Gaat angst onze reizen beïnvloeden?

De aanslagen vorige week in Parijs shockeerden mij, net zoals miljoenen anderen dat zo gevoeld moeten hebben. Ik heb me afgevraagd of ik er online iets over moest schrijven. Alles leek immers al gezegd en geschreven. Tot ik me vandaag realiseerde dat de berichten die nu in de media verschijnen een verlammende werking kan hebben op het reisgedrag van mensen. Er wordt angst gezaaid. Angst voor aanslagen in Parijs, Londen, New York, maar ook in ons eigen Nederland. De vraag is of dat terecht is?

Terreurdreiging

Politici, veiligheidsmensen en kranten rollen zowat over elkaar heen om vooral maar te benadrukken dat de terreurdreiging in West-Europa zeer reëel is. De oppositie vertelt in de vorm van angstprediker Sybrand Buma dat het Nederlandse kabinet zo erg bespaard heeft op de veiligheidsdiensten dat aanslagen in Nederland onvermijdelijk geworden zijn. De kranten schreeuwen om het hardst dat de Europese leiders met hun handen in het haar staan als het aankomt op het bestrijden van terreur. Wie daar gevoelig voor is die kan nu bang worden. Bang om te reizen, bang om in hoofdsteden te komen, bang om de prachtige wereld om ons heen te ontdekken.

Vrijheid

De afgelopen dagen heeft men het vooral over de vrijheid van meningsuiting. Een belangrijk goed in de Westerse samenleving, waar ook ik als blogger blij van wordt. Ik ben me ervan bewust dat er landen zijn waar je niet mag zeggen of schrijven wat je vindt. Waar je in de gevangenis terecht kunt komen of gemarteld kunt worden als je bepaalde zaken uit.

Voor mij betekent de vrijheid om te kunnen reizen misschien wel net zoveel. De vrijheid om de wereld te ontdekken, om te kunnen gaan en staan waar ik wil. De grootste vijand van de vrijheid om te reizen is angst. Vliegangst, angst voor natuurrampen, maar ook angst voor terrorisme kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde reizen niet meer durft te maken. En die angst die begint nu bij een aantal mensen ontstaan.

De Telegraaf schreef vanochtend het volgende in een artikel over hoe moslimterreur het toerisme bedreigt: “De toeristische sector in ons land gaat een gevoelige tik incasseren door de moslimterreur die afgelopen week Parijs teisterde en de hele wereld in zijn ban hield.Vooral in de Verenigde Staten zal na de reeks van incidenten rond de Franse terreurbroers het idee postvatten dat Europa een onveilige vakantiebestemming is.”
Een voorbeeld van hoe terreurdreiging ‘onze’ manier van reizen beïnvloedt.

NYC, here I come!

Mijn persoonlijke manier van reizen zal niet anders zijn dan voor de aanslagen in Parijs.  In april vlieg ik lekker naar New York City en een maand later gaat mijn vrouw naar Madrid. Toch twee bestemmingen die een duidelijk verhoogd risicoprofiel kennen. Maar ik laat me niet gek maken en ik hoop dat dat voor veel anderen ook blijft gelden. De kans dat je overlijdt door een auto-ongeluk, een hartaanval of een andere doodsoorzaak in Nederland is nog altijd vele malen groter dan dat je te maken krijgt met een terroristische aanslag. Ik zal niet zeggen dat steden zoals Amsterdam, Parijs of Madrid honderd procent veilig zijn. De actualiteit maakt pijnlijk duidelijk dat dit een utopie is op dit moment. Maar als angst je leven beheerst, dan kun je nergens meer naartoe reizen!

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden