Zon, zee en adrenaline

Voor bijzondere ervaringen hoef je niet per definitie naar het buitenland te reizen. In eigen land is er voldoende leuks te zien en te beleven. Dat heb ik zeker zo ervaren sinds ik door de coronapandemie vooral binnen de landsgrenzen blijf. In de afgelopen anderhalf jaar heb ik mooie Nederlandse steden ontdekt, gezien hoe mooi de natuur in Nederland kan zijn en een aantal typisch Nederlandse bezienswaardigheden zoals de Zaanse Schans een keer met eigen ogen aanschouwd. Afgelopen weekend stond er iets heel anders op het programma: de eerste Nederlandse Grand Prix sinds 1985. Op het circuit van Zandvoort mogen weer Formule 1-wedstrijden gehouden worden. De eerste editie op de vernieuwde baan stond voor het eerste weekeinde van mei 2020 op het programma. Ik behoorde tot de gelukkigen die er bij zou zijn. Zou zijn, inderdaad. Want zoals je weet kwam toen corona. Het COVID-19-virus sloeg als een razende om zich heen en het leven zoals we het tot begin 2020 kenden, bestond ineens niet meer. Natuurlijk werd de Dutch Grand Prix 2020 toen afgelast. In eerste instantie zou dut grootse evenement doorgeschoven worden naar september 2020. De ’tweede coronagolf’ zorgde ervoor dat dit geen haalbare kaart bleek te zijn.

F1 gaat door: dubbel gevoel bij mij

Begin dit jaar begon men in Nederland met vaccineren. Dit zou de uitweg uit de coronacrisis moeten zijn. Op een gegeven moment ging het goed. Het langdurig in stand houden van maatregelen en de opgevoerde vaccinatiesnelheid zorgde er in juni voor dat er versneld afscheid genomen kon worden van een aantal maatregelen. Uitgaan en evenementen werden weer mogelijk. Een miscalculatie bleek later. Het ‘dansen met Janssen’ bleek het aantal besmettingen weer snel te doen stijgen.

Zo snel als dat het slot van de samenleving afgehaald werd, zo snel werden een aantal versoepelingen weer ingetrokken. Vooral de evenementensector heeft hier de prijs voor betaald. Het was dan ook raar om half augustus te horen dat de inmiddels twee keer uitgestelde Grand Prix van Nederland op 3, 4 en 5 september wel doorgang zou mogen vinden. Eerlijk is eerlijk, het gaf mij een dubbel gevoel. Natuurlijk wil ik als autoliefhebber graag bij dit grootse evenement zijn. Maar waarom kan dit wel doorgaan, als de coronadreiging ondanks de vaccinaties nog steeds groot genoeg is om de samenleving deels op slot te houden? Het levert bij mij een interne strijd op. Hoe veilig is het? Wat zijn de risico’s voor mij persoonlijk en voor mijn omgeving? Het is een lastige afweging, vooral omdat ik me de afgelopen jaar meestal zeer strikt aan de coronamaatregelen gehouden heb. Eerder wat verder van de grens, dan er overheen. In het geval van de Formule 1 besluit ik erop te vertrouwen dat de organisatie in combinatie met de lokale overheid er alles aan zal doen om het zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Wat een ervaring

Afgelopen weekend was het zo ver: ik ben met een paar relaties richting Zandvoort gegaan om onderdeel te zijn van het veelbesproken spektakel dat op het circuit plaats zou vinden. Ik voldoe aan de twee eisen: ik heb een toegangsticket en ik ben volledig gevaccineerd. Testen is daarom niet nodig. Zaterdagochtend reisden we af naar Amsterdam. Daar hebben we een hotel geboekt op honderd meter van treinstation Amsterdam-Sloterdijk. De treinreis naar Zandvoort neemt van daaruit 23 minuten in beslag. Deze combinatie bleek de beste prijs-kwaliteitverhouding te hebben. Dichterbij slapen, bijvoorbeeld in Haarlem, zou amper tijdswinst opleveren, maar wel veel duurder zijn. Overnachten in Zandvoort is tijdens de Grand Prix vrijwel onbetaalbaar. De accommodaties hebben hun prijzen flink verhoogd rond dit autosportevenement.

Het reizen met de trein, de wandeling naar het circuit via de boulevard en het toegang krijgen tot het circuit verloopt allemaal vlekkeloos. Complimenten voor de organisatie. Zelfs hebben we geprobeerd de drukste momenten te vermijden. Want ook al ben je gevaccineerd, je wilt geen onnodig risico lopen.

Maar als je dan eenmaal op de tribune plaatsgenomen hebt dan weet je niet wat je overkomt. Wat een ervaring! Het geluid van de auto’s, de visuele indrukken en de sfeer zorgen ervoor dat het een onvergetelijk weekend geworden is. En dat dan Max Verstappen hier de Grand Prix van Nederland voor eigen publiek weet te winnen is natuurlijk helemaal geweldig. Natuurlijk hoop je hierop en heeft deze geweldige Nederlandse coureur de kwaliteiten in huis om er een oranje feestje van te maken, maar dan moet je het nog wel waarmaken. En dat deed hij op een indrukwekkende manier. Dit was een weekend om nooit te vergeten. Alles klopte, zelfs de factoren waar niemand invloed op heeft. Want het heerlijke zonnetje is iets wat je niet kunt regelen. Zondag tijdens de race was het 22 graden bij een strakblauwe lucht. Dat is enkele graden boven het klimaatgemiddelde voor Zandvoort.

Nog een keer?

Dit weekend was zo perfect, dat ik nu denk dat ik dit nooit meer mee wil maken. Want als iets niet te overtreffen valt en lastig te evenaren is, waarom zou je het dan een tweede keer willen doen? Voor nu teer ik op een geweldige herinnering aan een unieke evenement. Mocht je in de toekomst overwegen om een volgende editie van de Grand Prix van Nederland te bezoeken, dan kan ik maar een ding adviseren: DOEN!

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden