Soms komt er nieuws voorbij waarvan je denkt ‘maar dat is toch geen nieuws?’. Gisteren was het helemaal raak. Nu pas wordt de huidige toename in COVID-besmettingen als De Tweede Golf betiteld. Dit zag je toch al van mijlenver aankomen? Dat er vanwege verschillende redenen een flinke toename coronagevallen zou zijn na de zomer, dat kon een blind paard nog wel voorspellen. Dit is het moment waarop je kon gaan zitten wachten. Het loslaten van de verschillende regels werd gezien alsof we van het virus af waren. Tja, want als je naar de kroeg mag en op vakantie kunt, dan hoef je toch ook niet meer aan social distancing te doen? En je handen stukwassen? Misschien een keertje na het poepen of voor het eten.
De laatste weken zag je op straat mensen elkaar weer omhelzen, zoenen en handen schudden. Ik behoor in het kamp ‘houd rekening met de medemens en respecteer de regels’. Regels zijn een soort van afspraken. Je hoeft het er niet allemaal mee eens te zijn, maar het schept wel een soort van duidelijkheid. Net als dat we niet met 200 kilometer per uur door woonwijken scheuren, met onze handen van kinderen afblijven en we onze vrouwen niet aan hun haren door de straten sleuren.
De après-ski
Het tweede nieuws van gisteren dat mij verbaasde is dat Oostenrijk de après-ski verbiedt. Als we terugkijken naar de geschiedenis van het COVID-19-virus dan is één besmette barman in een Oostenrijkse après-skibar hoogstwaarschijnlijk de oorzaak geweest dat het virus zich in razend tempo door het Europese vasteland kon verspreiden. In enkele weken tijd zat vrijwel heel Europa in lockdown en niet veel later was er sprake van een pandemie. Hoe kan het dan nu nieuws zijn dat je het komende wintersportseizoen niet aan de Oostenrijkse variant van het carnaval deel mag nemen? Dat je niet in je skipak in een volgepropte kroeg kunt gaan staan zuipen en luidkeels zingen? Het zou in een periode dat het virus zich in recordtempo verspreid een vanzelfsprekendheid moeten zijn dat de wintersport zich weer geheel focust op het onderdeel sport en dat zuipende mensenmassa’s die uit verschillende landen bijeenkomen not done zijn.
Van de andere maatregelen die door de Oostenrijkse bondskanselier gisteren werden afgekondigd, vraag ik me af of die voldoende effect gaan hebben. Eten en drinken mag alleen zittend. Daarnaast mag het niet te druk zijn. In de gondels moet afstand gehouden worden. Maar wat is voldoende afstand? Hoe lang blijven de aerosols in deze koele cabines overleven? Is anderhalve meter afstand mogelijk? Hoe kun je in de drukkere wintersportgebieden er voor zorgen dat mensen in de restaurants en bars op voldoende afstand kunnen zitten? Ik vrees dat de wintersportgebieden in Oostenrijk, maar ook in Frankrijk, Duitsland en Italië, wederom een flinke bron van besmettingen zullen gaan vormen.
Helemaal niet op wintersport?
Misschien maak ik me druk om niets. Ik ga zelf sowieso niet op wintersport de komende winter. Ik denk dat ik daar niet de enige in zal zijn. Ik hoor en voel toch wel de nodige twijfel onder de mensen die ik ken, die van wintersport houden. Daar heerst nu al twijfel over het wel of niet gaan. Zelfs als er al geboekt is. Daarnaast zou het me verbazen als binnenkort niet heel Europa op ‘code oranje’ gaat en niet-essentiële reizen afgeraden gaan worden voor alle wintersportbestemmingen. De vraag is hoe lang de Oostenrijkers, Zwitsers, Italianen, Duitsers en Fransen zelf nog Nederlanders toe willen laten. Voor Duitsland geldt voor meerdere Nederlandse provincies al dat je een negatieve coronatest moet kunnen tonen of die anders af moet nemen in Duitsland, in combinatie met een zelfquarantaine. Als ik eerlijk ben dan denk ik dat après-ski op z’n vroegst pas weer in de winter van 2021/2022 mogelijk is en dat de wintersportaanbieders voorlopig een ijskoude winter tegemoet gaan.