5x zien & doen in Madrid

Binnen Europa behoort Spanje tot mijn lievelingslanden. De band met Spanje is waarschijnlijk ontstaan door de reizen die ik als kind met mijn ouders en broer naar dit zonnige land maakte. Tot mijn 26e ben ik zelfs niet verder dan Spanje geweest. Inmiddels heb ik vrijwel alle hoeken van dit land gezien, inclusief een groot aantal steden. Natuurlijk heb ik ook hoofdstad Madrid bezocht. Deze stad is mij ontzettend goed bevallen, vooral door de aangename sfeer die er heerst. Mijn indruk is dat de stad meer in balans is dan door toeristen overspoelde plaatsen zoals Barcelona. Ik vind daardoor Madrid een fijne stedentripbestemming waar voldoende te zien en te doen is om je een paar dagen prima te vermaken.

Op het moment dat je je reis naar Madrid geboekt hebt dan is de eerste vraag die waarschijnlijk naar boven komt ‘Wat moet ik gaan zien en doen in Madrid?’. Mijn eerste reactie is altijd dat je niets moet, maar je mag. Dat is ene andere benadering. Voel je nooit verplicht om de hele top 10 bezienswaardigheden van Madrid af te werken. Kijk vooral waar jouw persoonlijke interesses liggen en wat er in Madrid goed daar op aansluit. Geef je helemaal niets om musea, voel je dan niet verplicht om een museum te bezoeken.

Op basis van mijn ervaringen met Madrid heb ik een top 5 samengesteld van leuke dingen om te zien en te doen als je in de koninklijke hoofdstad van Spanje bent.

[1] Palacio Real

Van alle bezienswaardigheden die Madrid telt, is het Palacio Real toch wel één van de meest indrukwekkende bouwwerken die te bezoeken valt. Hier kun je de pracht en praal bekijken die in de vele vertrekken van het paleis nadrukkelijk aanwezig is. Je kunt hier goed zien dat Spanje een enorm rijk en machtig land geweest is. Persoonlijk was ik vooral onder de indruk van het wapenmuseum dat onderdeel van het koninklijk paleis is. Met je entreeticket mag je ook de paleistuinen bezoeken; de Campo del Moro. Als het enigszins goed weer is zou je dat zeker mee moeten pakken.

De wachtrijen voor de kassa van het koninklijk paleis zijn vaak erg lang. De wachttijden om naar binnen te mogen kunnen oplopen naar twee uur of langer, zeker op drukke dagen. Door vooraf je kaartjes via internet te kopen ontloop je de wachtrijen en kun je meteen naar binnen.

Koop je skip-the-line entreekaarten voor het Palacio Real

Palacio Real in Madrid

[2] Mercado de San Miguel

Voor mij staat Spanje synoniem voor lekker eten. In de loop der jaren heb ik de vele smaken van Spanje mogen ontdekken. Iedere vakantie in dit fantastische land is een culinair feestje. In Madrid zijn er volop plekken waar je heerlijk kunt eten en drinken. Een geliefde locatie om van het aanbod aan lekkernijen te genieten is de Mercado de San Miguel. Deze overdekte markt laat je met verschillende Spaanse gerechten en drankjes kennismaken, vaak ook in kleine porties. Het is een zeer geliefde hotspot onder toeristen en locals, waardoor er vrijwel altijd een gezellige drukte heerst.

Mercado de San Miguel in Madrid

[3] Retiro Park

Stadsparken heb je in alle vormen en maten. Voor toeristen zijn ze niet altijd even interessant. Het Retiro Park in Madrid is wat mij betreft een uitzondering hierop. Sterker nog, ik vind dit redelijk centraal binnen Madrid gelegen park één van de hoogtepunten van de stad. Het eeuwenoude park is een belangrijke ontspanningsplek voor Madrilenen en bezoekers aan de stad. Hoogtepunten zijn onder andere het meer met het enorme monument van Alfonso XII, het Palacio de Cristal en het Palacio de Velázquez. Het park is alle dagen van het jaar gratis toegankelijk.

Retiro Park in Madrid

[4] Musea

Madrid telt veel musea die absoluut het bezoeken waard zijn. Het beroemdste museum is het Prado. Dit kunstmuseum behoort tot de beste kunstmusea ter wereld. Het is daardoor het drukstbezochte museum van Madrid. Andere topmusea zijn het Museo Thyssen Bornemisza waar kunstwerken uit verschillende periodes te bewonderen zijn, waaronder schilderijen van Van Gogh en Rembrandt. Het grote verschil tussen het Museo del Prado en het Museo Thyssen Bornemisza is dat die laatste ontstaan is uit een privécollectie.

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia is het derde museum dat in dit rijtje thuishoort. Waar de andere twee zich vooral richten op klassieke en schone kunsten, daar is het Reina Sofia een waar je naartoe gaat voor moderne en hedendaagse kunst.

Als je alledrie de musea wilt bezoeken, wat ik zeker aan zou raden, dan is een Madrid Art Walk Pass een goedkopere optie dan losse entreekaartjes. Tegen een gereduceerd tarief kun je deze drie kunstmusea binnenlopen zonder je aan te hoeven sluiten bij de wachtrijen.

Meer info over de Madrid Art Walk Pass

Musea

[5] Templo de Debod

Een stukje Egyptische Oudheid in Madrid. Dat is hoe je de Templo de Debod het beste kunt omschrijven. Deze tempel is echt afkomstig uit Egypte en is in delen overgebracht naar Madrid, waar hij weer helemaal opgebouwd is op de plek waar hij nu staat. De Egyptische overheid schonk de tempel aan Spanje vanwege hun hulp aan het verplaatsen van belangrijke archeologische sites.

Je kunt deze tempel gratis bezoeken. Dat betekent waarschijnlijk wel dat je in de rij aan moet sluiten, want er mogen slechts dertig mensen tegelijkertijd de tempel bezoeken.

Templo de Debod in Madrid

Voor voetballiefhebbers

Omdat niet iedereen van voetbal houdt heb ik een bezoek aan het stadion van Real Madrid niet in de top 5 geplaatst. Wie wel van voetbal houdt die mag een bezoek aan het Bernabéu Stadion natuurlijk niet overslaan, tenzij je misschien een uitgesproken FC Barcelona-fan bent en daarom niet geconfronteerd wilt worden met de successen van ‘De Koninklijke’. Anders moet je een bezoek aan het Real Madrid natuurlijk toevoegen aan het lijstje van must-sees in Madrid. De uit 1902 stammende club behoort tot de meest succesvolle voetbalclubs ter wereld. Tijdens een bezoek aan het stadion zie je de tribunes, het speelveld, de enorme prijzenkasten en de kleedkamers waar de voetbalsterren zich omkleden en douchen.

Vanwege de drukte is het raadzaam om je tickets voor de stadiontour vooraf te boeken. Met deze online gekochte entreetickets kun je direct naar binnen!

het Bernabéu Stadion

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Als je deze vijf hoogtepunten van Madrid wilt bezoeken, dan zou je dat op één dag kunnen doen. Beter is om het over twee dagen uit te smeren als je alledrie de musea wilt doen. Anders heb je mogelijk een overkill aan kunst en is je dag in Madrid niet echt meer in balans. Als je deze vijf tips over twee dagen verspreidt en ook nog het Real Madrid stadion meepakt, dan heb je nog voldoende tijd tussendoor om nog wat andere dingen te bezichtigen en af en toe lekker een terrasje te pakken of wat te winkelen.

Ik heb overigens drie verhalen geschreven hoe je een dag in Madrid kunt vullen. Het zijn drie verschillende dagen geworden die ieder hun eigen invalshoek hebben. in het verhaal ‘De highlights van Madrid‘ focus ik me vooral op de hoogtepunten van Madrid. In het verhaal ‘Madrid op de fiets‘ staat een fietstocht met gids centraal. Het derde verhaal, ‘Madrid met de toeristenbus‘, is gebaseerd op Madrid verkennen met de populaire hop-on-hop-off toeristenbus. Alle verhalen hebben een duidelijke tijdlijn en veel foto’s die het verhaal ondersteunen.

Uitstapje naar Toledo

Er is één ding dat je zult missen als je Madrid bezoekt en dat zijn middeleeuwse straatjes en pleinen. Dat komt omdat Madrid pas in de zestiende eeuw is gaan opbloeien, nadat Madrid in 1561 hoofdstad van Spanje werd. De middeleeuwen waren toen al voorbij. Wie door een echt historisch centrum wil lopen die zou een uitstapje naar het ongeveer zeventig kilometer zuidelijker Toledo moeten maken. Je mag die stad eigenlijk als de voorloper van Madrid zien. Toledo was tot 1571 de hoofdstad van Madrid en heeft een historisch centrum dat barst van de middeleeuwse gebouwen en bezienswaardigheden. Met de trein ben je in een uurtje in Toledo. Je kunt ook een georganiseerde excursie naar Toledo boeken waarbij je één dag de hoogtepunten van de stad bezoekt.

Uitstapje naar Toledo

Meer over Madrid

Wil je meer informatie over Madrid lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Madrid: Madrid voor beginners, Madrid top 10 en Madrid op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

1 week in de Ardennen
24 februari 2015
5x zien & doen op Samos
02 oktober 2018
5x zien & doen in Florence
5x zien & doen in Florence
25 mei 2019