Wintertijd en zomertijd

Zo, het is weer gebeurd. We hebben vannacht, of waarschijnlijker vanochtend, de klok een uur terug gezet. We hebben afscheid genomen van de zomertijd en zullen de komende vijf maanden in de wintertijd leven. Waar we hopelijk ook afscheid van genomen hebben, is van de twee keer per jaar terugkerende discussie over het zomertijdsysteem zoals we dat al decennialang kennen. Want als we het alsmaar toenemend aantal deskundigen moeten geloven dan is dit systeem vreselijk slecht voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. De media doen enorm hun best om eind maart en eind oktober weer een nieuw blik met ‘deskundigen’ open te trekken om de discussie te voeden, om uiteindelijk Nederland in drie kampen te verdelen: degenen die een permanente wintertijd willen, de groep mensen die het liefst een heel jaar zomertijd zien en de voorstanders van het huidige systeem. Een paar jaar geleden was het leven veel simpeler. Nederland bestond uit twee kampen: de mensen die zonder mopperen zo dat uurtje overbrugden en degenen die vooral in het voorjaar serieus moeite lijken te hebben om de biologische klok een uur vooruit te zetten.

Ik vind het vooral heel veel geneuzel en gezeik. Natuurlijk zal niet iedereen even gemakkelijk omgaan met het uurtje naar vooruit of achteruit gaan. Als je diep genoeg gaat graven dan zul je heus wel wat dingen kunnen bedenken of ontdekken die inderdaad beïnvloed wordt door het zomertijdsysteem zoals we dat kennen in Nederland. Maar dat is met alles. Je kunt eigenlijk ieder onderdeel van de hedendaagse samenleving wel ter discussie stellen en er daardoor een soort van nationaal probleem van maken. Denk aan de 24-uurs economie, aan de invloed van religie, aan het feit dat de supermarkten ons mogen vergiftigen met zout, suiker en smaakversterkers, aan het vieren van feestdagen… ga zo maar door. Je zult altijd voor- en tegenstanders kunnen vinden. Door er een soort van nationale discussie van te maken zaai je verdeeldheid in een tijd dat eensgezindheid een helaas verdwijnend onderdeel wordt in de moderne tijden. Het lijkt wel een soort van tactiek om discussies over echte problemen weg te drukken: volle wegen, woningnood, problemen in onderwijs en gezondheidszorg, armoede, een steeds groter groeiende groep mensen die buiten de maatschappij dreigen te vallen. Dit zijn echte issues waarover de discussies zouden mogen gaan wat mij betreft.

De laatste dagen heb ik een hoop theorieën voorbij horen en zien komen waardoor het zomertijdsysteem op de schop zou moeten. Wat natuurlijk het meest aangehaald wordt is de biologische klok die twee keer per jaar verzet moet worden. Depressies, stress, vermoeidheid en een grotere kans op hartinfarcten zouden het gevolg zijn van het systeem zoals we dat hanteren. Gisteren hoorde ik een arts op televisie zeggen dat de kans op dementie aanzienlijk vergroot zou worden door twee keer per jaar de klok te verzetten. Dat vind ik erg knap, dat over een ziekte waarover men zo weinig weet een ‘deskundige’ wel weet te vertellen dat de zomertijdregeling de kans erop flink zou kunnen vergroten. Als dat zo zou zijn dan zouden mensen die in ploegendienst werken massaal voor hun vijftigste dement zijn. Of wat te denken van piloten, boordpersoneel in vliegtuigen en mensen zoals ikzelf die veel reizen? Die zouden door alle tijdzones die ze koorkruisen al met hun 35e dement moeten zijn of voor hun veertigste een hartinfarct gehad moeten hebben als de artsen gelijk hebben. Ik zie de krantenkoppen binnenkort al voor me: “KLM ontslaat personeel boven de leeftijd van 35 jaar vanwege gezondheidsrisico’s reizen”. Zelfs weersites zoals Weeronline geven tegenwoordig ongevraagd advies over deze materie. Zij achten zichzelf ineens deskundig op het gebied van  de gevolgen van de zomertijd op het verkeer.

En als we het over reizen hebben, want daar gaat mijn blog toch over, wie vermijdt het reizen naar een andere tijdzone omdat het ze gezondheidsproblemen oplevert? Wel moeite hebben met het uur tijdsverschil door de zomertijdregeling, maar vervolgens wel diezelfde jetlag van een uur vrijwillig ondergaan vanwege een vakantie naar Londen (1 uur vroeger), Canarische Eilanden (ook 1 uur vroeger), Griekenland (1 uur later) of Turkije (ook 1 uur later). Nee, dan is het ineens geen probleem. Of in ieder geval niet groot genoeg om om die reis niet te maken. En laat me maar niet spreken over de grote groep mensen die sowieso niet iedere dag rond dezelfde tijd gaan slapen en opstaan. Denk hierbij alleen al aan het weekend. Wie blijft er niet een uurtje (of langer) extra liggen om er maandag wel weer op tijd uit te moeten. Dat kan wel, maar een uurtje vooruit of achteruit vanwege de zomer- of wintertijd is ineens een onoverkomelijk probleem.

Nou geloof ik dat er een kleine groep mensen is die mogelijk wel problemen ervaart door de zomertijdregeling. Mensen die echt iedere dag een zelfde ritme hanteert en serieus problemen ondervindt met het uurtje verspringen twee keer per dag. Zelfs daar is een oplossing voor: leef het hele jaar in een zelfde slaapritme. Sta in de winter om zes uur op en ga om tien uur naar bed en sta in de zomer om zeven uur op om vervolgens tot elf uur op te blijven. Het moet echt niet zo lastig zijn om de rest van de dag daar goed binnen te verdelen zodat je geen hinder ondervindt.

Wat mij betreft gaan we vanaf nu discussies voeren over serieuze problemen. Laat je niet voeden door de media die tegenwoordig het liefdesleven van Sylvie Meis, het wel en wee van Martien Meiland of de genderneutrale verpakkingen van een maandverbandmerk interessanter lijken te vinden dan de werkelijke wereldproblemen.

En voor vanavond: slaap lekker en geniet van het uurtje extra dat je morgenochtend hebt!

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden