De Oostenrijkse hoofdstad Wenen behoort tot de meest geliefde stedentripbestemmingen binnen Europa. Wenen spreekt een zeer brede doelgroep aan, waardoor het hele jaar door toeristen uit alle leeftijdscategorieën een vlucht richting Wenen boeken of de stad bezoeken vanaf hun vakantieadres elders in Oostenrijk. Wenen staat bekend om de barokke architectuur, de schitterende paleizen, de indrukwekkende musea en de verschillende lekkernijen die hier hun oorsprong vinden. Wenen staat vooral bekend als een romantische bestemming waar je je met een paardenkoets kunt laten rondrijden of kunt wegdromen bij de historie van de vroegere keizerin Sissi of de klassieke opera’s die door de Weense Staatsopera opgevoerd worden.

Zelf ben ik sinds eind vorige eeuw een aantal keren naar Wenen geweest. Tijdens ieder bezoek ontdekte ik nieuwe kanten van de stad en nam mijn bewondering toe. Inmiddels durf ik wel te zeggen dat ik Wenen tot de vijf leukste hoofdsteden van Europa reken. Op basis van mijn ervaringen met Wenen, zowel in de zomer als in de winter, heb ik een vijftal hoogtepunten op een rijtje gezet. Dat zijn de dingen die je volgens mij niet mag missen als je een citytrip naar Wenen maakt.

[1] Wiener schnitzel

Voor een lekkerbek als ikzelf is de Wiener schnitzel een absolute must als ik in Wenen ben. En dat is niet alleen omdat dit vleesgerecht van origine uit Wenen komt. Nee, het is vooral omdat je in Wenen de lekkerste Wiener schnitzels ter wereld eet. Het is mij nog niet gelukt om een andere plek te vinden waar ze betere varianten van deze beroemde schnitzels bereiden. Dé plek om de originele Wiener schnitzel te eten is bij Figlmüller in de historische binnenstad. Reserveren, het liefst meerdere dagen vooruit, is een must om hier een plekje aan tafel te krijgen. Als Figlmüller vol zit, is zusterbedrijf Lugeck een optie. Ook daar geldt dat reserveren aanbevolen is.

wiener schnitzel

[2] Hundertwasser

Totdat ik Wenen bezocht had ik nog nooit van Hundertwasser gehoord. Een beetje bij toeval liep ik tegen een bouwwerk van deze Weense kunstenaar en architect aan. Het was de afvalverbrandings-stadsverwarmingscentrale Spittelau die ik vanuit een metrostation zag liggen. Toen ik ter plaatse online info opzocht over het bouwwerk ontdekte ik dat er een Hundertwasserhaus in Wenen is en dat er iets verderop het KunstHaus Wien te bezoeken is. Ik heb genoten van de werken gemaakt door deze wonderbaarlijke man. Het Hundertwasserhaus is al gaaf, maar als je het museum gaat bezoeken dan zie je met welke visie hij zijn kunst ontworpen heeft.

Hundertwasser

[3] Schloss Schönbrunn

De romantische kant van Wenen openbaart zich op verschillende manieren. Voor de meeste bezoekers aan de stad is Schloss Schönbrunn hét hoogtepunt als je het hebt over bijzondere gebouwen. Het paleis op zich is al de moeite waard, maar plan ook zeker even wat tijd in voor een bezoek aan de kasteeltuin. Mits het weer het toelaat, natuurlijk. Als je van dierentuinen houdt dan kun je een bezoek aan Schloss Schönbrunn combineren met een paar uurtjes in de dierentuin die bij Schönbrunn ligt.

Vanwege de enorme belangstelling is het aan te raden om vooraf je tickets voor Schönbrunn te reserveren. Zomaar aan de kassa een kaartje kopen om direct naar binnen te gaan is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk.

Schloss Schönbrunn

[4] Albertina

Van alle musea in Wenen is het Albertina mijn favoriet. Dit kunstmuseum is gevestigd in paleis Erzhertig Albrecht, waardoor je eigenlijk een twee-voor-de-prijs-van-één hebt. Het gebouw functioneert als museum, maar de vertrekken op zich zijn ook de moeite waard. Toen ik het Albertina bezocht moest ik in sommige ruimtes aan het kasteel van Versailles denken. Niet zo groot natuurlijk, maar wel net zo decadent ingericht.

De kwaliteit van het Albertina zit hem vooral in de uiteenlopende tijdelijke exposities die er afwisselend gehouden worden. Die maken van dit museum een plek die altijd boeiend zal blijven als je Wenen een keer bezoekt.

Albertina

[5] Ferstel Passage

In de negentiende eeuw ontstonden er een hoop passages in West-Europese steden. Dergelijke overdekte autovrije winkelstraten zijn op veel plekken uit het straatbeeld verdwenen. Enkelen hebben de tand des tijds doorstaan, waaronder de Weense Ferstel Passage. Dit is een zeer fraai voorbeeld van hoe prachtig dergelijke passages kunnen zijn. De Ferstel Passage wordt ook wel Freyung Passage genoemd, naar het nabijgelegen plein.

Ferstel Pasage

Niet in deze top 5

Als je een lijstje van vijf hoogtepunten samenstelt, dan zijn er altijd bezienswaardigheden, musea en activiteiten die buiten de top 5 vallen. In het geval van Wenen had ik liever een top 10 gemaakt. In dat geval had ik het Habsburgse paleis Hofburg er nog in gezet, net als het Kunsthistorisch Museum, Slot Belvedere en de fraaie Karlskirche. De tiende tip is om een Weens koffiehuis te bezoeken en daar te genieten van een Wiener Melange.

Kerstmarkten

Ik houd er persoonlijk niet van, maar Wenen is een uitstekende bestemming voor wie van kerstmarkten houdt. Dit winterse evenement begint in Wenen ongeveer halverwege november en duurt tot de 23e december. Er staan op verschillende locaties in de stad stalletjes met winterse koopwaar en lekkernijen. In het verhaal ‘Wenen in 12 uur: Winters Wenen‘ kun je lezen hoe ik een dag in Wenen ervaren heb terwijl de kerstmarkten volop bezig zijn.

kerstmarkten in Wenen

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Als je deze vijf hoogtepunten van Wenen wilt bezoeken dan kan dat prima binnen één dag. Zorg er wel voor dat je je entreetickets voor Schloss Schönbrunn vooraf koopt en dat je planning efficiënt houdt. Begin bijvoorbeeld de dag bij Schönbrunn en ga vervolgens richting het centrum van Wenen om de rest te doen.

Ik heb overigens drie verhalen geschreven hoe je een dag in Wenen kunt vullen. Het zijn drie verschillende dagen geworden die ieder hun eigen invalshoek hebben. In het verhaal ‘De highlights van Wenen‘ focus ik me vooral op de hoogtepunten van Wenen. In het verhaal ‘Een andere kant van Wenen‘ beleef ik een alternatieve dag in Wenen, waarbij het niet draait om de best bezochte bezienswaardigheden. Het derde verhaal, ‘Winters Wenen‘, is gebaseerd op Wenen verkennen tijdens de periode van de kerstmarkten. Alle verhalen hebben een duidelijke tijdlijn en veel foto’s die het verhaal ondersteunen.

Wanneer moet je naar Wenen reizen?

Wenen is een stad waar je het hele jaar door naartoe kunt reizen. Redelijk wat van de bezienswaardigheden bevinden zich (grotendeels) binnen. Maar eerlijk is eerlijk: de stad is in het zomerseizoen op z’n best. Ik heb Wenen meerdere keren bezocht en geniet vooral in de zomer van de stad. De beste reistijd voor Wenen is wat mij betreft van mei tot en met september.

Koop een voordeelkaart

Wil je het nodige gaan zien en doen in Wenen? Dan is het aanschaffen van een voordeelkaart een optie die je zeker zou moeten overwegen. Met zo’n stadspas krijg je gratis toegang of korting op de toegang van musea en bezienswaardigheden, mag je vaak gratis met het openbaar vervoer mee en krijg je ook andere voordelen die je anders niet zou hebben. De Vienna City Card is de meest verkochte stadspas voor Wenen. Deze kaart geeft je gratis toegang tot het openbaar vervoer in Wenen.

De Vienna Pass is de meest uitgebreide stadspas voor Wenen. Met de Vienna Pass kun je meer dan 70 attracties, musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken. Bekijk hier alle info over de Vienna Pass.

Meer over Wenen

Wil je meer informatie over Wenen lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Wenen: Wenen voor beginners, Wenen top 10 en Wenen op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.