Tijdens de zomervakantie ben ik dit jaar richting Bordeaux gereden. De coronaregels hebben mij ertoe doen besluiten deze zomer niet te vliegen en met de auto op reis te gaan. Net zoals een groot deel van de Nederlanders, blijkt uit de cijfers die de afgelopen maanden door de media gepubliceerd zijn. Met een ‘groene coronapas’ kun je momenteel redelijk gemakkelijk met de auto in Europa op vakantie. De keuze voor Bordeaux was vrij snel gemaakt. Meerdere mensen hadden deze Franse stad al getipt om een keer te bezoeken, de afstand is te overzien en ik had een goede en betaalbare accommodatie gevonden, die veel zelfstandigheid bood. Toch wel handig op het moment dat er een pandemie gaande is.

Vanuit onze accommodatie hebben we Bordeaux meerdere malen bezocht. Soms voor een hele dag, soms voor een paar uurtjes. Iedere keer leerden we weer nieuwe kanten kennen van deze stad. De eerste kennismaking met Bordeaux voelde als liefde op het eerste gezicht. En eerlijk gezegd werd de stad alleen maar leuker naarmate we er meer kwamen. Ik heb een warm gevoel overgehouden aan Bordeaux en kan tegen iedereen die overweegt om Bordeaux te bezoeken maar een ding zeggen: DOEN! Bordeaux heeft alles te bieden wat je zoekt in een leuke stedentrip. Er is voldoende te zien en te doen, zonder dat je tientallen kilometers binnen de stad af hoeft te leggen. De stad heeft vooral een zeer positieve vibe. Dat zie je en dat voel je.

Maar wat ‘moet’ je zien en doen als je in Bordeaux bent? Je kunt natuurlijk de top 10 bezienswaardigheden van Bordeaux afvinken. Dan heb je een zeer gevarieerde indruk van deze Franse stad. Toch zou ik graag een vijftal tips voor Bordeaux geven waarbij ik mijn eigen voorkeur mee laat wegen. Want om een stad op een leuke manier te ontdekken moet je soms verder denken dan de geijkte hoogtepunten van een stad.

[1] De historische binnenstad

De gehele historische binnenstad van Bordeaux staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee wordt voorkomen dat er aan het unieke stadsgezicht en de vele monumentale gebouwen iets veranderd wordt. Binnen het oude centrum van Bordeaux zijn tal van individuele bezienswaardigheden te bewonderen. Denk aan de gotische kathedraal van Bordeaux, de verschillende oude stadspoorten, het Grand Theatre en het Hôtel de Ville. De binnenstad telt mooie sfeervolle pleinen die vooral gevuld zijn met gezellige terrasjes, maar ook het grootste plein van Frankrijk (de Esplanade des Quinconces) en een enorme winkelstraat (Rue Saint Catherine) liggen binnen het oude centrum van Bordeaux.

[2] De linkeroever van de Garonne

De linkeroever van Bordeaux is een plek waar ik persoonlijk graag kom. En ik ben niet de enige, getuige het vrij grote aantal mensen dat je hier bij enigszins lekker weer aan zult treffen. Daar waar ooit de zeelieden hun waren losten, daar wandel je nu over een brede boulevard die van prachtig ingerichte groenstroken voorzien is. De ontwerpers hebben hier hun fantasie de vrije loop mogen geven, waardoor er een soort van stadspark ontstaan is waar de locals graag komen om te picknicken en bij te kletsen. Op de oever zijn hotspots aangebracht zoals het Miroir d’Eau, dat de gebouwen en het fontein van de Place de la Bourse weerspiegelt. De bouwstijl van dat bekendste plein van Bordeaux is doorgetrokken langs een groot deel van de linkeroever. Dit geeft de stad zijn herkenbare uiterlijk.

Verder kun je vanaf de linkeroever van de Garonne stadspoorten zoals de Porte Cailhau en de Porte de Bourgogne bewonderen. Een deel van de voormalige hangars is omgeturnd tot horeca en winkels. Wandelend over de kaaien kun je ook genieten van het uitzicht op twee bijzondere bruggen: de negentiende-eeuwse Pont de pierre en de recent gebouwde moderne hefbrug, de Pont Jacques Chaban-Delmos. Wie in de avonduren de linkeroever van de Garonne bezoekt die kan op diverse gezellige terrasjes plaatsnemen. Het uitzicht vanaf deze plekken is fantastisch.

[3] Bassins à flot

Frankrijk was een van de landen die bij de Tweede Wereldoorlog betrokken is geweest. De Duitsers hebben ten noorden van het centrum een duikbootbasis gebouwd. De twee bassins die daarbij gebruikt werden, zijn nu omgetoverd tot een geweldig gebied. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe een lelijke deel van de stad een nieuwe functie krijgt, waarbij het oorspronkelijke karakter deels behouden wordt. In dit geval dus maritiem-logistieke gebouwen en installaties die nu deels gebruikt worden voor horeca, wonen en nieuwe soorten bedrijvigheid. Dit heeft langs Bassin à flot no 1 een rij gebouwen opgeleverd waar horeca in zit. Langs het water vind je een stadsstrand en in het water zijn boten omgetoverd in drijvende restaurants. Aan de andere kant, daar waar de wijk Bacalan begint, staat het strak vormgegeven gloednieuwe Musée Mer Marine. Dit museum vertelt de scheepvaartgeschiedenis vanaf het begin tot aan nu.

Aan Bassin à flot no 2 staat een van de lelijkste gebouwen van Bordeaux. Het betreft de betonnen duikbootbasis. Ken je het oude spreekwoord ‘de kap maakt de monnik niet’? Dat is wat hier van toepassing is: lelijk van buiten, prachtig van binnen. In het enorme complex is tegenwoordig Les Bassins de Lumières gevestigd. Dit is een audiovisueel spektakel dat zijn weerga niet kent. Door middel van projecties en muziek komen bekende en minder bekende kunstwerken hier tot leven.

Bij de sluizen die Bassins à flot met de Garonne verbinden is ook nog een hoop te zien. Allereerst zul je hier een aantal gave vormen van streetart ontdekken. Verder vind je hier de Halles de Bacalan. Deze foodmarket opende in 2017 voor het eerst zijn deuren en is uitgeroeid tot dé plek in Bordeaux waar foodies kunnen kiezen uit tal van lekkere gerechtjes en drankjes. Tot slot staat hier een van de blikvangers van het hedendaagse Bordeaux: La Cité du Vi. Dit hypermoderne wijnmuseum is in korte tijd uitgegroeid tot een van de drukst bezochte musea van Bordeaux. De opvallende architectuur zorgt ervoor dat het al de moeite waard is om van de buitenkant te bewonderen.

[4] Darwin

In de wijk La Bastide, op de rechteroever van de Garonne, is een ander project te vinden dat helemaal past in de koers die Bordeaux vaart op het gebied van stadsvernieuwing. Darwin is een ecologisch project. Men heeft van een in onbruik geraakte kazerne een nieuwe gebied gemaakt waar bedrijven, verenigingen en horeca samengesmolten zijn tot een prikkelend geheel. Duurzaamheid is het verbindende woord. Er worden zoveel mogelijk objecten zoals meubels hergebruikt. De horeca werkt vooral met biologische producten uit Bordeaux of de directe omgeving komen. De in ruime mate aanwezige streetart maakt van Darwin een echte 21e-eeuwse urban hangout. Mijn voorkeur heeft het om hier aan het einde van de dag te komen, als de locals hier na hun werkdag komen om te ontspannen.

[5] Het dakterras van Mama Shelter

De vijfde tip voor Bordeaux is echt gebaseerd op mijn voorkeuren. Toen ik een jaar of acht geleden Mama Shelter in Parijs bezocht, was ik verkocht. Deze kleine hotelketen probeert echt om een thuis buiten je huis te creëren. En daar slagen ze prima in. De door de bekende ontwerpen Philippe Stark ingerichte hotels zijn sfeervol, hip en verbindend. Dat ervoer ik ook tijdens mijn overnachting in Mama Shelter in San Francisco vier jaar later. Toen ik ontdekte dat Mama Shelter ook een vestiging in Bordeaux heeft, was een lunch op het dakterras een must. Het eten bij Mama Shelter is altijd goed en de dakterrassen staan bekend als geweldige plekken. In alle opzichten voldeed ook ons bezoek aan het dakterras van Mama Shelter in Bordeaux aan alle verwachtingen. Het is een van de weinige plekken waar je op een smaakvolle wijze van een mooi uitzicht over de binnenstad van Bordeaux kunt genieten. Reserveren is gezien de populariteit wel aam te raden. Dat kan via hun website.

Als je er wilt overnachten (ook qua locatie zeker aan te raden), dan heb je via booking.com vaak beter prijzen of annuleringsvoorwaarden.

Ontdek Bordeaux op de fiets

Bordeaux is een autoluwe stad die zich prima met de fiets laat verkennen. Je kunt er voor kiezen om een fiets te huren of de voordelige stadsfietsen te gebruiken die je bij tientallen onbemande fietsstations ziet staan. Wil je alles uit je bezoek aan Bordeaux halen dan is een georganiseerde fietstour een aanrader. Tijdens een drie uur durende fietstocht bezoek je een aantal hoogtepunten van Bordeaux. Tijdens het fietsen leer je de stad kennen. Er worden voldoende tussenstops ingelast waarbij de Engelstalige gids je van alles vertelt over Bordeaux, de geschiedenis van de stad en de bezienswaardigheden die hij of zij je laat zien.

De Bordeaux Highlights fietstour moet vooraf gereserveerd worden. Veranderen je plannen of zit het weer tegen? Geen probleem, je mag altijd kosteloos verzetten of annuleren. Je betaalt de fietstocht pas op het moment dat je daadwerkelijk deel gaat nemen.

Bekijk de fietstocht door Bordeaux (en reserveer direct online)

Meer over Bordeaux

Wil je meer informatie over Bordeaux lezen? Op de website Bordeaux voor beginners vind je uitgebreide tips en informatie over deze geweldige stad. Een andere aanrader is het blogartikel ‘Bordeaux in 12 uur: de highlights van Bordeaux‘. Hierin wordt verteld en getoond hoe je een dag in Bordeaux door kunt brengen. Erg handig is de duidelijke tijdlijn die er gebruikt wordt. De geweldige foto’s maken het verhaal af. Tot slot heeft de populaire site top10bezienswaardigheden.nl een top 10 bezienswaardigheden van Bordeaux gepubliceerd.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.