Wijnproeverijen in Zuid-Afrika: mijn favoriete wijnhuizen

Vorige maand was ik in de gelukkige situatie dat ik twee weken in Zuid-Afrika was. De koelere en grijze wintermaanden in Nederland zijn de beste reistijd om een vakantie in Zuid-Afrika was. Met KLM vloog ik in ruim elf uur van Amsterdam naar Kaapstad. Deze ooit door Nederlanders gestichte stad was mijn uitvalsbasis om allerlei uitstapjes te maken. Daar behoorde het bezoeken van wijnhuizen ook toe. De tijd dat goede wijnen vooral uit Frankrijk afkomstig wijn, ligt al een tijdje achter ons. Sommige wijnkenners menen dat je voor goede wijnen vooral in de Franse wijnregio’s Bourgogne en Bordeaux moet zijn en dat Champagne onovertroffen is als het aankomt op mousserende wijnen. Ik durf te beweren dat er voldoende wijnproducerende landen buiten Frankrijk zijn die meetellen als het aankomt op het maken van smaakvolle wijnen. Zuid-Afrika behoort daar zeker toe.

Laat ons ook niet vergeten dat smaak subjectief is. Waar de wijnpuristen vaak zweren bij rode wijnen met een langere rijpingstijd, een harmonische balans en complexiteit, daar kan een ander misschien meer genieten van een witte wijn die een bepaalde frisheid heeft en een gelaagdheid aan aroma’s en smaken kent.

Feit is dat de Zuid-Afrikaanse wijnregio’s wereldwijd bekend staan om de diversiteit in wijnsoorten en de hoge gemiddelde kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijnen. Als je een vakantie in Kaapstad viert dan waan je jezelf bijna in de zevende wijnhemel. Vier van de beste wijnregio’s van Zuid-Afrika liggen binnen een uur rijden van Kaapstad: Stellenbosch, Franschhoek, Paarl en Constantia. Natuurlijk heb ik ook tijdens deze reis naar Kaapstad van de gelegenheid gebruikgemaakt om een aantal wijnhuizen te bezoeken.

Vandaag deel ik graag mijn drie favoriete wijndomeinen in de buurt van Kaapstad met je. Bij alledrie deze wijnhuizen kun je een laagdrempelige wijnproeverij doen. Vergeet niet om dit vooraf te reserveren, als je zeker wilt zijn van een plekje.

Buitenverwachting, Constantia

Dankzij een Nederlandstalig blogartikel kwam ik bij Buitenverwachting terecht. Deze plek in Constantia overtrof inderdaad mijn verwachtingen. Zonder reservering kon ik met mijn vrouw gelukkig toch nog plaatsnemen in de intieme tuin die achter het proeflokaal gesitueerd is. Daar hebben we ieder 5 verschillende wijnen uit het brede assortiment van Buitenverwachting geproefd. Daarvoor betaalden we 100 Rand per persoon, iets meer dan 5 euro als je de huidige wisselkoers pakt.

Het plankje met lekkernijen (de ‘Harvest platter’) was met een prijs van 420 Rand duurder dan de wijn. Ga je naar Buitenverwachting, bestel dan het plankje er zeker bij. Het is een goede toevoeging aan de gehele beleving. Je kunt bij Buitenverwachting er ook voor kiezen om in de enorme tuin te picknicken. Mijn favoriete wijnen waren de Hussey’s Vlei 2022 en de Rough Diamond 2019. De Gewürztraminer, die hier Buitenverwachting G heet, maakte ook zeker indruk.

Boschendal, Franschhoek

Een tweede plek die ik iedereen aan durf te bevelen is Boschendal in Franschhoek. Wat een geweldig wijnhuis is dit. Er wordt aangeraden om vooraf te reserveren en dat heb ik dus ook gedaan. Dit keer hebben mijn vrouw en ik voor foodpairing gekozen, in dit geval wijn en kaas. Je begint dan met een mousserende brut die gecombineerd wordt met geitenkaas. Vervolgens kregen we een twee witte wijnen (Sauvignon Blanc en Chardonnay) met vrij jonge kazen geserveerd en tot slot twee rode wijnen (Pinotage en Cabernet Sauvignon). Die laatste twee worden met de meest uitgesproken kaassoorten gepresenteerd. Alle kazen komen uit de directe omgeving.

Het domein van Boschendal is een plaatje, zeker door de schitterende ligging. Ook hier kun je picknicken. O ja, neem zeker even een kijkje in het winkeltje met streekproducten. Wedden dat je niet naar buiten kunt gaan zonder iets te kopen?

Spier, Stellenbosch

Het derde wijnhuis waar ik zeer goede herinneringen aan koester, is de Spier Wine Farm bij de beroemde wijnplaats Stellenbosch. De wijnboerderij Spier is een trekpleister voor wijnliefhebbers, maar ook ideaal voor een gezinsuitstapje in het weekend. Op het landgoed kunnen gasten genieten van uitstekende restaurants, verschillende vrijetijdsactiviteiten en in het weekend een entertainmentprogramma. Voor de wijnproeverij kun je bij Spier het beste reserveren. Wij meldden ons hier op een maandag en konden met wat geluk toch nog een proeverij doen.

De wijnen van Spier zijn uitstekend. Mijn favoriet is de Spier Creative Block 5. Creative Block is hun meest bekroonde reeks blends, gemaakt met 2, 3 of 5 druivensoorten van speciaal geselecteerde wijngaardblokken. Ook hier kostte de wijnproeverij van 5 wijnen nog geen vijf euro. De bonus bij Spier is de schitterende tuin. Vooral de vijver met daarachter de opdoemende bergen vormen een mooi scenario.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden