Tijdens een allereerste vakantie naar Japan is Tokyo meestal de eerste stad die bezocht wordt. Kyoto komt in veel gevallen ook voor in het reisprogramma, als het de bedoeling is om meerdere plekken in Japan te bezoeken. Kyoto is de oude hoofdstad van Japan en ademt op sommige plekken nog de sfeer van vroeger uit. Ja, ook Kyoto is uitgegroeid tot een grote stad die wat betreft omvang en aantal inwoners alle Nederlandse steden ruimschoots passeert. In Kyoto zul je een aantal grote winkelcentra aantreffen en ik mag zeggen dat winkelstraten zoals Sanjo-dori en Shijo-dori in geen enkele grote stad zouden misstaan. Kyoto is echter ook de stad van de tempels, de schrijnen en de oude geplaveide straatjes met traditionele woningen.

Ik bezocht deze maand Japan voor de tweede keer. Zes jaar geleden heb ik alleen Tokyo gezien, dit keer heb ik ook de bullet train naar Kyoto genomen. In exact 2 uur en 9 minuten bracht de Shinkanzen mij vanaf Tokyo Station naar Kyoto Station. Ik gebruik het woord ‘exact’ met opzet, want het openbaar vervoer is in geen land ter wereld is zo punctueel als in Japan. Daar mag de NS nog een voorbeeld aan nemen.

Je kunt in Kyoto een paar dagen vullen met het bezoeken van tempels, schrijnen en andere historische bezienswaardigheden zoals het Imperial Palace of het Kasteel Nijo. Mijn advies is om het niet te gek te maken, zeker niet als je met kinderen op pad bent. Maak een keuze uit het grote aanbod van hoogtepunten en neem er je tijd voor. Ik heb er zelf ook niet voor gekozen om zoveel mogelijk te zien tijdens mijn 2,5 dag in Kyoto. Per dag heb ik vier of vijf plekken bezocht, wat meer dan voldoende is. Door variatie in je programma aan te brengen, zorg je ervoor dat er meer blijft hangen. Je zult anders niet de eerste zijn die bij het achteraf terugkijken van de vakantiefoto’s niet meer weet welk tempel er te zien is op een foto.

Naar aanleiding van mijn trip naar Kyoto geef ik je graag mijn vijf tips voor deze interessante Aziatische stad. Hopelijk helpt het jou om je vakantie in Kyoto onvergetelijk te maken.

[1] Fushimi Inari

Van alle bezienswaardigheden die Kyoto rijk is, is Fushimi Inari-taisha wellicht de bekendste. Foto’s van de rode torii (schrijnpoorten) vind je vaak terug in artikelen en reisgidsen over Kyoto en Japan. Voor velen staan de rode houten poorten van Fushimi Inari-taisha symbool voor de religieuze kant van Japan. Een vakantie in Kyoto is daarom niet compleet zonder een bezoek aan Fushimi Inari. Je kunt deze bezienswaardigheid gratis bezoeken en je hebt er geen ticket voor nodig. Waar je wel mee te maken zult krijgen is de drukte. Ga daarom zo vroeg mogelijk of bezoek Fushimi Inari juist aan het einde van de dag, als de meeste toeristen vertrokken zijn.

Fushimi Inari

[2] Oude straatjes

Wat maakt Kyoto zo bijzonder? Dat zijn de oude straatjes die je terugbrengen naar het tijdperk waarin Kyoto de belangrijkste stad van het land was en waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. Vooral het Higashiyama District is een goede plek om het oude Kyoto te ervaren. De oude geplaveide straten van Ichinenzaka, Ninenzaka en Sannenzaka floreren al sinds de oudheid. Deze hellende straten zijn omgeven door historische gebouwen in Japanse stijl die kenmerkend zijn voor Kyoto, waaronder zelfs de vele souvenirwinkels.

Gion is misschien nog wel bijzonderder. Gion is de geishawijk van Kyoto. In Gion vind je traditionele oude gebouwen met lantaarnverlichte binnenplaatsen en traditionele restaurantjes die eruitzien als een scène uit een sprookje. In Gion zie je niet alleen de traditionele huizen en misschien spot je wel willekeurig geisha’s, maar vind je ook de Kenninji Tempel.

Ninenzaka en Sannenzaka

[3] Gouden paviljoen

Het gouden paviljoen is een uniek bouwwerk binnen de traditionele Japanse architectuur. Het is en was in Japan helemaal niet gebruikelijk om edelmetalen zoals goud of natuursteen zoals marmer te verwerken in het exterieur van tempels en paviljoens zoals de volledige van bladgoud gemaakte Kinkaku-ji tempel. De combinatie van het gouden paviljoen, de ligging aan de spiegelvijver en het zonlicht (ga vooral als het zonnig weer is) zorgt voor unieke plaatjes.

Gouden paviljoen

[4] Nishiki Market

Voor mij staat Japan synoniem voor heerlijk eten. Een reis naar Japan is voor mij vooral een culinaire ontdekkingsreis. In een stad als Kyoto worden je smaakpapillen op allerlei manieren verwend. De Nishiki Market is de beste plek om van alle smaken van Kyoto te proeven. De Nishiki Market is een overdekte straat waaraan vooral eetkramen te vinden zijn. Hier kun je verschillende Japanse en lokale lekkernijen op een laagdrempelige manier proeven.

De Nishiki Market is een beleving voor overdag. Aan het einde van de middag sluiten de meeste zaken en ben je aangewezen op de restaurants in de omgeving.

Nishiki Market

[5] Nijo-jo

De inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO komt in het geval van Kyoto vooral op het conto van de vele tempels en schrijnen te staan. Het Kasteel Nijo (op z’n Japans Nijo-jo geheten) is het enige bouwwerk binnen de als werelderfgoed beschouwde historische monumenten van oud-Kyoto (Kyoto, Uji en Otsu) dat geen tempel of schrijn is.

Het in de zeventiende eeuw gebouwde Nijo-jo staat vrij centraal in Kyoto. Het kasteel bestaat onder andere uit twee ringen van verdedigingswerken, die er vroeger voor moesten zorgen dat er ongenode gasten geweerd konden worden. Tegenwoordig zijn toeristen meer dan welkom binnen Nijo-jo, mits zij betaald hebben voor hun entreeticket.

Na betaling mag je over het terrein lopen en kun je het Ninomaru-paleis van binnen bezoeken. Dit uit vijf gebouwen bestaande paleis kent aparte vertrekken voor het ontvangen van bezoek. Kenmerkend zijn de zogenaamde “nachtegaalvloeren” in de gangen die de ruimtes met elkaar verbinden. Deze houten vloeren zijn zo gemaakt dat eroverheen lopen een geluid produceert dat doet denken aan het tjilpen van een vogel. Zo werd voorkomen dat indringers onopgemerkt naar binnen konden sluipen.

Nijo-jo

Openbaar vervoer

Wie het gemak van het openbaar vervoer in Tokyo ervaren heeft, die zal het openbaar vervoer in Kyoto waarschijnlijk vinden tegenvallen. Het metro- en treinnetwerk is in Kyoto niet zo groot als in Tokyo. Voor een aantal bezienswaardigheden in Kyoto zul je de bus moeten nemen. Die is trager en op de populaire routes vaak overvol. Omdat je de bus per rit betaalt en de afstand geen invloed heeft, kan de teller sneller oplopen dan bij de metroritten. Dat komt doordat iedere busoverstap een extra keer betalen betekent. Je kunt het openbaar vervoer in Kyoto met de bekende Pasmo en Suica-kaarten betalen.

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Je zou deze top 5 in één dag kunnen doen. Om meer te genieten van wat je ziet, zou ik aanraden om het over anderhalve dag uit te smeren of er zelfs twee dagen over te doen, eventueel aangevuld met een of twee tempels.

Meer over Kyoto

Wil je meer informatie over Kyoto lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Kyoto: Top 10 bezienswaardigheden van Kyoto en Kyoto op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.