Net als voorgaande jaren is het tijd om een overzicht te maken van de reizen die ik tijdens het afgelopen jaar gemaakt heb. Net als het jaar 2020 stond ook 2021 vooral in het teken van covid-19. In alle vrijheid de wereld verkennen zoals ik dat al jarenlang gewend ben, zat er ook dit jaar net in. De coronavaccins boden wel wat vrijheid, maar bleken tot nu toe niet de grote uitweg te zijn uit de pandemie die de wereld al sinds begin vorig jaar in zijn greep hield. Dit heeft niet alleen gevolgen gehad voor het reizen op zich. Financieel heeft de crisis er bij mij ook flink ingehakt. Zomaar eventjes een reis boeken en weggaan werd onder andere daardoor geen vanzelfsprekendheid meer.

Nu kan ik een heel blog volschrijven met wat er allemaal niet kan. Als reiziger heb ik de eigenschap ontwikkeld om vooral te kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn. Ik heb daarom het jaar 2021 vooral gebruikt om het mooie Nederland te ontdekken. Want als miljoenen toeristen het in een normaal jaar de moeite waard vinden om naar Nederland op vakantie te gaan, waarom maak ik dan nu geen gebruik van de beschikbare tijd die ik heb om ons eigen land in te trekken? Dat is dan ook wat ik gedaan heb. Het jaar 2021 speelt zich voor mij grotendeels binnen de landsgrenzen af.

Maart 2021 – Kinderdijk en Limburg

Het eerste echte uitstapje van het jaar is naar Kinderdijk. Tijdens een vrij koele dag maak ik met mijn vrouw een wandeling langs de wereldberoemde molens. Ik was hier een paar jaar geleden al een keer geweest om foto’s te maken. Dit keer hebben we lekker de tijd genomen om de wandroute te pakken die je langs bijna alle molens brengt.

Eind maart ben ik naar het zuiden van Limburg gereden. Op de website mooistedorpjes.nl ontbraken nog een aantal mooie dorpen in Limburg. Daarvoor moest ik diep de provincie in. De tweedaagse trip bracht me onder andere naar het pittoreske Stevensweert, het hooggelegen Vijlen en het bierdorp Gulpen. Overnachten deed ik in het heerlijke dorpje Noorbeek. Opmerkelijk feit is dat de temperatuur op 29 en 30 mei ver boven de 20 graden Celsius uit kwam. Als je weet dat de klimaatstatistieken voor Limburg een gemiddelde maximumtemperatuur van 9 graden aangeven, dan begrijp je hoe uitzonderlijk het weer nu was.

April 2021 – Keukenhof

Zo mooi als het weer eind maart in Nederland was, zo matig was het in april. Koude noordenwind en redelijk wat bewolking zorgde ervoor dat het aantal dagen dat het aanlokkelijk was om er op uit te gaan, beperkt was. Begin april stond mijn eerste dagje weg in het teken van de Keukenhof en de bollenstreek. Ik was een van de gelukkigen die in het kader van ’testen voor toegang’ naar de Keukenhof kon gaan. Nederland zat vanwege corona grotendeels nog in een lockdown. Musea, attractieparken, bioscopen en dierentuinen waren verder nog gesloten.

Mei 2021 – Nederlandse steden

In mei werd het reistempo wat opgevoerd. Ik begon deze lentemaand met bezoeken aan de Brabantse plaatsen Tilburg en Bergen op Zoom. Aan het eind van de maand ben ik richting Overijssel en Gelderland gereden. Daar heb ik onder andere op twee dagen tijd drie Nederlandse Hanzesteden bezocht: Deventer, Doesburg en Zutphen. Stuk voor stuk steden met historie en charme. Aansluitend ben ik nog naar Apeldoorn gereden om de tuinen van Paleis Het Loo te bezoeken. Het paleis zelf was vanwege de coronaregels nog gesloten. De laatste stad die ik bezocht heb was Amersfoort. Daar heb ik de top 10 bezienswaardigheden van Amersfoort op foto vastgelegd.

Juni 2021 – Lier, mooie dorpen en nog meer Nederlandse steden

Het heeft tot de zesde maand van het kalenderjaar geduurd totdat ik voor het eerst een dagje naar het buitenland geweest ben. Dat was in België. Op basis van foto’s die ik gezien had, koos ik Lier uit als bestemming. Deze niet al te grote stad ligt schuin onder Brussel. Voor veel Nederlanders is het een onbekende plaats. Onterecht, bleek al snel tijdens mijn bezoek. Wat een leuke stad is Lier. Het heeft alles wat je zoekt in een stedentripbestemming, maar dan op kleinere schaal.

Andere dagtripjes brachten mij naar de steden Dordrecht en Eindhoven. De stad waar Philips begonnen is, kende ik wel. Dat was voor mij bekend terrein. Vanaf begin juni mochten de Nederlandse musea weer open. Ik heb daarom de kans gegrepen om het DAF-Museum en het Philips-Museum een keer te bezoeken. Dordrecht was vooral een hernieuwde kennismaking. Ik ben er geregeld op familiebezoek geweest, maar kende de binnenstad van Dordrecht amper. En dat terwijl deze Zuid-Hollandse plaats op slechts een half uur rijden van mijn huis ligt. Jammer dat ik dit niet eerder gedaan heb, want Dordrecht blijkt dus echt de moeite waard te zijn. Wat ik nog niet wist, was dat dat de haven van Dordrecht vroeger belangrijker was dan de haven van Rotterdam.

Aan het einde van de maand ben ik noordwaarts gereden voor een bezoek aan de steden Leeuwarden en Groningen. Verder heb ik mijn tijd in het hoge noorden gebruikt om wat betreft de mooie dorpjes de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het Groningse dorp Winsum ontbrak nog in het overzicht van mooiste dorpjes van Groningen.

Juli 2021 – kriskras door Nederland

Tijdens zomermaand juli ben ik echt kriskras door Nederland gesjeesd. Een dagje Amsterdam voor een fotoreportage op in24fotos.nl, een dagje Arnhem, even naar Gouda, een dagje naar Utrecht, lekker wandelen op het eiland Tiengemeten en een dag Delft. Tijdens een vierdaagse trip heb ik het eiland Texel en meerdere plaatsen in de provincie Noord-Holland bezocht zoals Alkmaar, Hoorn en Volendam.

Augustus 2021 – Frankrijk

Begin augustus was het eindelijk tijd voor een echte buitenlandreis. Vanwege de onzekere situatie rondom corona hebben we voor deze zomer gekozen voor een autovakantie. Tijdens deze werkvakantie zijn we op ons gemak richting Bordeaux afgedaald. Onderweg hebben we boeiende plaatsen zoals Tours, Angoulême en Blaye bezocht. Bordeaux zelf heeft mij aangenaam verrast. Wat een leuke stad is dat: levendig, hip en veilig. Als ik zou moeten kiezen tussen Parijs en Bordeaux, dan zou ik het wel weten. In de omgeving hebben we nog de nodige uitstapjes gemaakt, zoals naar het centraal in de wijnstreek gelegen Saint-Émilion.

September 2021 – Leiden

De maand september was weer een rustig maandje. Na de vele autokilometers in de drie voorgaande maanden had ik nu weinig trek om teveel achter het stuur te zitten. Het enige dat ik in september gedaan heb, is een dagje Leiden. Met de trein, want dat is net zo handig als je tijdens de drukkere uren heen en weer naar Leiden moet reizen.

Oktober 2021 – Gran Canaria

Oktober stond bij mij in het teken van de eerste vliegreis sinds de uitbraak van de coronapandemie. Ik heb een tiendaagse reis naar Gran Canaria gemaakt. De site www.allesovergrancanaria.nl heeft een flinke update nodig en het ontbrak me aan voldoende fotomateriaal. Daarnaast had ik veel zin om een paar ‘Gran Canaria in 12 uur’-verhalen te gaan maken. Lekker bezig zijn met fotograferen en het ontdekken van nieuwe plekjes op dit geweldige vulkanische eiland.

Aan het eind van oktober ben ik nog een dagje naar Aken geweest. De top 10 bezienswaardigheden van Aken had wat liefde en aandacht nodig. Daarnaast had ik zo de kans op wat fotomateriaal van deze Duitse stad te maken. Het licht is eind oktober niet optimaal, maar het resultaat valt me niet tegen.

November en december 2021 – helemaal niets

De laatste twee maanden van het jaar helemaal niet op pad ben geweest. Zeer ongebruikelijk voor iemand die normaal zo’n 90 tot 100 dagen per jaar reist. Tijdens de laatste weken van december heb ik af en toe in de buurt van mijn woonplaats Roosendaal nog wat foto’s geschoten, zoals op 20 en 21 december. Dit waren de eerste twee ochtenden dat het kwik weer eens enkele graden onder het vriespunt uitkwam.

Dit is in de wijk Landerije op 20 december: oranjegele gloed over het koele landschap:

Een dag later had ik aan het Molenbeekpad totaal andere kleuren: