5x zien & doen in Brugge

Brugge is altijd al een populaire toeristische bestemming geweest. De laatste weken geniet deze historische Vlaamse stad van extra veel belangstelling vanuit Nederland. Dat komt onder andere doordat men in België nu minder beperkingen kent. Brugge is na Antwerpen op dit moment de nummer twee stedentripbestemming onder Nederlanders. Het is te begrijpen dat juist Brugge zo geliefd is. Deze stad is het ultieme voorbeeld van een typisch Vlaamse stad die aan het einde van de middeleeuwen een bloeiperiode kende, waardoor het uit heeft kunnen groeien tot een economisch en cultureel belangrijke plaats. In het geval van Brugge was het de lakenhandel die de stad met name in de vijftiende eeuw veel succes en rijkdom bracht. In het historische centrum van Brugge vind je nog tal van plekken en gebouwen terug die uit deze Gouden Eeuw van Brugge stammen.

Stel dat je in de auto of trein stapt voor een dagje of meerdere dagen in Brugge? Wat ga je er doen, behalve winkelen en genieten van de lokale horeca? Wat mag je niet missen tijdens je dagje Brugge? Op basis van mijn eigen ervaringen en feedback die ik van bezoekers krijg, heb ik een lijstje gemaakt met vijf dingen die je volgens mij zou ‘moeten’ zien en doen als je in Brugge bent.

[1] Brugse reien

Brugge staat bekend om de reien. Deze waterkanaaltjes zijn al eeuwenlang aanwezig in Brugge en hebben de stad de bijnaam Venetië van het Noorden bezorgd. Het is vooral combinatie met de vele boogbruggen die voor het typische Brugse straatbeeld zorgen. Je kunt de waterwegen van Brugge op twee manieren ontdekken: vanaf de kant en vanaf het water. Voor die laatste optie varen er rondvaartbootjes door de wateren van Brugge. Vanaf de kant heb je op verschillende plekken een prachtig zicht op de reien. De boottochten worden van begin maart tot medio november georganiseerd.

Te voet zijn er tal van mooie plekken om uitzicht op de grachten van Brugge te hebben. De beste plek is volgens mij vanaf de Rozenhoedkaai. Maar ook de plek aan de noordkant van de Vismarkt is de moeite waard, net als het uitzichtpunt Passage Bourgondisch Cruyce. Een laatste plek die ik aan kan raden is aan de Predikherenrei, iets ten zuiden van de Hoogstraat.

[2] Historium

Om Brugge te leren kennen, moet je iets van de geschiedenis afweten. Velen beschouwen geschiedenis als droge saaie kost. In het geval van Brugge hoeft dit niet. Het Historium is een geweldig interactief museum dat op een boeiende en begrijpbare manier het verhaal van Brugge tijdens de Gouden Eeuw weet te vertellen. Ik heb het Historium inmiddels al twee keer bezocht en wil zeker nog eens teruggaan.

[3] Brugse Zot

België is voor mij nog steeds het bierland bij uitstek. Hoewel je voor goed bier allang niet meer in België ‘moet’ zijn, blijven de Belgische bieren een fascinerend product. Brugge heeft zijn eigen bieren. Brouwerij De Halve Maan is de grootste bierbrouwer van Brugge. Het staat ook bekend als Brouwerij Henri Maes. Zij maken al jarenlang verschillende speciaalbieren. De Brugse Zot is daar de bekendste van. Wie dat wil die kan aan een rondleiding door de brouwerij deelnemen. Als je het unieke ongefilterde Brugse Zot blond wilt proeven, dan kun je dat ook zonder rondleiding doen in de brasserie van de brouwerij. Een echte aanrader, vind ik.

Brugse Zot

[4] Begijnhof

In de top 10 bezienswaardigheden van Brugge heeft het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde de toppositie gekregen. Of ik het daar helemaal mee eens ben is de vraag, want Brugse reien vormen voor mij toch echt het hoogtepunt van de stad. Het Begijnhof is vanwege meerdere redenen een plek die wel in mijn persoonlijke top 5 van Brugge staat. Dat is onder andere gebaseerd op het gegeven dat ik dit een van de mooiste overgebleven begijnhoven van de vroegere Nederlanden vind. Daar komt bij de combinatie van de brug voor de toegang, de poort en de vaak aanwezige zwanen een prachtig plaatje vormen.

begijnhof

[5] Let op de details

Wandelen door Brugge is een verrassingstocht, waarbij je vooraf niet weet wat je te zien gaat krijgen. In tegenstelling tot veel andere steden is de historische binnenstad van Brugge een bezienswaardigheid op zich, die eigenlijk belangrijker is dan de individuele bezienswaardigheden, historische gebouwen en boeiende musea. Wandelend door Brugge zie je prachtige gevels, authentieke poorten, sfeervolle straatjes, mooie boogbruggetjes en tal van kleinere details. Denk aan de Mariabeelden op gevels, bijzondere luikstoppers, gave gevelstenen, fraaie lantaarns en speciale decoraties.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

De binnenstad van Brugge is redelijk compact. Daardoor bevinden veel van de hoogtepunten zich op loopafstand van elkaar. Het is daarom een geschikte bestemming om in één dag te doen. Wie het verhaal ‘Brugge in één dag: de highlights van Brugge‘ leest die ziet hoe je een dag in Brugge kunt beleven waarbij je de belangrijkste hoogtepunten van de stad ontdekt.

Als je Brugge op je gemak wilt ontdekken, trek dan minstens twee dagen uit voor je bezoek. Zeker als je meer dan één museum wilt bezoeken, wat ik zeker aan zou raden.

Meer over Brugge

Wil je meer informatie over Brugge lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Brugge: Brugge voor beginnersTop 10 bezienswaardigheden van Brugge en Brugge op steden.net. Een prachtige fotoreportage over Brugge kun je bewonderen op Brugge in 24 foto’s.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden