Afgelopen week was ik op Kreta om te fotograferen voor mijn sites www.kretavoorbeginners.nl en www.mooistedorpjes.nl. En wat is een essentieel onderdeel als je gaat fotograferen? Een fotocamera! Ooit ben ik begonnen om op sites foto’s te plaatsen die ik met een compactcamera geschoten heb. Sinds een aantal jaren loop ik echter met professionele camera’s rond, waarmee de kwaliteit van mij foto’s zienderogen mee toegenomen is.

Tot voor kort heb ik nog nooit problemen gehad met mijn camera’s of lenzen. Geen stof of vuil in de lens, geen shutter die er spontaan mee stopt en geen ongelukjes. Tot de reis op Kreta. Vanwege het handbagagebeleid van Transavia moest ik krap inpakken. Dus slechts 1 camera en uiteraard mijn Macbook om de teksten te tikken, samen met opladers, iPad, brillen en navigatiesysteem in een dikkere laptoptas. Dik genoeg dat alles er net inpast, en compact genoeg dat hij gegarandeerd bij Transavia als handbagage mee mag. Omdat de cameratas zelf niet meer in de laptoptas erbij past, gaat de camera los in de tas. Is helaas de enige oplossing om geen gezeik met Transavia te krijgen.

Ik had een vroege vlucht naar Heraklion. Op de eerste dag heb ik dus al lekker een aantal dorpen op Kreta aangedaan voordat ik naar mijn eerste hotel ging. En toen ging het mis. Op zo’n honderd meter van mijn hotel, de plek waar de camera en de beschermende cameratas met elkaar verenigd zouden worden, slaat het noodlot toe. Op het moment dat ik in een winkel sta om wat flesjes water in te slaan, valt de laptoptas van mijn koffer. Pats…. zo’n tachtig centimeter naar beneden. Ik kijk geschrokken naar mijn camera. Alles lijkt gelukkig OK.

Oeps…kapot

De volgende ochtend wil ik een foto maken en merk dat ik ineens niet meer in kan zoemen. Het lijkt erop alsof mijn lens op slot zit. Nu zit die knop wel op mijn 24-70 mm lens om uitschuiven te blokkeren, maar op de 24-105 mm lens zit die functie toch echt niet. Binnen enkele seconden dringt het tot me door: dit komt door de val van gisteren! Ik bestudeer mijn cameraset en zie dat de lens ontzet is.

En nu?

Op een week Kreta maak ik normaal gesproken zo’n 4000 tot 5000 foto’s, waarbij de zoomfunctie essentieel is om snel te kunnen kaderen en schieten. Met een lens in deze staat is dat bijna onbegonnen werk. In- of uitzoomen kan alleen door enorm veel kracht erop te zetten. De vraag is op dit moment ook of de foto’s zelf nog goed genoeg zijn. Met andere woorden: is het alleen maar de mechanische zoomfunctie die verstoord is?

Ik besluit dat ik liever de kosten maak voor een nieuwe lens dan dat ik een week lang ‘gehandicapt’ moet fotograferen. Het risico bestaat ook nog dat de lens het helemaal begeeft. Ik besluit direct op zoek te gaan naar een plek waar ik een geschikte lens kan kopen. Zoeken op mijn mobiele telefoon loopt al snel op een drama uit. De zwakke 3G verbinding op dit plekje van Kreta helpt niet, maar het is ook vrijwel onmogelijk om een Canon-dealer via internet te vinden zonder de Griekse taal te begrijpen. Dan maar via Nederland. Ik bel mijn vrouw op met het verzoek om via Canon Nederland een winkel ergens op Kreta te vinden die L-lenzen van Canon verkoopt. Uiteindelijk krijg ik twee namen door: Mediamarkt en Kotsovolous.

Net voordat ik dat bericht doorkrijg stap ik in Malia een winkel van Expert binnen. Dit is een filiaal van de elektronicaketen die in Nederland ook actief is. Hier verkoopt men geen objectieven of sets van camera met lens. De verkoper verwijst me door naar een fotozaak die een tweehonderd meter verderop gevestigd is. Ook hier geen lenzen of camerasets. De eigenaar neemt wel de tijd om te zoek waar we de dichtstbijzijnde Mediamarkt of Kotsovolous filiaal kunnen vinden. Met Mediamarkt hebben we pech. Die zit alleen in de tweede stad van Griekenland: Thessaloniki. Dat is net alsof je op Ibiza een lens breekt en naar Amsterdam moet vliegen voor een nieuwe. Met Kotsovolous heb ik meer geluk: er zit een megastore van deze keten in Heraklion. Deze hoofdstad van Kreta ligt op een half uur rijden van Malia.

Nog steeds geen lens

Dankzij het meegebrachte navigatiesysteem sta ik al vrij snel bij Kotsovolous binnen. Eenmaal op de beperkte camera-afdeling aangekomen blijkt dat ik ook hier pech heb. Er worden geen professionele lenzen van Canon verkocht. Sterker nog, ze verkopen helemaal geen losse lenzen. Wel hebben ze enkele goedkope basissets met kitlens te koop. De keuze is dus om een set te kopen die kwalitatief duidelijk minder is dan waar ik mee normaal mee werk of om toch te gokken op het vinden van de juiste lens. Het kan toch niet zo zijn dat deze onvindbaar is op Kreta.

Gelukkig komt de verkoper bij Kotsovolous met een goede raad: bij de fotozaken in het centrum van de stad zou het me zeker moeten lukken om een geschikte lens te kopen. Je raadt het al: ook hier geen succes.

En verder?

Tijdens de rest van de week heb ik foto’s gemaakt met de gevallen lens. Dat betekende heel veel foto’s in dezelfde stand maken en alleen maar zoomen als dat echt eventjes moest. In de tussentijd heb ik nog fotozaken bezocht in Agios Nikolaos, Rethymnon en Chania. Overal zonder succes. Het lijkt erop dat het gewoon onmogelijk is om losse lenzen voor spiegelreflexcamera’s te kopen op Kreta. Dit bevestigt dat het meenemen van twee camerasets eigenlijk een must is voor het geval er iets mis gaat. Nu kon ik nog wel foto’s maken, al was het ‘gehandicapt’. Maar wat als de lens zover beschadigd was dat het fotograferen niet meer mogelijk zou zijn? Met een iPhone drie tot vierduizend foto’s maken is ook geen optie.

In de toekomst

In het vervolg zorg ik dat ik een extra set bij heb. Of in ieder geval een systeemcamera die in geval van nood bij kan springen. Ook zal ik contact op moeten nemen met Transavia en Arke (TUI) vanwege hun belachelijke handbagagebeleid. Ik kan me voorstellen dat ze willen dat kleding, schoenen en andere normale gebruiksartikelen zoveel mogelijk als ruimbagage meegenomen wordt. Maar het moet voor iemand als ik toch mogelijk zijn om voldoende apparatuur veilig als handbagage mee te kunnen nemen?