5x zien & doen op Texel

Het eiland Texel heeft in een normale zomer al niet te klagen over de belangstelling van toeristen. Texel is in deze periode, waarin een virus voor onzekerheid zorgt over het reizen van en naar het buitenland, nog populairder onder Nederlanders. Dat is te merken aan de beschikbaarheid van hotelkamers, vakantiewoningen en B&B’s. Wie de komende weken wil overnachten op Texel die heeft nog maar een beperkte keus. De beste plekjes zijn maanden geleden al volgeboekt. Als je nu gaat zoeken naar een accommodatie op Texel dan mag je redelijk diep in de buidel tasten.

Het succesverhaal van Texel is gebaseerd op een aantal zaken. Zo is de oversteek vanuit Den Helder naar Texel kort en betaalbaar. TESO zorgt al jarenlang voor een prima veerverbinding, die ook betaalbaar is als je je auto mee wilt nemen. Wie op een dinsdag, woensdag of donderdag oversteekt die betaalt slechts 25 euro voor een retourtje met een personenauto. Ga je heen op een van de andere dagen? Dan betaal je 37 euro. De overtocht duurt nog geen half uur. Je komt dan terecht op een van de mooiste eilanden die Nederland rijk is. Texel is vooral voor natuurliefhebbers een walhalla. Maar ook voor andere toeristen, die bijvoorbeeld van het strandleven houden, is Texel een uitstekende vakantiebestemming.

Een vraag die veel gesteld wordt is wat er op Texel te doen is. Wat mag je niet missen als je een vakantie viert op Texel? Vorige week bezocht ik Texel om op zoek te gaan naar het antwoord op deze vraag. Hieronder kun je de 5 dingen zien die je wat mij betreft zou moeten zien en doen tijdens een bezoek aan Texel.

[1] Schaapjes tellen

Er leven op Texel ongeveer net zoveel schapen als mensen. In de lente neemt het aantal van deze wollige dieren toe door de geboorte van lammetjes. Een deel daarvan wordt in het zomerseizoen opgegeten (je dacht toch niet dat die lekkere lamsboutjes aan bomen groeien?). Texel staat zelfs bekend om hun schapen. Je ziet ze in weilanden, op dijken en er is in Den Burg zelfs een schapenboerderij waar je de lammetjes mag komen knuffelen. De schapen op Texel zijn vooral van het lokale ras texelaars. Hun wol wordt gebruikt voor de bekende dekbedden en andere producten van schapenwol die op het eiland gemaakt worden.

[2] Van het uitzicht genieten

Texel biedt prachtige vergezichten. Hier besef je hoeveel storende elementen je in het Nederlandse landschap vaak ziet en als normaal beschouwd. Op Texel kun je genieten van prachtige landschappen waarin de natuur nog volop de ruimte krijgt. En als er sprake is van bebouwing of zelfs complete dorpjes, dan is dat vaak op een manier dat je nog steeds een schilderachtig plaatje te zien krijgt. Soms is het mooier als je vanaf een hoger standpunt over het landschap, de kuststrook en de Waddenzee uitkijkt. Dat kan al heel goed vanaf de vele dijken en duinen die rond het eiland liggen. Voor een hogere positie kun je een bezoek brengen aan de vuurtoren van Texel. Deze rode toren wordt als symbool van Texel gezien en is overdag tegen betaling te bezoeken.

[3] Oudeschild bezoeken

Texel telt een aantal dorpen, waarvan Oosterend en Oudeschild veruit het mooiste zijn. Wat mij betreft is Oudeschild een plek die je zeker niet over moet slaan als je op Texel bent. Of dit dorpje aan de oostkust van Texel mooier is dan Oosterend, is vooral een kwestie van smaak. Het leuke van Oudeschild is dat het zowel authentieke Texelse huisjes heeft, maar ook een leuke haven van waaruit je een excursie kunt maken op een garnalenvissersboot. Tijdens de boottocht worden de gevangen garnalen gekookt, waarna je ze kunt pellen en oppeuzelen. Hoe vers wil je het hebben? Museum Kaap Skil is een extra reden om een bezoekje aan Oudeschild te brengen. Dit openluchtmuseum laat je alles zien over het leven op Texel en de rol van de Waddenzee.

[4] Ecomare

Het bij De Koog gelegen Ecomare is een combinatie van zeehondenopvang en museum. Je kunt hier de permanent opgevangen zeehonden zien, net als de zeevogels die hier tijdelijk verzorgd worden omdat ze ondervoed zijn, gewond zijn of met olie besmeurd zijn. In Ecomare leer je alles over de natuur van Texel. Het zeeaquarium vormt een belangrijk onderdeel van Ecomare. Trek voor een bezoek aan Ecomare anderhalf tot twee uur uit. Dat is reëel. Je mag de hele dag blijven, maar er zijn weinigen die dat daadwerkelijk doen.

[5] Actief bezig zijn

Texel leent zich uitstekend om lekker actief bezig te zijn. Of je relaxed wilt wandelen of fietsen, of juist op zoek bent naar wat adrenaline door bijvoorbeeld te parachutespringen… bijna alles is mogelijk op en rond Texel. Vooral het op de fiets verkennen van Texel is een populaire bezigheid. Niet voor niets dat er meerdere fietsverhuurders actief zijn op het eiland. Houd er rekening mee dat het op Texel soms flink kan waaien. In dat geval is een fiets met elektrische trapondersteuning geen overbodige luxe. Begeef je je liever op het water? Zowel aan de Noordzeekust als aan de Waddenkust kun je verschillende watersporten beoefenen. Denk aan windsurfen, kitesurfen, catamaranzeilen of waterskiën. Het centraal op het eiland gelegen vliegveld wordt vooral gebruikt voor rondvluchten en voor parachutespringen. Texel behoort tot de meest geliefde locaties in Nederland om een parachutesprong te maken.

Top 10 bezienswaardigheden van Texel

Voor een completer overzicht van de niet te missen hotspots op Texel verwijs ik je graag naar het artikel top 10 bezienswaardigheden op Texel. Als je deze tien hoogtepunten bezoekt dan heb je een redelijk compleet beeld van alles wat dit prachtige eiland te bieden heeft.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden