5x zien & doen in Andalusië

Spanje behoort tot mijn favoriete bestemmingen. Het feit dat ik in mijn jeugd geregeld met mijn ouders in Spanje op vakantie ben geweest, zal hier zeker een belangrijk aandeel in hebben. En ook nu, als volwassen man, kom ik vrijwel jaarlijks in Spanje. Iedere regio heeft zijn eigen gezicht, waardoor je me op verschillende plekken in dit prachtige land zult kunnen vinden. Als je mij vraagt wat mijn lievelingsregio in Spanje is, dan maakt Andalusië toch wel een grote kans. Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt, is te zien in de toerismestatistieken voor deze zuidelijk regio van Spanje. De typisch Andalusische sfeer, de prachtige architectuur, de tapas en het warme klimaat vormen goede redenen om een vakantie in Andalusië te vieren. Dat je bijvoorbeeld met Transavia in ruim twee uur naar Malaga vliegt draagt zeker bij aan het succes van Andalusië als vakantiebestemming.

Een redelijk deel van de toeristen vliegt naar Andalusië voor het strand en het goede weer. Maar velen hebben een ander reisdoel. Bijvoorbeeld een stedentrip naar Malaga, Sevilla, Granada of Cordoba maken. Wandelen in de bergachtige gebieden van de Sierra de Grazalema of wintersporten in de Sierra Nevada. Pittoreske dorpjes en stadjes bezoeken, zoals het schilderachtige Ronda of het bloemrijke Iznájar. Er zijn zoveel redenen om Andalusië te ontdekken.

Voor wie een rondreis door Andalusië wil gaan maken is het soms lastig kiezen welke plekken je in je reisschema op moet nemen. Ik heb op basis van mijn vele ervaringen met Andalusië vijf ‘must do’s’ van Andalusië voor je op een rijtje gezet:

[1] Real Alcázar

Wat kenmerkend is voor de hele regio Andalusië zijn de Moorse invloeden in de architectuur. Een zeer fraai voorbeeld hiervan kun je vinden in Sevilla: het Real Alcázar. Dit koninklijke paleis is één van de mooiste historische bouwwerken die je in Spanje kunt bezoeken. De combinatie van de mudéjar bouwstijl met later aangebrachte stijlelementen zoals gotiek en renaissance onderdelen maken het Real Alcázar een unieke plek binnen een prachtige stad. Trek ook zeker voor de prachtige tuinen zeker een uur uit. Liefhebbers van de populaire televisieserie ‘Game of Thrones’ zullen in deze tuinen zeker een aantal settings herkennen die in deze hitserie als decor gebruikt zijn.

[2] Mezquita

In de Andalusische stad Córdoba kun je een ander hoogstandje van Moorse architectuur bewonderen: de Mezquita. Tegenwoordig is dit een kathedraal, maar het gebouw is ooit als moskee gebouwd. Het complex is er weggezet in de hoogtijdagen van de Moorse overheersing in Andalusië. Het bijzondere aan het Alhambra is dat er na de Christelijke herovering van Córdoba veel van het originele gebouw intact is gebleven. Daardoor kun je nu nog genieten van het overweldigende uiterlijk van de bijna negenhonderd zuilen of van de klokkentoren die ooit als minaret gebouwd is.

[3] Alhambra

In een lijstje met de vijf hoogtepunten van Andalusië mag het Alhambra niet ontbreken. Dit van oorsprong Moorse paleis is voor veel toeristen de belangrijkste reden om naar de Andalusische stad Granada af te reizen. Het complex staat op een heuvelachtig plateau, waardoor je het fort vanuit de oude wijk Albaicín prachtig kunt zien liggen. Het gave aan het Alhambra is dat het uit een mix van verschillende onderdelen en bouwstijlen bestaat. Zo is het Paleis van Karel V eeuwen later pas toegevoegd.

[4] Flamenco

Andalusië is zinnenprikkelend. Alle zintuigen zullen aan het werk gezet worden tijdens een vakantie in deze overweldigende regio. Zo kun je hier je smaak laten genieten van tapas en sherry, je huid laten strelen door de Spaanse zon en je ogen zich laten verwonderen over de schoonheid die je op vele manieren aantreft in Andalusië. Wat ons betreft mag de flamenco niet ontbreken in dit rijtje. Via de oren en ogen zal je hart bereikt worden. Je zult de passie in deze typisch Andalusische muziekstijl zien en vooral voelen. Dat kan door middel van een flamenco-show, die vaak hoog van kwaliteit zijn en geen zogenaamde toeristenvallen zijn. Voor de echte flamenco duik je de barretjes in de Sevilliaanse volkswijk Triana in. Daar kun je later in de avond met wat geluk genieten van spontane flamencomuziek en de bijbehorende dans.

[5] Malaga

Er zijn tal van redenen om de kuststad Malaga te bezoeken. Malaga biedt bijna alles wat je tijdens een stedentrip nodig hebt. Een voordeel van Malaga ten opzichte is dat het stranden heeft. Zo kun je tijdens de hete zomermaanden heerlijk verkoeling zoeken in de Middellandse Zee. Malaga biedt tal van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Denk aan het middeleeuwse fort Alcazaba, de Kathedraal van Malaga of het Picasso Museum, dat vlak bij het geboortehuis van deze wereldberoemde kunstenaar te vinden is. Flaneer lekker over de autovrije Paseo de España of geniet van de heerlijke hapjes in de Marcado Central Atarazanas. 

Meer over Andalusië

Wil je meer informatie over Andalusië lezen? Op de website Andalusië top 10 vind je uitgebreide tips en informatie over deze prachtige regio.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden