5x zien & doen op Paaseiland

Als je tot de gelukkigen behoort die Paaseiland mag gaan bezoeken, dan mag je je verheugen op een bijzondere ervaring. Het eiland dat lokaal Rapa Nui genoemd wordt, behoort tot de zogenaamde Polynesische eilanden. Deze in de Stille Oceaan gelegen eilanden zijn stuk voor stuk van vulkanische oorsprong en hebben hun totaal eigen cultuur. Het gebied bestrijkt een totale oppervlakte die groter is van Europa, maar telt minder landoppervlakte dan bijvoorbeeld Frankrijk. Voor ons Europeanen behoren deze eilanden tot de meest ver weg gelegen plaatsen. Daarnaast is Paaseiland één van de meest geïsoleerde bestemmingen ter wereld. Wat Paaseiland zo bijzonder maakt is de aanwezigheid van de moai. Deze paasbeelden zijn kenmerkend voor Paaseiland. Als er een algemeen hoogtepunt is voor Paaseiland dan is het de aanwezigheid van de moai.

Voor de meeste mensen is Paaseiland een ‘eens in je leven’ bestemming. De reistijd en kosten om hier te komen zorgen voor een drempel. Dat is eigenlijk maar goed ook, want het laatste wat je zou moeten willen is dat Paaseiland overspoeld wordt met toeristen. Ecologisch gezien is de draagkracht van het eiland beperkt. De impact van massatoerisme zou vernietigend zijn.

Mocht je tot de selecte groep mensen behoort die Paaseiland daadwerkelijk gaat bezoeken, dan heb ik een aantal tips voor je voor wat je ‘moet’ gaan zien en doen als je daar bent. Als je vier tot vijf dagen (of langer) naar Paaseiland reist dan hoef je geen keuzes te maken. Dan zou je in staat moeten zijn om eigenlijk vrijwel alle bezienswaardigheden van Paaseiland te ontdekken. Als je korter de tijd hebt is het soms een kwestie van keuzes maken. Dankzij mijn ervaringen met Paaseiland kan ik je 5 tips geven over wat je op Paaseiland zou moeten gaan zien en doen.

Wat je in ieder geval echt moet doen is de natuurpas kopen. Dat doe je bij aankomst op de luchthaven. Voor $ 80,- koop je een papieren pas die je gedurende tien opeenvolgende dagen recht op toegang biedt tot de archeologische vindplaatsen. Er geldt één beperking: je mag het traditionele dorp Orongo en de moai-werkplaats Rano Raraku ieder maar 1 keer bezoeken met je pas. Dat wordt door middel van afstempelen gecontroleerd.

[1] Rano Raraku

De meest bijzondere verzameling van paasbeelden is te zien bij de vulkaan Rano Raraku. Dit is een plek waar jarenlang moai uit het tufsteen gehakt werden. Je kunt hier zelfs beelden zien die nog niet helemaal af zijn en nog deels in de rand van de vulkaan zitten. Op de hellingen van de kraterrand wandel je tussen de maoi die hier schots en scheef staan. Hierdoor is er een soort van surrealistisch landschap ontstaan zoals je dat nergens anders ter wereld kunt zien.

Vergeet zeker niet om om de vulkaan heen naar de westelijke ingang te lopen. Van daaraf wandel je naar de binnenkant van de kraterrand. Dit is een uniek stukje natuur waar je aan de zuidelijk zijde nog een aantal paasbeelden in alle rust ziet staan.

[2] Zonsopkomst en zonsondergang

Het voordeel van een klein eiland zoals Paaseiland is dat de afstanden niet zo groot zijn. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk eventjes voor de zonsopkomst naar de oostkant rijdt en ’s avonds de zonsondergang aan de westelijke kant van het eiland kunt aanschouwen. Iedereen zal je twee plekken aanwijzen om het begin en het eind van de dag te ervaren. Voor de zonsopkomst moet je bij Ahu Tongariki zijn. De rij met ….. paasbeelden is de langste ‘ahu’ op het eiland. Als je op de juiste positie staat zie je de zon achter de beelden oprijzen. Voor de beste foto’s ga je juist verder naar achteren staan in plaats van vooraan, zoals de meesten doen. Ahu Tongariki ligt ongeveer een half uur rijden van Hanga Roa.

Voor de zonsondergang moet je aan de noordkant van Hanga Roa zijn. Bij Ahu Tahai om precies te zijn. Vanuit het hart van de ‘stad’ is dit ongeveer 10 tot 15 minuten lopen. De moai die hier staan zorgen samen met de zonsondergang voor spectaculaire beelden. De mooiste foto maak je wat mij betreft als je het meest rechtse paasbeeld vanaf de rechterzijkant fotografeert. Je hebt hem dan mooi ‘en profil’ met de ondergaande zon ernaast.

[3] Orongo

Orongo is een bijzondere plek op het zuidwestelijke puntje van Paaseiland. Dit stenen dorp ligt op de rand van Rano Kau; een dode schildvulkaan. Deze vulkaan is op zichzelf al een geliefde bezienswaardigheid op Paaseiland. Je kunt zowel vanuit Orongo als vanaf de het uitzichtpunt op de weg naar Orongo uitkijken over de caldera, die gevuld is met zoetwater waar totorariet in groeit.

Orongo is een ceremonieel dorp dat gebouwd is voor de jaarlijkse race om het eerste ei van de bonte stern vanaf het rotseiland Moto Nui terug te brengen. Deze vogelmancultuur is nauw verbonden met de cultus van de paasbeelden. Orongo toont je de stenen raamloze huizen en enkele fraaie voorbeelden van rotsinscripties. Hierop kun je onder andere de godheid Make-make en twee vogelmannen onderscheiden.

[4] Anakena

Het mooiste strand van Paaseiland is Anakena. De combinatie van een wit zandstrand een felblauwe zee en de palmbomen zorgt voor de typische sfeer die bij een tropisch strand hoort. Daarnaast is Anakena de plek waar de Polynesiërs voor de eerst aan land kwamen op Rapa Nui. Later werd Anakena een ceremoniële plek voor de eilandbewoners. Op Anakena staan meerdere moai. Ahu Ature bestaat uit slechts één paasbeeld. Dit is het eerste paasbeeld dat halverwege de vorige eeuw weer rechtop gezet werd. Op het tweede platform, Ahu Nau Nau, staan zeven moai.

Het strand is dankzij de heldere en rustige zee een prima plek om te zonnebaden en te zwemmen. Het zeewater is in de zomer aangenaam warm: 24 tot 26 graden. Tussen de palmbomen staan een aantal horecazaakjes waar je van lokale lekkernijen kunt genieten zoals ceviche en empanada. Zorg er wel voor dat je voldoende contant geld bij je hebt, want elektronisch betalen is hier niet mogelijk.

Anakena

[5] Museo Rapa Nui

De mooiste bezienswaardigheden van Paaseiland vind je buiten. Toch mag je het enige museum dat het eiland telt niet overslaan. Het helemaal gratis toegankelijke Museo Rapa Nui laat je alles zien over de geschiedenis en cultuur van Paaseiland. Je hebt niet zoveel tijd nodig om dit museum te bezoeken, naar komt er wel een stuk wijzer uit. Er is vanzelfsprekend veel aandacht voor de paasbeelden. Via de informatiepanelen kom je vrijwel alles te weten over deze mystieke beelden. Op maandag is dit in Hanga Roa gelegen museum gesloten.

Museo Rapa Nui

Tapati

Als je Tapati het hele jaar door kon beleven, dan zou dit culturele festival zeker een plek gekregen hebben in mijn top 5 voor Paaseiland. Helaas duurt Tapati ruim twee weken, waardoor je het geluk moet hebben dat je toevallig op dat moment Paaseiland bezoekt. Of je zou er rekening mee dienen te houden tijdens je planning en het boeken van je vakantie naar Paaseiland. Ik zou dat wel doen. Bij mij was het een toevalstreffer, maar zou een volgende keer bewust kiezen voor deze reisperiode. Tapati wordt in de eerste helft van februari gehouden.

Tapati betekent overdag sport, spel en allerlei onderdelen die direct met de Rapa Nui cultuur te maken hebben. Denk aan een spectaculaire triatlon in het openingsweekend, bananenraces, schminkwedstrijden en tentoonstellingen. In de avond wordt er na zonsondergang een gevarieerde show voorgeschoteld, waar je gratis naartoe kunt.

Tapati

Hoe lang heb je nodig voor deze top 5?

Sommige mensen ‘doen’ Paaseiland in één of twee dagen. Dat is prima te doen, als je het verhaal ‘Paaseiland in één dag: Mystiek Paaseiland‘ leest. Voorwaarde is dan wel dat je een huurauto, scooter of auto met privéchauffeur ter beschikking hebt. Met losse excursies wordt het al wat lastiger.

Als ik terugkijk op mijn reis naar deze bijzondere bestemming dan zou ik minstens een hele week uittrekken op Paaseiland. Ik was er nu 4,5 dag en dat is prima om alles te zien. Achteraf had ik nog wel wat extra dagen willen hebben om wat meer te ontstressen. Als eer een plek is waar je dat prima kunt doen dan is dat hier wel.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden