Vanwege de afstand van ruim elfduizend kilometer is Santiago de Chile geen alledaagse bestemming. Nederlandse toeristen komen vooral in deze hoofdstad van Chili terecht omdat ze op doorreis zijn naar andere bestemmingen. Het is vaak het beginpunt voor een rondreis door Chili. Vanuit Santiago wordt er onder andere naar Patagonië gereisd. Ook is Santiago geregeld een tussenstop voor mensen die door Zuid-Amerika aan het reizen zijn. In mijn geval bezocht ik Santiago op weg naar Paaseiland. Er zijn maar twee manieren om op dat mystieke eiland van de paasbeelden te komen en dat is via Santiago of via Tahiti. Dan is dit de gemakkelijkste route.
Ik heb twee dagen ingecalculeerd in Santiago de Chile. Dat is ruim voldoende om een goede indruk van de stad te krijgen en de belangrijkste bezienswaardigheden van Santiago te ontdekken. Het heeft geen zin om langer hier te verblijven. Santiago is boeiend genoeg om te bezoeken, maar in pakweg 36 tot 48 uur tijd heb je het wel gezien. Op het moment dat ik er was, was het zomer in Chili. De achter Santiago opdoemende bergen van de Andes waren vrijwel niet meer besneeuwd. Dat plaatje, van Santiago met daarachter de witte bergen van de Andes die ineens opdoemen, had ik ook graag gezien.
Op basis van mijn 2 dagen in Santiago de Chile, waarin ik zo’n veertig kilometer gelopen heb, heb ik een top 5 gemaakt van dingen die je volgens mij ‘moet’ zien en doen als je hier bent. Je hoeft natuurlijk niet naar mij te luisteren, maar je kunt mijn tips in ieder geval ter harte nemen.
[1] Uitzicht op de stad
Hoe groot Santiago is, merk je pas als je de stad vanaf hogere hoogte bekijkt. Je ziet dan ook hoe de bergen van de Andes rond de stad liggen. Wat mij betreft heb je Santiago pas gezien als je een goed uitzichtpunt bezocht hebt. De drie meest gebruikte manieren hebben ieder hun eigen voordelen en nadelen. De handigste en duurste manier is door Sky Costanera te bezoeken. Dit is een dubbel panoramadek dat zich op de 60e en 61e verdieping van de Gran Torre Santiago bevindt. Dit is met een hoogte van 300 meter de hoogste wolkenkrabber van heel Zuid-Amerika. Voor ongeveer 17 euro kun je genieten van een 360 graden panoramisch uitzicht op Santiago.
De gratis variant is minder spectaculair, maar wel helemaal gratis. Midden in de stad ligt een heuvel, de Cerro Santa Lucía, die een aardig uitzicht biedt op de omgeving. De heuvel stijgt ongeveer 69 meter boven de omgeving uit, wat voldoende is voor wat mooie vergezichten. Het enige dat het je kost is wat inspanning om via de trappen naar boven te gaan.
Het mooiste uitzicht heb je wat mij betreft vanaf een andere heuvel: de Cerro San Cristóbal. Deze heivel ligt net ten noorden van het centrum en stijgt ongeveer driehonderd boven de stad uit. Het uitzicht is weidser en mooier dan vanaf de Sky Costanera. Daarnaast hoef je niet van achter glas te kijken. Dat fotografeert wel wat gemakkelijker. Je kunt met een kabeltrein of met de kabelbaan naar boven gaan. Een retour kost je iets meer dan vijf euro. Je kunt ook een combinatie maken: met de één omhoog en met de ander omlaag.
[2] Lastarria
De historische buurt Lastarria vormt het culturele hart van Santiago en is tegenwoordig een populaire toeristische hotspot. Hier vind je bars, de leukere restaurantjes en theaters. Vooral in de zomermaanden is het hier heerlijk. Kenmerkend is de vele graffiti die je vooral hier op straat tegenkomt. De straatkunst die je in Barrio Lastarria aantreft heeft vaak een politiek karakter. Als je op zoek bent naar een hostel in Santiago de Chile, dan is dit dé buurt om te verblijven. De bij tip 1 genoemde Santa Lucía heuvel ligt op de grens van Barrio Lastarria.
[3] Bellavista
Tussen de Mapocho rivier en de San Cristóbal heuvel ligt Barrio Bellavista. Deze buurt ligt daardoor net buiten het historische centrum. Samen met het oude hart van de stad behoort Bellavista tegenwoordig tot het hedendaagse centrum. Na de val van de dictatuur transformeerde de vroegere wijk La Chimba in een echte bohèmebuurt. Overdag wandel je hier tussen de kleurrijke gevels, drink je een kop koffie en bezoek je galeries. De straten vormen op dat moment een perfect decor voor fotografen. Na zonsondergang transformeert Bellavista tot een levendige uitgaanswijk.
[4] Plaza de Armas
Vrijwel iedere grote stad telt wel een aantal pleinen. Vooral oude Europese steden en koloniale steden kennen één of meerdere pleinen die een belangrijke plek vormen binnen de stad. Voor Santiago is dat Plaza de Armas. Dit bijna vijfhonderd jaar oude plein wordt als het hoofdplein van Santiago en als hart van de stad gezien. Plaza de Armas ligt echt midden in het oude centrum. Het vierkante plein is ongeveer 17.000 vierkante meter groot. Dankzij de vele bomen, waarvan een deel tijdens de reconstructie in 2014 toegevoegd is, vind je veel schaduw op het plein. Daarnaast zorgen de bomen ervoor dat Plaza de Armas minder groot lijkt dan het is.
Aan Plaza de Armas staan meerdere prachtige gebouwen, zoals het centrale postkantoor, het Palacio de la Real Audiencia de Santiago (hierin zit tegenwoordig het nationaal historisch museum) en de kathedraal van Santiago. Deze achttiende-eeuwse neoclassicistische kerk kun je gratis bezoeken.
[5] Museo Chileno de Arte Precolombino
Santiago de Chile telt verschillende boeiende musea. Welke je bezoekt zal mede te maken hebben met je persoonlijke interesses. Ik vind het meestal boeiend om een museum te bezoeken at echt iets met de bestemming te maken heeft. In het geval van Santiago vind ik dat het Chileens Museum voor Pre-Colombiaanse Kunst het bezoeken waard is. Het museum is gevestigd in het prachtige Palacio de la Real Aduana, dat begin negentiende eeuw gebouwd is. Het museum geeft een duidelijk overzicht van de pre-Colombiaanse kunst in het gebied dat we tegenwoordig kennen als Midden- en Zuid-Amerika.
Niet in deze top 5
Er is één bezienswaardigheid die veel aangeprezen wordt voor Santiago de Chile, die ik bewust uit mijn top 5 gelaten heb. Dat is de Mercado Central. Normaal kan ik echt genieten van dergelijke overdekte stadsmarkten. Vooral in Europa, maar ook in andere werelddelen, heb ik menige markthal bezocht. Voor mij is de Mercado Central een soort van ‘tourist trap’. De buitenste ring van de markt bestaat vrijwel geheel uit vishandelaren, waar je bijna onpasselijk wordt van de lucht. In het centrale deel zitten een paar restaurants die bijna puur op toeristen gericht zijn. De locals doen hun inkopen tegenwoordig vooral op de Mercado Tirso de Molina, die aan de overkant van de weg ligt.
Hoeveel tijd heb ik nodig om deze top 5 te zien?
Je kunt deze top 5 gemakkelijk in één dag doen. Dat kun je zien in het verhaal ‘Santiago in 12 uur: de highlights van Santiago de Chile’. Ik moet toegeven dat het een vrij volle dag was, maar dat het wel prima te doen is om op deze manier de vijf genoemde hoogtepunten ‘af te werken’. Mocht je het in een wat rustiger tempo willen doen, dan kun je het over twee dagen uitsmeren.
Over de ‘5x zien en doen’ artikelen
Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.