Rotterdam was vroeger vooral een havenstad die bekend stond om de hardewerkersmentaliteit en de typisch Rotterdamse humor. Tegenwoordig staat deze grote stad in Zuid-Holland vooral ook bekend als een enorm boeiende stedentripbestemming. Zowel binnen- als buitenlandse toeristen weten hun weg naar deze bijzondere stad aan de Maas te vinden. De vermelding van Rotterdam in de top 10 van ’top cities in the world’ door Lonely Planet vier jaar geleden heeft het toerisme naar de stad een enorme boost gegeven. Het contrast met Amsterdam, dat nog steeds de best bezochte stedentripbestemming van Nederland is, is enorm. Waar Amsterdam vooral lijkt te teren op historie en grachten, daar biedt Rotterdam een inkijk in zowel het verleden als de toekomst. Rotterdam is modern, met af en toe een knipoog naar de toekomst.

Nu het reizen voor Nederlanders in de zomer van 2020 vooral gefocust zal zijn op binnenlands toerisme, zal Rotterdam waarschijnlijk extra in de belangstelling staan onder Nederlandse toeristen. Daarnaast worden er redelijk wat Belgische bezoekers verwacht in Rotterdam. Het is daarom tijd om eens te kijken wat nu de 5 hoogtepunten zijn van Rotterdam die je niet mag missen als je hier een dagje of meerdere dagen naartoe gaat.

Vooraf reserveren

Vanwege de coronamaatregelen is vooraf reserveren voor attracties en bezienswaardigheden in Rotterdam aanbevolen en vaak zelfs verplicht. De anderhalvemetermaatregel zorgt voor beperkte capaciteit, waardoor men bezoek zoveel mogelijk wil spreiden en reguleren. Via GetYourGuide, dé specialist in online tickets en excursies, kun je eenvoudig via internet je entreetickets en reserveringen voor Rotterdam regelen.

Reserveer je entreetickets in Rotterdam via GetYourGuide

[1] De haven van Rotterdam

Een absolute must-see in Rotterdam is natuurlijk de haven. Deze haven behoort tot de grootste havens ter wereld en is de grootste zeehaven van Europa. Al eeuwenlang worden de waterwegen hier gebruikt om goederen te vervoeren. Rotterdam is dankzij de status als logistiek knooppunt uit kunnen groeien tot de stad die het nu is. Een bezoek aan Rotterdam is niet compleet zonder een rondvaart door de haven van Rotterdam. Vanaf het Willemsplein vertrekken de rondvaartboten om je kennis te laten maken met de wondere wereld van de Rotterdamse haven. Je ontdekt unieke elementen van de oude haven en leert alles over de rol van de haven tegenwoordig.

Reserveer je tickets voor de havenrondvaart online
✅ geprinte of mobiele vouchers mogelijk
✅ gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang van de rondvaart

De haven van Rotterdam

[2] De Markthal

Architectuur is een belangrijk onderdeel van Rotterdam. Door de stad zie je allerlei prachtige vormen van hedendaagse architectuur en staaltjes van architectuur uit andere tijden. Een fraai voorbeeld van bijzondere gebouwen is de in 2014 geopende Markthal. Dit woon- en winkelgebouw is uniek in zijn soort. Het gebouw heeft een boogvorm met de enorme glazen gevels aan de kopse kanten. Hiermee is een opvallend geheel ontstaan dat met geen enkel ander gebouw vergeleken kan worden. Vooral het enorme kunstwerk dat de binnengevel versiert draagt bij aan de schoonheid van de Markthal. En wat natuurlijk niet onbelangrijk is, is dat je hier heerlijke hapjes kunt halen of kunt genieten in de ruimschoots aanwezige horeca.

De Markthal

[3] Euromast

De 185 meter hoge Euromast is een icoon van Rotterdam. Deze toren is vanaf grote afstand zichtbaar en zo herkenbaar, dat je direct weet dat je in de buurt van Rotterdam bent zodra je de Euromast in zicht hebt. Op foto’s van de skyline van Rotterdam is de Euromast nadrukkelijk aanwezig. Het leuke aan de Euromast is dat je deze kunt bezoeken. Met een lift word je naar het Euroscopedek gebracht, dat zich op een hoogte van 112 meter bevindt. Van daaruit kun je in een ronddraaiende lift tot een hoogte van 180 meter gaan. De Euromast is daarom veruit de beste manier om van een panoramisch uitzicht over Rotterdam te genieten. Bij een beetje helder weer kun je Delft ook gemakkelijk zien liggen en bij goede weersomstandigheden kun je Den Haag en de Noordzee zien vanaf de Euromast.

Reserveer je tickets voor de Euromast online
✅ gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang

Euromast

[4] Maritiem Museum

Rotterdam telt meerdere boeiende musea. Er is voor ieder wat wils, zeg maar. Als er een museum in Rotterdam is dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan deze havenstad, is het natuurlijk het Maritiem Museum. In dit boeiende museum kun je de historie van de scheepvaart en de Rotterdamse haven zien en beleven. Daarnaast is er voldoende ruimte voor de hedendaagse rol van de scheepvaart. Naast een groot binnengedeelte is er een groot buitenterrein, waar je allerlei schepen, havenkranen en machines kunt bewonderen die met de scheepvaart te maken hebben.

Maritiem Museum Rotterdam

[5] Diergaarde Blijdorp

Ik zou niet zo snel een dierentuin in mijn 5 aanbevelingen voor een stad plaatsen. Voor Diergaarde Blijdorp maak ik graag een uitzondering. Deze Rotterdamse dierentuin is niet voor niets door de toonaangevende website top10bezienswaardigheden.nl gekozen tot de mooiste dierentuin van Nederland. Sinds 3 juni is Blijdorp weer open. Het reserveren van een e-ticket met entreetijd is sindsdien verplicht. Dat kan via de officiële site van Diergaarde Blijdorp.

Niet in deze top 5

Een aantal bezienswaardigheden van Rotterdam is net buiten deze top 5 gevallen. Eentje die er absoluut in voor zou komen als die op dit moment niet tijdelijk gesloten zou zijn is het Boijmans van Beuningen Museum. Dit gave kunstmuseum ondergaat op dit moment een transitie om daarna weer jarenlang helemaal bij de tijd te zijn. Daarnaast ontbreken verschillende architectonische bezienswaardigheden zoals de kubuswoningen, het Centraal Station en de skyline van de Kop van Zuid, waar de Rotterdam een fraai staaltje van hedendaagse architectuur vormt.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Rotterdam is een uitstekende bestemming om in één dag te doen. Wie het verhaal ‘Rotterdam in één dag: de highlights van Rotterdam‘ leest die ziet hoe je een dag in Rotterdam kunt beleven waarbij je de belangrijkste hoogtepunten van de stad ontdekt. Dat is wel exclusief de nummer 5 van mijn top 5 voor Rotterdam: Diergaarde Blijdorp. Voor deze dierentuin mag je eigenlijk wel een dag of in ieder geval een redelijk deel van een dag uittrekken, zeker als het je eerste bezoek is aan deze dierentuin.

Als je Rotterdam op je gemak wilt ontdekken, trek dan minstens twee dagen uit voor je bezoek. Voeg daar eventueel nog een extra dag(deel) aan toe voor Blijdorp.

Beste reistijd

Rotterdam is het meest aangenaam om te bezoeken als het lenteachtig of zomers weer is. Het maritieme klimaat van Rotterdam zorgt ervoor dat je nooit zekerheid hebt wat betreft het weer. Wel kun je stellen dat de periode mei tot en met september de grootste kans op lekker weer biedt, waardoor dit de beste reistijd voor Rotterdam is.

Meer over Rotterdam

Wil je meer informatie over Rotterdam lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Rotterdam: Rotterdam voor beginnersTop 10 bezienswaardigheden van Rotterdam en Rotterdam op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.