5x zien & doen in Kaapstad

Toen ik voor het eerst in Zuid-Afrika was, ruim tien jaar geleden, vertelde mijn lokale contact daar dat ik een volgende keer absoluut een keer naar Kaapstad moest reizen. Sindsdien heb ik van meerdere mensen gehoord hoe gaaf Kaapstad is. Uiteindelijk is het er van gekomen. Afgelopen maand ben ik een week naar Kaapstad gereisd om eens uitgebreid kennis te maken met deze stad en de omgeving. Een week Kaapstad lijkt veel, maar er is zoveel te zien en te doen in de stad maar vooral ook in de buurt dat het achteraf misschien nog wel te kort voelt. Zo ben ik niet richting Hermanus gereden om walvissen te spotten, omdat ik gelezen had dat dit daar niet het seizoen voor is in januari. Daar heb ik toch wel een beetje spijt van, want achteraf lees ik dat je tijdens deze maand tijdens een boottrip naast dolfijnen, zeehonden en haaien ook nog wel kans maakt om een walvis te zien.

De reden waarom Kaapstad zo populair is, is waarschijnlijk omdat het aanvoelt als een mix van culturele invloeden. Je voelt wel dat het Afrika is, maar het voelt op een bepaalde manier ook wel Europees aan. Wie niet beter weet die zou er ook een stukje Australië in kunnen herkennen. Dat komt door de laid back manier van leven hier. Iets waar we in West-Europa iets van kunnen leren. Qua fauna, en dan met name de zeedieren, zijn er ook wel degelijk overeenkomsten met Australië.

Als ik terugblik op mijn reis naar Kaapstad dan is dat met een grote glimlach op mijn gezicht. Men heeft niets teveel verteld tegen mij: Kaapstad is geweldig! Het zou me niets verbazen als ik binnen een jaar of twee terugkeer met mijn gezin om dit nogmaals te beleven, maar dan wel tijdens het walvisseizoen.

Op basis van mijn persoonlijke voorkeuren en ervaringen met Kaapstad heb ik een top 5 samengesteld van leuke boeiende dingen om te zien en te doen terwijl je in Kaapstad bent. Het is natuurlijk geen must om deze vijf punten af te werken tijdens je vakantie.

[1] Het historische hart van Kaapstad

Als je Kaapstad als reisdoel hebt, dan kun je niet anders dan de stad zelf op de eerste plek zetten van een top 5 zoals deze. Kaapstad heeft veel te bieden, waardoor er voor ieder wel wat wils is. Ik zou in ieder geval het oude centrum aanraden waar je allerlei historische en andere bezienswaardigheden kunt ontdekken. Zo staat hier Kasteel de Goede Hoop; het fort dat de Hollanders tussen 1666 en 1679 bouwden. Dit is het begin van Kaapstad geweest. Het Brits-koloniale stadhuis dat er op een steenworp vandaan ligt, stamt duidelijk uit een ander tijdperk. Andere must-sees in het hart van Kaapstad zijn het District Six-Museum, The Company’s Garden en verschillende pleinen en starten zoals Greenmarket Square. Mijn persoonlijke favoriet is de kleurrijke wijk Bo-Kaap dat direct naast het Cape Town City Centre ligt. Ga hier bij voorkeur een keer op je gemak wandelen.

De wijk Bo-Kaap in het hart van Kaapstad

Een ideale manier om in drie uur tijd de belangrijkste hoogtepunten van Kaapstad te ontdekken is door middel van een georganiseerde fietstocht. Ik heb dit zelf gedaan op de eerste ochtend dat ik in Kaapstad was. Je krijgt werkelijk alle highlights van de stad zelf te zien en ook nog eens heel veel nuttige info van de begeleidende gids. Wil je deze tocht ook maken? Dan moet je wel vooraf reserveren om deel te mogen nemen. Als het achteraf toch niet uitkomt fan mag je altijd nog gratis verzetten of annuleren.

Bekijk de Highlights van Kaapstad fietstocht

[2] Een rondje Kaap

Eigenlijk mijn persoonlijke favoriet is een rondje over het Kaaps schiereiland. Je duikt hierbij in de historie van de Kaap, je krijgt mooie stukjes natuur te zien, de autoroute is op zich echt de moeite waard en je gaat pinguïns in het wild zien. Waar krijg je daar anders de kans voor? Ga zeerobben spotten bij Houtbaai, rijd over de Chapman’s Peak Drive en bezoek de pinguïnkolonie op Boulders Beach bij Simonstad. Rijd vervolgens naar het zuiden om de punt van de kaap te zien. Vrijwel iedereen laat zich even op de foto zetten bij het bord van Kaap de Goede Hoop, waar wij Nederlanders tijdens onze geschiedenislessen over hebben geleerd.

Pinguïns in de buurt van Kaapstad

[3] Ontdek de Kaapse wijnen

De tijden dat men vond dat goede wijnen alleen maar uit Frankrijk konden komen zijn allang voorbij. De Kaapregio wordt tegenwoordig gezien als één van de beste wijnregio’s ter wereld. Het zachte klimaat rond Kaapstad en de geologische omstandigheden zorgen ervoor dat veel druivensoorten hier prima gedijen. Naast bekende druivensoorten zoals de Sauvignon Blanc, Chardonnay en Cabernet Sauvignon staat Zuid-Afrika bekend vanwege de Pinotage-wijnen. De Pinotage-wijnen van Kanonkop behoren tot de beste wijnen ter wereld. Er zijn meerdere manieren waarop je de wijngebieden rond Kaapstad kunt verkennen. Je kunt op eigen houtje een aantal wijnhuizen afgaan en daar proeverijtjes doen. Zelf zou ik er eerder voor kiezen om deel te nemen aan een georganiseerde wijntour. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over wie er moet rijden en je krijgt veel goede informatie over de lokale wijnen, de wijnhuizen en de druiven.

wijngaarden

Ik heb deelgenomen aan de Stellenbosch-Franschhoek wijntour. Deze dagtour was boeiend, informatief en gezellig. Mijn gids was een echte kenner en wist heel veel te vertellen. Daarnaast werd er bepaald niet bespaard op het laten proeven van wijnen.

Kanonkop wijnen zijn echte topwijnen uit de Kaapregio.

[4] De Tafelberg

Als je het hebt over een icoon van Kaapstad dan heb je het natuurlijk over de Tafelberg. Deze berg met de platte top torent ruim een kilometer boven de zeespiegel uit. Het is het symbool van Kaapstad, dat vanuit heel veel plekken in de stad helemaal of deels zichtbaar is. Op verschillende plekken zijn er grote gele fotoframes weggezet die ideaal zijn om een mooie foto van jou met de Tafelberg te maken. Je kunt de berg ook bezoeken. De beste manier is door het laatste stuk met de kabelbaan omhoog te gaan. Dit tochtje duurt ongeveer vijf minuten. Als je eenmaal boven bent kun je genieten van een fabelachtig uitzicht op Kaapstad en de directe omgeving.

Vanwege de wachtrijen is het aan te raden om de tickets voor de kabelbaan vooraf via internet te reserveren. Je hebt ochtendtickets (voor 13:00 uur naar boven gaan) en middagtickets (na 13:00 uur naar boven gaan). Je mag vervolgens zo lang boven blijven als je wilt. Op de Tafelberg kun je rondwandelen. De unieke flora en fauna op de top maken dat de moeite waard. Er is ook een restaurant waar je met prachtig uitzicht kunt eten en drinken. Mocht je een ticket aangeschaft hebben en het is slecht weer op die dag? Je ticket is zeven dagen geldig. Dat betekent dat je binnen die week één keer omhoog en weer naar beneden mag gaan.

Uitzicht vanaf de Tafelberg

[5] Robbeneiland

Vanwege de historie mag ik een bezoek aan Robbeneiland niet laten ontbreken in dit overzicht. Dit is de plek waar Nelson Mandela 18 jaar van zijn 27 jaar gevangenschap opgesloten is geweest. Na zijn vrijlating van Robbeneiland heeft hij zijn historische speech gehouden op het bordes van het stadhuis van Kaapstad. Robbeneiland is begonnen als gevangenis voor de VOC. Na de rol als gevangenis heeft Robbeneiland dienstgedaan als leprakolonie, militaire basis en vervolgens weer als gevangenis. De politieke gevangen zoals Mandela werden in 1991 vrijgelaten. De laatste criminele gevangenen werden in 1994 overgebracht, waarna de rol als gevangenis voorbij was.

Tegenwoordig is Robbeneiland een museum waar je als bezoeker met de boot naartoe kunt gaan voor een rondleiding. De boten varen 3 of 4 keer per dag, mits het weer en de zee dat toelaten. Ter plaatse krijg je een busrondleiding en je wordt door een ex-gevangene meegenomen voor een rondleiding door de gevangenis. Uiteraard krijg je ook de kleine cel te zien waar Nelson Mandela verbleef.

Omdat het aantal plekken voor de Robbeneiland-excursie beperkt is tot maximaal 600 personen per dag, is ruim vooraf reserveren een must. Die dat bij voorkeur tenminste enkele dagen vooraf. Voor het hoogseizoen (half december tot half januari) moet je soms wel een maand vooraf reserveren. Je kunt je tickets hier reserveren.

Robbeneiland

Niet in deze top 5

Zoals je ziet ontbreekt een bezoek aan een township niet opgenomen in mijn lijstje. Townships zijn woongebieden die ten tijden van apartheid ontstaan zijn. Dit zijn de plekken waar niet-blanke bevolking naartoe verplaatst werd. De woonomstandigheden waren altijd slecht, mede door de gammele hutjes die vooral van hout en golfplaten gemaakt waren en het ontbreken van een fatsoenlijke infrastructuur. De omstandigheden zijn in de afgelopen jaren wel wat verbeterd, mede door de bouw van steden huizen en het verbeteren van de infrastructuur. Een township blijft wel ver afstaan van hoe dat wij zelf over het algemeen leven. Ik heb bewust geen bezoek aan een township gebracht, omdat voor mij ongemakkelijk voelt om als rijke blanke te gaan kijken hoe armere veelal gekleurde Zuid-Afrikanen wonen en leven. Maar dat is een persoonlijke keuze.

Een andere plek die ontbreekt in mijn top 5 is V & A Waterfront. Eigenlijk is dit omdat ik vermoed dat iedere toerist die naar Kaapstad reist hier toch vanzelf terechtkomt. Mocht je dat niet overwogen hebben, doe het dan wel. Vooral aan het einde van de dag is het hier vaak erg levendig en gezellig.

Excursies boeken of een auto huren?

Voor twee van de vijf tips die ik voor Kaapstad beschreven heb, moet je je flink verplaatsen. Met het openbaar vervoer is het lastig om een rondje Kaap te doen of een uitgebreide tocht door de wijngebieden te maken. Je kunt kiezen voor een georganiseerde excursie of om zelf met een huurauto op pad te gaan. Wat je doet heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeuren. Heb je behoefte aan gemak en wil je veel info en tips ontvangen tijdens zo’n dag? Dan is het handig om een georganiseerde tour te boeken. Wil je absolute vrijheid hebben en/of wil je nog meer in de omgeving van Kaapstad ontdekken? Huur dan een auto.

Autorijden in de Kaapregio is prima te doen. Het links rijden went heel snel en de wegen zijn in prima conditie. De bewegwijzering is ook prima, maar je kunt natuurlijk altijd een navigatiesysteem huren of navigatiesoftware op je smartphone gebruiken. Wil je een auto huren die volledig verzekerd is, waarbij je geen eigen risico hebt en waarbij er geen rare toeslagen in rekening gebracht worden? Kijk dan bij de huurauto’s in Kaapstad van Sunny Cars.

Meer over Kaapstad

Wil je meer informatie over Kaapstad lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Kaapstad: Kaapstad voor beginners, Kaapstad tips op steden.net en het inspirerende verhaal ‘Kaapstad in één dag: de highlights van Kaapstad‘.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden