Terugblik op reisjaar 2018

Het jaar 2018 zit er op. Dat betekent dat ik mijn jaarlijkse traditie van het terugblikken op het afgelopen reisjaar weer oppik. In 2018 heb ik weer aardig wat afgereisd. In totaal heb ik er bijna 100.000 vliegkilometers opzitten en 6 keer een redelijk tijdsverschil overbrugd, wat me in totaal 11 jetlags opgeleverd heeft. Als ik het lijstje zie van wat ik in 2018 allemaal bezocht heb dan valt het me op dat er veel variatie in het soort reizen en bestemmingen te vinden is. Zo heb ik genoten van de natuur van Noorwegen, de dieren in Afrika, de drukte in Tokyo, de relaxte sfeer op Bonaire, het uitgaansleven in Dublin en de luxe van Dubai. Het was daardoor vooral een boeiend reisjaar waar ik met veel plezier op terugkijk.

Rond de jaarwisseling – swingend Cuba

Vlak voor de kerstdagen van 2017 ben ik met het gezin afgereisd naar Cuba. Het was voor mijn vrouw en ik de tweede keer dat we naar dit bijzondere land afgereisd zijn. De eerste keer was in het jaar 2000, inmiddels dus alweer bijna twintig jaar geleden. We hebben toen alleen maar Havana en Varadero gezien en hadden al vrij snel besloten dat we een keer met onze dochters terug zouden gaan. De kerstvakantie hebben we daarom gebruikt om een rondreis door Cuba te maken. Het was meteen onze tweede georganiseerde rondreis, wederom met Djoser Family. Het land heeft ons wederom in positieve zin verrast. Dat was mede door de geweldige lokale gids die ons heel veel wist te vertellen en dat vooral op een leuke boeiende manier deed.

cuba

Januari 2018 – winterzon in Thailand

Volgens goed gebruik zoek ik zo halverwege de winter de winterzon op. Dit keer heb ik dat in Thailand gedaan. Ik was al een keer eerder een dagje in Bangkok geweest, maar dat is echt te weinig om een beetje een indruk te krijgen van zo’n grote stad. Dit keer vloog ik terug naar Bangkok voor een hernieuwde kennismaking. Ik heb er genoten van Pad Thai, gefietst door de nauwe steegjes en natuurlijk Singha en Chang bier gedronken op Khao San Road.

thailand

Na een paar dagen Bangkok ben ik doorgereisd naar het eiland Phuket. Daar heb ik met een huurauto het hele eiland een beetje verkend. Phuket is enerzijds supertoeristisch, maar ik heb er ook wat mooie plekken gevonden waar je heerlijk tot rust komt zonder met teveel andere toeristen te maken te hoeven hebben.

Februari 2018 – stedentripje naar Lille

Tijdens de krokusvakantie heb ik met het gezin een korte stedentrip naar Lille gemaakt. Omdat onze meiden graag carnaval wilden vieren zijn we pas na dit feest op pad gegaan. Met de auto zijn we in twee uur tijd naar deze Franse stad gereden die net over de Frans-Belgische grens ligt. Van goede vrienden hadden we al gehoord dat Lille veel weg zou hebben van een Vlaamse stad en dat bleek ook echt zo te zijn. We hebben ons er prima vermaakt.

lille

Maart 2018 – de metropolen Seoul en Tokyo

Eind maart was het tijd voor mijn langste reis tot dan toe zonder mijn vrouw. Ik zou beginnen in Beijing en na zes dagen in deze Chinese hoofdstad doorreizen naar Tokyo in Japan. Het liep anders dan ik verwacht had. Eenmaal gearriveerd op de luchthaven van Beijing werd mij de toegang geweigerd. Het zou te maken hebben met dat mijn paspoort ‘niet goed’ zou zijn. Een exacte reden werd niet gemeld. Achteraf heeft het vermoedelijk te maken met een reis die ik een keer naar Turkije gemaakt heb.

Ter plaatse moest ik beslissen wat ik zou doen: terugvliegen naar Amsterdam of een ticket kopen naar een andere bestemming. Omdat ik ook nog naar Tokyo zou reizen heb ik voor de tweede optie gekozen. Telefonisch heb ik een vliegticket gekocht naar Seoul en enkele uren later zat ik al in het vliegtuig naar deze onverwachte bestemming. Mijn koffer reisde niet mee. Die was al achter de douane in Beijing. Via een balie op het vliegveld op Seoul heb ik geregeld dat deze nagezonden zou worden. Dat is gelukkig allemaal goed gegaan.

seoul

Seoul bleek achteraf een geweldig alternatief. Wat een verrassend leuke en boeiende stad is dit. Het verbaast me dat er zo weinig Nederlanders naartoe reizen. Seoul heeft een heerlijke sfeer en je krijgt er te maken met een totaal andere cultuur. De mensen zijn zeer vriendelijke en het eten is heerlijk. Ik vond het eigenlijk jammer dat ik niet wat langere tijd in Seoul doorgebracht heb.

Tokyo

Vanuit Seoul ben ik naar Tokyo gevlogen. Ook dit was weer met een nieuw ticket, want mijn oude ticket van Beijing naar Tokyo was natuurlijk onbruikbaar geworden. Ik ben wel twee dagen eerder naar Tokyo gevlogen dan ik eigenlijk van plan was. Gelukkig maar, want anders had ik tijd tekort gekomen in deze enorme metropool. Tokyo was voor mij echt een bucketlist-item. Al sinds mijn vroege tienerjaren wilde ik graag deze stad der steden bezoeken. De film ‘Lost in Translation’ met Bill Murray heeft deze interesse alleen maar vergroot. En Tokyo heeft aan alle verwachtingen voldaan. Wat een drukte: soms chaotisch, soms zeer gestructureerd. Samen met alle Japanners heb ik meegenoten van de kersenbloesem die op dit moment van het jaar prachtige tinten laat zien.

April 2018 – relaxed Bonaire

Een jaar na mijn eerste bezoek aan Bonaire keer ik alweer terug. Reisde ik vorig jaar nog alleen, dit keer ging ik met het hele gezin. Ik moest de dames kennis laten maken met dit eiland dat tot Caribisch Nederland behoort. Lekker snorkelen tussen het koraal, kennismaken met de ezels en voor de eerste keer windsurfen. Er valt genoeg te beleven op dit relaxte eiland. Natuurlijk hebben we ook voldoende rust genomen om bijvoorbeeld bij Jibe City te genieten van een ijskoude Amstel Bright.

bonaire

Mei 2018 – betoverend Noorwegen

Via een reisorganisatie had ik een leuke aanbieding gezien voor Noorwegen waarbij je Oslo en Bergen bezoekt. De reis tussen de twee steden zou je per trein afleggen. Ik kon de aanbieding niet boeken voor de data dat ik kon reizen, dus heb ik de reis zelf samengesteld op basis van het schema dat aangeboden werd. Ik ben eerst naar hoofdstad Oslo gevlogen waar ik ruim twee dagen vertoefd heb. In die periode heb ik vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad ontdekt. Dat deed ik bij recordhoge temperaturen voor Oslo. Het was 28 tot 30 graden overdag, wat zeer uitzonderlijk is in deze periode van het jaar.

noorwegen

Vanuit Oslo heb ik de trein naar Bergen gepakt. De reis ging dwars door Noorwegen heen waarbij ik genoten heb van prachtige landschappen. Erg bijzonder was het om grote stukken sneeuw en ijs te zien terwijl het buiten zomers warm was.

Ook in Bergen, dat aan de westkust van Noorwegen ligt, was het zeer warm. Hier ging het kwik naar ongeveer 25 graden en bleef de lucht grotendeels wolkenloos.Vanuit Bergen heb ik een boottocht gemaakt door de florden. Natuurlijk heb ik ook volop kennis gemaakt met de stad zelf.

Juni 2018 – drie steden: Haarlem, Tirana en Rotterdam

De maand juni stond in het teken van drie totaal verschillende steden. De eerste die op het programma stond was Haarlem. Deze Noord-Hollandse stad is een soort van kleinere vriendelijkere versie van Amsterdam. We hebben Haarlem op de fiets, vanuit een rondvaartboot en te voet ontdekt. Het was een aangename kennismaking waarna ik Haarlem met een gerust hart aan durf te bevelen aan wie een leuke stedentripbestemming zoekt op korte afstand.

haarlem

Het driedaagse bezoek aan de Albanese hoofdstad Tirana vloeit net als de reis naar Tokyo voort uit interesse vanuit mijn jeugd. Tirana was ten tijde van de Koude Oorlog waarschijnlijk de meest gesloten hoofdstad uit het voormalige Oostblok. Na de val van het communisme heeft het lang geduurd totdat Tirana zich echt is gaan ontwikkelen tot een economisch gezonde democratische stad. Ik was erg benieuwd hoe dat deze ontwikkeling verlopen is, wat voor impact het communistische regime op de stad heeft gehad en hoe Tirana tegenwoordig is. Ik heb een antwoord gekregen op die vragen en vooral ook genoten van deze bijzondere stad.

tirana

Na bijzonder Tirana was het tijd voor een bezoek aan een stad waar ik wel vaker kom: Rotterdam. Deze Nederlandse havenstad staat steeds meer in de belangstelling van binnenlandse en vooral buitenlandse toeristen. Tijdens één dag heb ik de belangrijkste hoogtepunten van Rotterdam bezocht en meteen ontdekt waarom deze stad zo boeiend is.

rotterdam

Juli 2018 – op safari in Kenia en Tanzania

Onze zomervakantie stond in het teken van safari. Vanwege de reputatie van Tanzania als hét safariland bij uitstek hebben we voor deze bestemming gekozen. Omdat NRV ook een privérondreis in combinatie met buurland Kenia aanbood hebben we besloten om een combinatiereis van deze twee bijzondere bestemmingen te boeken. Het bleek een droomreis te zijn. We hebben genoten van prachtige lodges midden in de natuur, waarbij de nijlpaarden op pakweg twintig meter van onze luxe temt aan het baden waren en waarbij we de leeuwen op de Serengeti hoorden brullen tijdens de nacht. Het aantal wilde dieren dat we hebben gezien tijdens de gamedrives is ontelbaar, net als het aantal indrukken dat we mee naar huis hebben mogen nemen.

kenia-en-tanzania

Augustus 2018 – dicht bij huis in Nederland en Düsseldorf

Omdat het Afrikaanse avontuur nog geen twee weken duurden hadden we voldoende tijd over tijdens de zomervakantie voor een twee en zelfs een derde reisje. Tijdens beide reizen bleven we vrij dicht bij huis. De eerste augustus-reis was een campervakantie, waarbij we met een huurcamper richting het noorden van Nederland reisden. We hebben verschillende plekken bezocht in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen.

noord-nederland

Hoogtepunt was een bezoek aan Ameland. Met de veerboot hebben we de overtocht gemaakt om daar een dagje te fietsen en lekker aan het strand te lunchen. Bij temperaturen van 27 graden waanden we ons daar bijna in een beachclub op Ibiza. Voor ons was dit een allereerste keer dat we een Waddeneiland bezochten. Voor ons was het onderhand een must om na alle reizen die we gemaakt hebben ook een keer een Waddeneiland te ontdekken.

Na de camperreis stond er nog een korte stedentrip naar Düsseldorf op het programma. Ik ben zelf al meerdere keren in deze Duitse stad geweest, maar voor de dames was het nog een onontdekte plek. De dames hebben er vooral genoten van de vele winkels en ik van de bezienswaardigheden van de stad zoals Medienhafen.

dusseldorf

September 2018 – het najaar in Samos en Canada

Al jarenlang stond de afspraak om met een relatie op Samos een keer een biertje op Samos te gaan drinken. Het heeft zowat tien jaar geduurd voordat het er werkelijk van gekomen is. Begin september ben ik met TUI naar Samos gevlogen om daar een week lang kennis te maken met dit Griekse eiland. Het was een aangename ervaring, want Samos is enorm veelzijdig en leuk. Het mooiste aan Samos is dat het nog niet platgelopen wordt door toeristen. Samos is opvallend groen. In dit groene en hoofdzakelijk bergachtige heb ik een aantal mooie dorpen ontdekt.

samos

Eind september stond er weer een verre reis op het programma: Canada. Na een zeer goede eerste ervaring met dit grote land in 2015 wilde ik nu de andere kant van Canada ontdekken. Ruim drie jaar geleden hebben we een rondreis gemaakt vanuit Vancouver waarbij de Canadese natuur het hoofddoel was. Dit keer ben ik naar Toronto gevolgen om kennis te maken met een klein deel van het zuidoosten van Canada. Natuurlijk heb ik Toronto zelf ontdekt. Vanuit deze grote stad heb ik een rit door het achterland gemaakt om uiteindelijk bij de Niagara Falls terecht te komen. Deze enorme watervallen stonden hoog op mijn verlanglijstje. De watervallen op zich waren prachtig. De plaats die er omheen gebouwd was kon mij minder bekoren.

Na de Niagara Falls ben ik naar de Franstalige provincie Quebec gereden. Daar heb ik ruim twee dagen doorgebracht in de stad Montreal. Op sommige plekken waande ik mij bijna in Frankrijk.

canada

Oktober 2018 – de contrasterende bestemmingen Dubai en Dublin

De maand oktober bezocht ik twee bestemmingen die beiden met de letter ‘D’ beginnen, maar verder geen enkele overeenkomst hebben met elkaar. Eerst stond Dubai op het programma. Lekker even de warmte en de zon opzoeken tijdens de Nederlandse herfst. Voor mijn was dit de 35e keer in Dubai. Voor mijn vrouw en dochters die met mij meereisden was dit het derde bezoek aan deze opmerkelijke oase op het Arabisch schiereiland. In Dubai hebben we dit keer iets meer de nadruk op genieten en relaxen gelegd dan op het bezichtigen van al het moois wat Dubai te bieden heeft. Natuurlijk heb ik nieuwe plekken zoals het Dubai Frame en La Mer wel een bezoekje gebracht. Ik moet mijn Dubai sites immers ook up-to-date houden.

dubai

Vanuit Dubai zijn we nog naar Abu Dhabi gereden om de Sheikh Zayed Grand Mosque te bezoeken. Deze moskee is zo indrukwekkend! Ik heb de moskee al een paar keer eerder bezocht, maar was weer net zo onder de indruk als voorgaande keren.

Slechts zes dagen na terugkomst uit warm Dubai ben ik met twee vrienden naar Dublin gevlogen. In het kader van het thema ‘cultuur & stappen’ hebben we de verschillende hoogtepunten van de Ierse hoofdstad bezocht, maar vooral ook het nachtleven ingedoken. In het geval van Dublin kun je beter van het ‘avondleven’ spreken, want het uitgaan komt hier aangenaam vroeg op gang.

dublin

December 2018 – winters Kaprun

De laatste dagen van het jaar hebben we doorgebracht in Kaprun. Deze wintersportplaats in Oostenrijk is een gegarandeerde plek om te kunnen skiën rond de feestdagen. Dat hebben de dames dan ook volop gedaan. Ik heb vooral gewerkt aan mijn websites ‘Oostenrijk voor beginners‘ en ‘wintersport voor beginners‘. Natuurlijk heb ik wel volop deelgenomen aan de après-ski.

kaprun

Hoogtepunten

Als ik terugkijk op het reisjaar 2018 dan sprongen de volgende dingen er uit voor mij:

 • De ongedwongen en aangename sfeer in de pubs in Dublin
 • Dineren in stijl met de dames in ‘7-sterren-hotel’ Burj al Arab.
 • De pittoreske dorpen op het Griekse eiland Samos.
 • Het uitzicht vanaf de Grossglockner. Vanaf een hoogte van drieduizend kilometer waan je je op het dak van de wereld.
 • Het eten van poutine in Canada. Deze ‘guilty pleasure’ zouden ze in Nederland ook moeten verkopen.
 • Havana was in alle opzichten geweldig. Deze stad leeft zo enorm. De sfeer is met geen enkele bestemming buiten Cuba te vergelijken.
 • De onderwaterwereld rond Bonaire. Bijna alle dagen dat ik op Bonaire geweest ben heb ik gesnorkeld om te genieten van de prachtige wereld onderwater.
 • De Ngogorongoro-krater in Tanzania is een plek die uniek op aarde is. In deze enorme caldera leven alleen maar wilde dieren.
 • In Bangkok heb ik omelet met krab op. Niet zomaar een omelet, maar eentje die gemaakt is door een 71-jarige dame die als enige streetfoodrestaurant ter wereld een Michelinster heeft gehaald. Het was dit gerecht dat daardoor gezorgd heeft.
 • De Niagarawatervallen zijn zo enorm indrukwekkend dat je de hele neon-stad er omheen vergeet als je van de kracht van het water geniet. Tienduizenden liters kletteren in enkele tellen naar beneden.
 • Tegelijkertijd met duizenden mensen één kruispunt oversteken, je als een sardientje in een blik voelen in een spitstrein en tijdens het spitsuur je weg proberen te vinden in het drukste station ter wereld. De drukte die je in Tokyo kunt ervaren is uniek en een ervaring die ik niet had willen missen.
 • Niet gepland maar uiteindelijk ontzettend boeiend was het bezoek aan Seoul. Oude tempels en moderne wijken vormen de basis voor een bijzondere stad vol lekker eten en zeer vriendelijke mensen. Wat een verademing ten opzichte van het steeds botter wordende Nederland.
 • Een moment van blijdschap had ik toen ik na 36 uur uiteindelijk mijn koffer ontving in Seoul, nadat deze achter was gebleven in China.
 • De treinrit door het Noorse landschap van Oslo naar Bergen zal ik nooit van mijn leven vergeten.
 • Zonder een specifiek hoogtepunt te kunnen benoemen was het Griekse eiland Samos in zijn geheel helemaal top.
 • Ik heb al heel wat musea bezocht in mijn leven, maar was dit jaar vooral onder de indruk van een Nederlands museum: het Teylers Museum.
 • Het eindelijk een keer bezoeken van Tirana, waar in Nederland nog steeds zo weinig over gepubliceerd wordt.
 • De allereerste game drive door het Masa Mara National Park in Kenia. Het feit dat je dieren die je normaliter alleen in een dierentuin gezien hebt ineens op de Afrikaanse savanne in het wild rond ziet lopen is erg bijzondere.
 • De relaxte sfeer op het eiland Bonaire. Ik vond Aruba al erg leuk, maar Bonaire biedt volgens mij meer oprechte en ontspannen vakantiesfeer.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden