5x zien & doen in Córdoba

Toen ik in het voorjaar van 2013 voor de eerste keer Córdoba bezocht, kreeg ik spontaan kriebels in mijn buik. Ik zal niet zo ver gaan om het een verliefdheid te noemen, maar mag zeker zeggen dat ik op z’n minst aangenaam verrast was door Córdoba. Voordat ik naar Córdoba afreisde, wist ik niet veel meer over deze stad dan dat hier de Mezquita te vinden was. Dit middeleeuwse bouwwerk alleen al was voor mij de moeite waard om naar Malaga te vliegen en vervolgens bijna twee uur in een huurauto te zitten om naar Córdoba te rijden.

Op dat moment was er nog weinig in het Nederlands over Córdoba te vinden op internet. De website die ik vervolgens maakte, Córdoba voor beginners, was eigenlijk de eerste Nederlandstalige website die specifiek over Córdoba gemaakt is. Vrijwel blanco Córdoba ontdekken is misschien wel een voordeel geweest. Ik had amper verachtingen. Als men het over Andalusische steden heeft, dan wordt er vooral over Malaga, Sevilla en Granada gesproken. Córdoba is bij het grote publiek vaak nog onbekend. Vandaar dat je in de straten van Córdoba vooral Spaanstalige toeristen hoort. Zij kennen de historie van de stad en weten waarom je Córdoba zou moeten bezoeken. Zij weten bijvoorbeeld dat Córdoba halverwege de middeleeuwen een van de machtigste en grootste steden ter wereld was. Wereldsteden zoals Parijs en Londen telden toen amper 10 tot 15 duizend inwoners, terwijl er in Córdoba een kleine half miljoen mensen woonden.

Inmiddels weten steeds meer Nederlandse toeristen de weg naar Córdoba te vinden. Zij komen terecht in een stad waar de typisch Andalusische sfeer behouden is gebleven, maar die minder gepolijst is dan Sevilla en Malaga. Córdoba oogt authentieker en wordt inmiddels wel meer door toeristen bezocht, maar nog steeds niet overspoeld met buitenlandse bezoekers.

Mocht je een stedentrip naar Córdoba overwegen (zeker doen!) en willen weten wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Córdoba, dan hoop ik dat mijn 5 tips voor Córdoba je een handje kunnen helpen.

[1] Mezquita

Je kunt een bezoek aan de Mezquita niet overslaan als je naar Córdoba gaat. Deze voormalige Moorse moskee die na de Spaanse herovering van de stad getransformeerd werd tot kathedraal, is uniek. Dat is te danken aan de toenmalige vorst die een groot deel van de moskee intact liet. De schoonheid was te mooi om te vernietigen. Het resultaat is een bijna surrealistische mix van islamitische en rooms-katholieke architectuur die duidelijk herkenbaar is als typisch Andalusisch, maar dan op een manier zoals je het nergens anders kunt zien. Tijdens een rondleiding of zelfstandige wandeling door de Mezquita zul je continu verrast worden door de manier waarop de verschillende stijlelementen samensmelten in één gebouw.

De entreetickets voor de Mezquita worden op basis van tijdslot verkocht. Er worden een beperkt aantal bezoekers per tijdslot toegelaten. Eenmaal binnen, mag je daar zo lang blijven als je wilt.

Mezquita

[2] Judería

De Joodse wijk van Córdoba is het mooiste stukje van de stad. De smalle straatjes en de vele pleinen geven de stad de charme die een betoverend effect heeft op de bezoekers. Overdag zijn het vooral de winkeltjes die een aantrekkingskracht op de mensen hebben, in de avonduren is het hier vooral heerlijk vertoeven in de vele restaurants en bars die je hier vindt. Judería is ieder moment van de dag de moeite waard en is mijn favoriete plek binnen Córdoba.

Judería

[3] Alcázar de los Reyes Cristianos

Het Alcázar de los Reyes Cristianos is een middeleeuwse fortificatie in het hart van Córdoba. Wat dit fort zo de moeite waard maakt, is dat het een groot deel bevat van de architectonische evolutie van Córdoba. De bezoeker die voor het eerst een indruk van deze vesting krijgt, wordt verrast door een bijna rechthoekige constructie met uitgebreide muren van stenen roosters en vier torens die de hoeken afbakenen. Van de twee binnenplaatsen valt de Mudejar binnenplaats op door zijn schoonheid. Het marmeren plaveisel en het geruis van het water dat door de grachten en vijvers stroomt, verfrist de sfeer en ontspant de vermoeide bezoeker. De uitgestrekte tuinen die het complex omsluiten laten de monumentaliteit en pracht van dit Alcazar in Córdoba zien.

Alcázar de los Reyes Cristianos

[4] Palacio de Viana

Wandelend door het historische centrum van Córdoba zul je op verschillende plekken een doorkijk hebben op de talloze binnentuinen die de stad rijk is. Deze patio’s zijn de ideale locaties om beschermd tegen de zon en in de zomer de enorme hitte toch in de buitenlucht te kunnen vertoeven.

In het Palacio de Viana, dat het belangrijkste en best bewaarde landhuis van Córdoba is, kun je de grootste concentratie binnenplaatsen van de stad bewonderen. Dat maakt van dit landhuis wat mij betreft het mooiste en interessantste museum van Córdoba. Het is een authentiek huis, waarin de geërfde voorwerpen worden tentoongesteld in hun omgeving en context. Het weerspiegelt de persoonlijkheid en smaak van de families die er tussen 1425 en 1980 woonden.

Palacio de Viana

[5] Medina Azahara

Voor de belangrijkste archeologische vindplaats van Córdoba moet je het centrum van de stad verlaten. Medina Azahara was een versterkte paleisstad aan de westelijke rand van Córdoba. Deze stad werd in de 10e eeuw gebouwd. De belangrijkste reden voor de bouw was politiek-ideologisch: Abd ar-Rahman III had zichzelf in 929 uitgeroepen tot “kalief” en de waardigheid van deze nieuwe titel vereiste de oprichting van een nieuwe stad, een symbool van zijn macht, in navolging van andere oostelijke kalifaten.

De ruïnes van de stad werden vanaf 1911 opgegraven. Slechts ongeveer 10 hectare van de 112 hectare van de stad zijn opgegraven en gedeeltelijk gerestaureerd, maar dit gebied omvat de belangrijkste paleizen. Sinds zes jaar staat het Medina Azahara op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt het complex tijdens een rondleiding met een gids bezoeken, maar je mag Medina Azahara ook zelfstandig bezoeken. Op maandagen is het Medina Azahara gesloten en op zondagmiddag sluit het complex vroeger.

Vervoer

Córdoba is een vrij compacte stad. Althans, als je het hebt over de belangrijkste bezienswaardigheden. Het centrum en de daarin gelegen highlights kun je het beste wandelend bezoeken. Fietsen in de binnenstad is geen succes en met de (huur)auto mag je grote delen van het hart van Córdoba niet eens in. Voor een bezoek aan de Medina Azahara zul je wel een vorm van vervoer nodig hebben. De hop-on-hop-off bus rijdt er niet naartoe, dus je bent aangewezen op een (huur)auto, een taxi of de bus. Buslijn 1 brengt je binnen twintig minuten vanuit het centrum van Córdoba tot vlak bij de Medina Azahara.

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Je zou deze top 5 in een dag kunnen doen, maar beter is het om er twee dagen voor uit te trekken. Heb je maar één dag, vergeet dan het Medina Azahara of zorg dat je die in de ochtend doet en dan de hele namiddag hebt voor de overige bezienswaardigheden. Eerlijk gezegd zou ik Córdoba het liefste met minstens één overnachting bezoeken. Dan kun je de heerlijke sfeer in de avond meepakken.

Meer over Córdoba

Wil je meer informatie over Córdoba lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Córdoba: Córdoba voor beginners, top 10 bezienswaardigheden van Córdoba, Córdoba in 12 uur, Córdoba op steden.net en Córdoba informatie op Andalusië top 10.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden