5 redenen om tijdens je vakantie een VPN te gebruiken

Het is een onderwerp waar je je pas in gaat verdiepen op het moment dat je er mee te maken krijgt: vrij en veilig online gaan. Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook op vakantie maakt bijna iedereen gebruik het internet. Het is zo gewoon, dat je het vaak pas in de gaten hebt dat je een internetverbinding nodig hebt op de momenten dat die verbinding er niet is of hapert. Tijdens een vakantie kun je op allerlei manieren te maken krijgen met internetbeperkingen. Denk aan kosten (roaming buiten Europa), bandbreedte (niet overal gaat het zo snel als bij ons) en aan de beschikbaarheid. In de bergen van Oostenrijk is een mobiele internetverbinding niet altijd mogelijk.

Er is een simpele oplossing voor een aantal problemen waar je op reis tegen aan kunt lopen op het gebied van internetverbindingen en internetverkeer. Die oplossing heet VPN ( Virtueel Particulier Netwerk). Op de site vpngids.nl legt men haarfijn uit wat een VPN is. Die kunnen dat beter dan ik. Wat ik je wel kan vertellen, is wat de 5 redenen zijn waarom je op vakantie (of ander soort reis) een VPN zou moeten gebruiken.

[1] Veiliger gebruik maken van Wi-Fi

Vaak maak je op reis gebruik van Wi-Fi. Hotels, restaurants, luchthavens en winkelcentra… je kunt tegenwoordig bijna overal online gaan. Hoe goed is het openbare Wi-Fi-netwerk beveiligd waar je je device mee verbindt? De risico’s zijn groter dan je denkt. Met een VPN zorg je ervoor dat jouw internetverkeer niet meer af te luisteren is en je dus veilig gebruik kunt maken van het internet.

[2] Nederlandse streamingdiensten kijken

Op het moment dat je binnen de Europese Unie bent, zul je zonder al te veel problemen gebruik kunnen maken van de Nederlandse (versies van) streamingdiensten zoals Netflix, Videoland, Disney en NPO Plus. Vanwege de rechten zul je buiten de EU niet kunnen streamen (Videoland) of de lokale versie (Netflix) krijgen. Met een VPN kun je net doen alsof je vanuit Nederland online bent en blijven al je streamingdiensten bruikbaar zoals thuis. Ook als je in Zimbabwe, Laos of op Paaseiland bent.

[3] Vrij gebruik van social media

Voor ons is het heel normaal dat we gebruik kunnen maken van social media zoals Facebook, Instagram en Tiktok. Dat is niet in alle landen zo. Sommige landen, zoals China, Noord-Korea, maar ook populaire vakantiebestemmingen zoals Egypte en Cuba, passen internetcensuur toe. Hierdoor kunnen bepaalde sites niet bezocht worden. Social media kunnen ook onder de internetblokkade vallen. Zo kon ik zonder een VPN geen gebruik maken van whatsapp toen ik China niet in mocht en mijn vrouw daarvan op de hoogte wilde stellen. Met een VPN kun je dit soort blokkades omzeilen.

[4] Geen last van geoblokkades

Steeds meer websites en online diensten zetten geografische blokkades in om te bepalen welke versie van een site of dienst een gebruiker krijgt of om gebruikers uit andere landen te weren. Geoblocking kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet naar de Nederlandse site van Amazon kunt gaan als je je in Amerika bevindt. Met een VPN kun je geoblokkades omzeilen.

[5] Betere privacy

In tegenstelling tot wat je vaak leest, surf je met een VPN niet anoniem. Wel is het zo dat je IP-adres, je locatie, je surfgedrag en je internetverkeer in het algemeen verborgen blijven. De zwakte zit in dit geval in de gebruiker. Zodra je ergens inlogt (social media, google), ben je niet meer anoniem. Je hebt jezelf immers ingelogd en daarmee bekend gemaakt. Op het gebied van privacy is het wel prettig dat overheden jouw internetverkeer niet af kunnen tappen en aan jou kunnen koppelen. Dat kan je in landen met een strenger regime uit eventuele problemen houden.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden