De afgelopen jaren is de populariteit van Ibiza enorm toegenomen. Beïnvloed door blogmeisjes, hippe magazines en andere influencers is Ibiza uitgegroeid tot een van de places to be. Je kunt als veel gevolgde instagrammer niet meer serieus genomen worden als er geen Ibiza foto’s of filmpjes in je account te vinden zijn. Hetzelfde geldt overigens voor Dubai, maar over die bestemming gaat het nu niet. Ik moet zeggen dat ik mijzelf er ook ‘schuldig’ aan heb gemaakt. Zowel in 2014 als in 2018 ben ik naar Ibiza gegaan. De eerste keer was vooral vanwege het kunnen afvinken van een wens die ik al sinds het einde van de jaren tachtig had: stappen op Ibiza. Voor mij was Ibiza een van de plekken die op mijn bucketlist stond.

De tweede reis naar Ibiza was om met vrienden een paar dagen te gaan stappen. De zeven uur durende non-stop set van Armin van Buuren was magisch. De nacht doorhalen in Pacha was euforisch. Buiten het stappen heb ik ook toen de tijd genomen om wat van het eiland te zien. Wat ik daarna merkte, is dat er nooit de behoefte is ontstaan om een derde keer naar Ibiza te gaan. Terwijl ik dat bij andere bestemmingen soms wel heb. Ik begon me al af te vragen of het de leeftijd is. Ben ik, nu ik de magische grens van 50 jaar gepasseerd ben, een oude l*l geworden die niet meer op Ibiza thuishoort. Of is het wat anders. Ik denk dat ik afgelopen week het antwoord gevonden heb.

Op Ibiza merkte ik al op dat de prijzen in restaurants, clubs en bars buitensporig hoog zijn. Tien euro voor een flesje water of dertien euro voor een kwart litertje Heineken is natuurlijk belachelijk. De prijzen voor uit eten op de hippere plekjes staan ook totaal niet in verhouding tot wat je voorgeschoteld krijgt. De gemiddelde Ibiza-fan zal dit tegenspreken en misschien zeggen dat ik het dan waarschijnlijk niet kan betalen. Dat is niet het geval. Ik heb altijd goed geld verdiend en er weinig moeite mee gehad om het te laten rollen. Maar genaaid worden zonder condoom, daar houd ik niet van. En dat is toch het gevoel dat ik op Ibiza een beetje had.

De Canarische Eilanden

Met regelmaat vertoef ik op de Canarische Eilanden. Vorig jaar was ik nog op Tenerife en Gran Canaria. De afgelopen week was ik op Fuerteventura, en mogelijk ga ik volgende maand naar Lanzarote. Aan het einde van de reis naar Fuerteventura besefte ik ineens waarom Ibiza mij niet meer trekt. De Canarische Eilanden zijn leuker, authentieker, mooier en als je het mij vraagt meer de moeite waard als vakantiebestemming. De enige uitzondering is als je het uitgaan belangrijk vindt, want daarin valt Ibiza niet te overtreffen. In ieder geval niet binnen Spanje.

Ik realiseer me dat Ibiza in vergelijking tot een aantal andere Europese vakantie-eilanden de middelmaat amper ontstijgt, maar prijstechnisch een ronduit dure bestemming is. Veel Griekse eilanden hebben mooiere stranden en het nabijgelegen Formentera – waar je met de veerboot vanaf Ibiza in een half uur tijd naartoe reist – is eigenlijk veel mooier dan het gehypte Ibiza. Als ik de vergelijking maak met de Canarische Eilanden, dan wint die archipel het op veel punten van Ibiza: betaalbare horeca, een beter klimaat, prachtige stranden, tal van authentieke dorpjes en prachtige landschappen. Begrijp me niet verkeerd hè: Ibiza is een hele leuke vakantiebestemming. Maar als je niet de behoefte voelt om ter plaatse minstens twee keer de prijs voor drankjes en hapjes te betalen en compleet leeggetrokken te worden voor een ligbed in een van de hippe beachclubs, sla Ibiza dan over en vlieg een tweetal uurtjes extra voor een heerlijke vakantie op de Canarische Eilanden.

Wie denkt dat je op de Canarische Eilanden alleen maar massatoerisme hebt, vertel mij dan eens wat badplaatsen op Ibiza zoals Playa d’en Bossa en Sant Antoni zoveel mooier maakt. En vergeet niet dat ook op Gran Canaria en Tenerife je andere plaatsen hebt om te overnachten. Je bent niet verplicht om in de toeristenconcentraties te verblijven, toch? Als je Fuerteventura als voorbeeld neemt, waar ik nu net uit teruggekomen ben. De stranden in het noordoosten en zuidoosten behoren tot de mooiste en grootste stranden van heel Europa. Soms wel kilometers lang en lokaal honderden meters breed. En dat in combinatie met een klimaat dat het bijna nooit laat afweten. En daar waar op Ibiza het relaxte hippieleven geminimaliseerd is en het vooral de rijkere toeristen zijn die hier willen laten zien dat ze op Ibiza vakantie vieren, daar heb je op Fuerteventura nog een heuse surfscene dat voor een aangename vibe zorgt. Een plaats als El Cotillo heeft de sfeer die je eigenlijk op het vroegere Ibiza zou verwachten. In dorpjes zoals Los Molinos geniet je voor 2 euro van een heerlijk koel biertje terwijl je van een niet te evenaren uitzicht geniet. Als je wilt, eet je op dit soort plekken nog verse vis of overheerlijke paella voor prijzen waar je op Ibiza nog geen hamburger voor kunt scoren.

Kies zelf maar

Ik ga jou als lezer niet vertellen wat je moet doen. Denk je dat Ibiza jouw ding is: ga vooral naar Ibiza. In ieder ander geval: overweeg ook de Canarische Eilanden als optie voor jouw vakantie. Sites zoals allesovergrancanaria.nl, allesovertenerife.nl, allesoverlanzarote.nl en allesoverfuerteventura.nl geven je een eerlijk beeld over de vier populairste eilanden van deze zonovergoten eilandengroep.