5x zien & doen op Mauritius

Het eiland Mauritius is een echte droombestemming. De witte palmstranden met wuivende palmen, de diepblauwe zee en de superdeluxe resorts bieden je alles wat je maar kunt wensen voor een overheerlijke strandvakantie. Niet voor niets dat deze exotische vakantiebestemming erg hoog op de verlanglijstjes staat bij mensen die op zoek zijn naar een huwelijksreis of gewoon een lekkere romantische vakantie met z’n tweetjes. Alle ingrediënten voor een supervakantie zijn aanwezig. Toch is het bijna zonde om alleen maar voor het strand en alle verwennerij naar Mauritius te vliegen. Dit bijzondere eiland in de Indische Oceaan heeft veel meer te bieden. Er zijn voldoende bezienswaardigheden en fraaie natuurgebieden om meerdere uitstapjes te maken. Niet voor niets dat er volop excursies te boeken zijn op Mauritius.

Om de keuzestress te verminderen geef ik je graag mijn persoonlijke 5 tips voor Mauritius. In plaats van te proberen alle belangrijke bezienswaardigheden van Mauritius af te willen lopen, kun je je tot deze vijf hoogtepunten voor Mauritius beperken. Op die manier houd je voldoende tijd over om lekker te gaan snorkelen, nog een cocktail aan het zwembad te drinken of je op het strand te laten kneden door een ervaren masseuse.

De mooiste bezienswaardigheid van Mauritius wordt natuurlijk gevormd door de vele betoverend mooie stranden die het eiland telt. Om deze stranden in de top 5 voor Mauritius te zetten is echt een open deur intrappen. Dat ga ik dus niet doen. Hieronder kun je mijn tips lezen voor wie het strand juist een keertje wil verlaten.

[1] Seven Coloured Earths

Toen ik voor het eerst naar Mauritius reisde, stond er één bezienswaardigheid bovenaan mijn verlanglijstje: Seven Coloured Earths oftewel de zeven gekleurde aardes. Dit is een gebied van zandduinen die bestaat uit zand van zeven verschillende kleuren. Deze belangrijke toeristische attractie vind je vlak bij het plaatsje Chamarel, in het zuidwesten van Mauritius. Vooral door het contrast met de groene bomen en de blauwe lucht ontstaat er een schouwspel dat betoverend mooi is.

Om de prachtige kleuren van deze plek te kunnen bewonderen moet je entreegeld betalen: 200 MUR (ongeveer 5 euro) voor volwassenen. Kinderen tot en met 12 jaar oud mogen voor de helft van dat geld naar binnen.

[2] Koloniale huizen

Als je gaat zoeken naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Mauritius dan kom je een tweetal koloniale huizen geregeld tegen: Maison Eureka en Château de Labourdonnais. Het zijn twee totaal verschillende koloniale panden, die ieder op hun manier het verhaal vertellen van hoe het leven vroeger op of rond een plantage op Mauritius was. Maison Eureka is een landhuis uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Ruim dertig jaar geleden werd het opgeknapt en sindsdien kun je hier een rondleiding krijgen. Wat je zeker ook zou moeten doen is hier lunchen, want in Maison Eureka kun je kennismaken met de lokale Mauritiaanse keuken. Calculeer ook wat tijd in om naar de watervallen te wandelen die achter het landhuis liggen.

Château de Labourdonnais is van een ander kaliber. Dit in 1856 gebouwde landhuis lijkt wel op een klein kasteel. Dat de Wiehe familie, die hier anderhalve eeuw gewoond heeft, welgesteld moesten zijn is in alles terug te zien. Tegenwoordig is dit statige landhuis opengesteld voor het publiek.

Koloniale huizen

[3] Het groene zuiden

Bij Mauritius denk je snel aan de stranden. Wat niet iedereen weet is dat het binnenland een fraaie groene natuur tentoonspreid met daarin allerlei bijzondere plekjes zoals het bij punt 1 beschreven Seven Coloured Earths. Deze ligt in het Black River Gorges National Park. Een andere populaire bezienswaardigheid wordt gevormd door de Chamarel Falls. Deze watervallen kletteren tientalen meters naar beneden. Wat je ook zeker zou moeten doen is genieten van het uitzicht op de westkust van Mauritius vanaf Restaurant Le Chamarel. Binnen het Black River Gorges National Park, dat hoofdzakelijk uit regenwoud bestaat, kun je wandelingen maken over de meer dan zestig kilometer aan wandelpaden.

Iets meer oostelijk vind je de theeplantages van Mauritius. Het klimaat van Mauritius leent zich prima voor het verbouwen van thee. De route door de theeplantages wordt La Route du Thé genoemd. Een aanrader is om een bezoekje te brengen aan Bois Cheri. Deze theeproducent is de oudste van het eiland en is gratis te bezoeken. Tegen betaling kun je deelnemen aan een theeproeverij die plaatsvindt op een terras met een prachtig uitzicht over het domein.

Het groene zuiden

[4] L’Aventure du Sucre

Als er een museum is op Mauritius dat je zou moeten bezoeken, dan is dat L’Aventure du Sucre. Deze voormalige suikerfabriek laat je de historie van suiker in combinatie met het eiland Mauritius zien. De suikerproductie is jarenlang één van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland geweest. Inmiddels is de textielproductie de suikerindustrie voorbijgestreefd. Neemt niet weg dat suiker en op basis van suiker gemaakte producten zoals rum belangrijk zijn voor een land als Mauritius. Tijdens een bezoek aan L’Aventure du Sucre wordt alles helder en op fraaie wijze duidelijk gemaakt. Aansluitend kun je verschillende suikerproducten proeven en kopen.

L'Aventure du Sucre

[5] Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Normaliter heb ik niet zoveel met botanische tuinen, tenzij ze bijzonder genoeg zijn. En dat is volgens mij van toepassing op de Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden. Deze oudste botanische tuin van het zuidelijk halfrond is een bezoek absoluut waard. Dat kun je mooi combineren met een bezoek aan het hierboven beschreven L’Aventure du Sucre. Ze liggen op slechts anderhalve kilometer van elkaar.

Het hoogtepunt van de Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden is de vijver vol met exemplaren van de Victoria amazonica. Dit is de grootste soort in de waterleliefamilie. Naast deze prachtige vijver zijn er veel meer planten- en boomsoorten te ontdekken in de mooi aangelegde tuin. Ook kun je de op Mauritius voorkomende reuzenschildpad in het echt zien rondkruipen.

Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Extra tip: Port Louis

Mocht je bovenstaande vijf hoogtepunten gezien hebben en nog tijd over hebben op Mauritius, dan zou je een bezoek aan hoofdstad Port Louis kunnen brengen. Het centrum van deze enige echte stad van het eiland laat je kennismaken met koloniale panden en biedt je een inzicht in het dagelijks leven van de lokale bevolking, bijvoorbeeld op de drukbezochte centrale markt. Binnen Port Louis kun je een aantal unieke bezienswaardigheden bezoeken. Denk aan Aapravasi Ghat, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit voormalige immigratiedepot is tegenwoordig een museum waar de migrantenstroom en hun leven op Mauritius belicht wordt.

Voor filatelisten is een bezoek aan het Blue Penny Museum een must. Daar kun je de extreem dure en wereldberoemde 1-penny en 2-penny postzegels bewonderen. Wat een letterlijk hoogtepunt is, is een bezoek aan Fort Adelaide. Deze citadel is door de Britten gebouwd om het eiland te verdedigen tegen vijandige legers. De belangrijkste reden om Fort Adelaide te bezoeken is het uitzicht dat je hebt over de stad.

Port Louis

Wanneer naar Mauritius reizen?

Mauritius is een bestemming waar je het hele jaar naartoe kunt reizen, maar er is wel degelijk verschil in welke periode beter is dan de andere. Het tropisch moessonklimaat zorgt ervoor dat hier ongeveer 1300 millimeter regen per jaar valt. Dat is meer dan in Nederland. De beste reistijd voor Mauritius is van half mei tot half juni en van half september tot eind oktober.

Meer over Mauritius

Wil je meer informatie over Mauritius lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Mauritius: Mauritius voor beginners, Mauritius in 24 foto’s en bijzondere plaatsen op Mauritius.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden