De media zaaiden gisteren onnodig paniek onder iedereen die de komende zomervakantie naar het buitenland op vakantie wil gaan. Op het moment dat je kopt dat de Europese COVID-reispas er mogelijk pas in augustus is, dan creëer je een onterecht negatief sentiment onder de mensen die al zo twijfelen wanneer ze op vakantie kunnen gaan, waar ze naartoe kunnen reizen en wat de voorwaarden zijn. Het is het typische sensatiekoppen waar de kranten zo berucht om zijn. Zelfs de NOS maakt zich hier dit keer schuldig aan. Door gisteren een artikel te publiceren met als titel “Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus” zorg je er bepaald niet voor dat Nederlanders die in in het hoogseizoen naar Frankrijk, Griekenland, Spanje of zelfs maar naar buurlanden als België of Duitsland willen, enig vertrouwen krijgen in het boeken van een buitenlandse vakantie.
Op het moment dat je het artikel leest, komt de nuance naar boven. De EU wil op 21 juni de covid-pas operationeel hebben. Daarna hebben de individuele lidstaten 6 weken de tijd om het landelijk in te voeren. Dat betekent dat er in theorie een kans bestaat dat er landen zijn die pas op 2 augustus helemaal klaar zijn voor dit systeem dat intra-EU-reizen moet versoepelen. Natuurlijk moeten we nog zien dat 21 juni daadwerkelijk gehaald wordt. Als dat wel zo is, en laten we er maar van uit gaan dat zo is, dan zullen landen waarvoor het buitenlands toerisme een essentiële bijdrage vormt aan de economie ervoor zorgen dat reizen zo snel mogelijk weer mogelijk is. Denk hierbij aan Griekenland, Spanje en Portugal. Ook Frankrijk zal waarschijnlijk alles op alles zetten om zo snel mogelijk toeristen weer veilig te kunnen ontvangen.
Het is een feit dat er nog geen enkele zekerheid is omtrent de corona-app die vrij reizen mogelijk moet maken. Maar om een uitspraak van Rutte op zo’n manier te gebruiken om een negatief artikel te schrijven, grenst aan het walgelijke. Want juist de reisbranche, waar miljarden in om gaan en miljoenen Europeanen direct of indirect hun geld mee verdienen, is zo getroffen door de coronapandemie. En juist op het moment dat er zo gehoopt wordt op versoepelingen, komen de media met dergelijke koppen. Als reisprofessional doet het zeer om te zien hoe ‘journalisten’ zich steeds minder tot de feiten beperken of het nalaten om een juiste weerspiegeling van de feiten weer te geven. De reisbranche zal uiteindelijk wel herstellen. Ik vrees dat we de serieuze journalistiek door het clickbaitvirus voorgoed kunnen begraven.