5x zien & doen in Amsterdam

De meest toeristische bestemming van Nederland is zonder enige twijfel Amsterdam. De hoofdstad van de lage landen wordt jaarlijks door miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland bezocht. Voor vakantiegangers die van overzee komen om een rondreis door Europa te maken, die zien vaak niet veel meer dan Amsterdam. Mogelijk dat ze Marken en/of Volendam er nog bij pakken, of een excursie maken naar de Zaanse Schans of de kaasmarkt in Gouda. Als ik Amerikanen spreek en vertel dat ik uit Nederland kom, dan is hun antwoord vaak ‘I have been there, in Amsterdam’. Net als dat New York niet symbool staat voor heel de Verenigde Staten, zo mag je Amsterdam niet als een samenvatting van Nederland zien. Dit brengt voor Nederlanders wel een voordeel met zich mee. Ook wij voelen ons echt een toerist op het moment dat we een stedentrip naar Amsterdam maken. Dat geldt zeker voor mensen zoals ik, zie ‘uit de provincie’ komen.

Nu de focus vooral op binnenlands toerisme ligt, zal het aantal Nederlanders dat de komende tijd een bezoek aan Amsterdam brengt waarschijnlijk toenemen. Maar wat ga je zien en doen in Amsterdam? Wat mag je absoluut niet missen in de grootste stad van het land? Om de keuzestress een beetje te beperken heb ik ook voor Amsterdam een overzichtje gemaakt van 5 dingen die je niet mag missen als je een dagje of langer naar Amsterdam gaat. Van alle bezienswaardigheden en attracties in Amsterdam zijn dit de 5 dingen die je volgens mij moet zien en doen in Amsterdam.

[1] Rondvaart

Amsterdam staat bekend om de grachten. Deze kunstmatige waterwegen zijn gezichtsbepalend voor de historische binnenstad. De grachtengordel is zelfs beschermd erfgoed. Sinds 2010 prijkt dit deel van de Amsterdamse grachten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het zijn vooral de historische grachtenpanden die deze grachten zo bijzonder maken. De oudste grachten stammen uit het einde van de middeleeuwen. Een ideale manier om de grachten van Amsterdam te verkennen is door middel van een grachtenrondvaart. De rondvaartboten van Amsterdam vormen samen de nummers twee attractie van het land, na de Efteling. Tijdens een rondvaart wordt er door een (audio)gids van alles verteld over de historie van Amsterdam en de panden die langs de grachten staan.

> > reserveer tickets voor de grachtenrondvaart

grachten van Amsterdam

[2] Musea

Amsterdam telt een aantal van de beste musea van Nederland. De keuze is enorm. Zo moet iedere Nederlander een keer het Rijksmuseum bezocht hebben. Al is het alleen al om de indrukwekkende Nachtwacht van Rembrandt in het echt te zien. Het nabijgelegen Van Gogh Museum behoort al jarenlang tot de best bezochte musea van Nederland. Hier kun je werken van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh en een aantal van zijn collega’s bewonderen. Het Stedelijk Museum, dat er naast ligt, behoort volgens mij wereldwijd tot de meest vooraanstaande musea van hedendaagse kunst. Als je van kunst houdt dan is een bezoek aan één van deze drie musea een absolute must.

Andere musea die je zeker zou kunnen overwegen zijn het EYE Filmmuseum, het Hermitage, het Scheepvaartmuseum en NEMO. Dit wetenschap en technologiemuseum is vanwege het hoge doe-gehalte erg leuk voor jong en oud.

[3] Anne Frankhuis

Officieel is het een museum, maar ik vind dat het Anne Frankhuis een aparte vermelding verdient in dit overzicht. De Tweede Wereldoorlog is de laatste oorlog die we in Nederland bewust meegemaakt hebben. Het wereldberoemde Dagboek van Anne Frank laat zien hoe een Joods tienermeisje met haar familie in Amsterdam ondergedoken heeft gezeten. Het huis waarin dat gebeurde, is tegenwoordig een museum. Een bezoek aan het Anne Frankhuis laat het verhaal van Anne en de familie Frank tot leven komen.

Om het Anne Frankhuis te bezoeken is reserveren eigenlijk een must. Dat kan via de officiële website van de Anne Frank Stichting.

[4] De Pijp

Amsterdam telt tal van wijken, buurten en leuke plekjes. De Jordaan is een bekende volksbuurt die inmiddels getransformeerd is tot een toeristisch gebied. De tijd dat hier vooral arbeiders woonden is al lang vervlogen. Een stadsdeel dat voor toeristen zeker de moeite waard is, is De Pijp. Hier komen tal van typisch Amsterdamse elementen samen. Denk aan geweldige winkeltjes, gezellige cafeetjes en tal van plekken waar je heerlijk kunt eten. De bijna dagelijkse Albert Cuypmarkt (alleen niet op zondag) brengt extra leven in de brouwerij. Over brouwerijen gesproken: het bekende biermerk Heineken is ooit in De Pijp begonnen. Aan de Stadhouderskade is jarenlang Heinekenbier gebrouwen. De voormalige brouwerij is tegenwoordig een bekende toeristische attractie geworden: de Heineken Experience.

[5] Hofjes

In de 14e tot en met 17e eeuw ontstonden er in Amsterdam tal van hofjes. Een deel van deze hofjes is intact gebleven. Vaak liggen ze goed verscholen in het hedendaagse Amsterdam. Ze vormen oases van rust in de verder zo hectische Nederlandse hoofdstad. Het bekendste nog bestaande hof van Amsterdam is het Begijnhof. Dit is het enige hofje dat in de middeleeuwen gesticht is. Een deel van het Amsterdamse Begijnhof is opengesteld voor het publiek. De toegang is gratis. Er wordt van bezoekers wel verwacht dat men de rust en privacy van de bewoners respecteert. Het mooiste onderdeel van het Begijnhof bestaat uit de vele gevels die hier in de 17e en 18e eeuw zijn aangebracht.

Niet in dit overzicht

Een aantal plekken en bezienswaardigheden in Amsterdam heb ik om uiteenlopende redenen geen plekje in de top 5 gegeven. Zo zijn de Wallen, dat in het buitenland beter bekend staat als het Red Light District, geen plek waarvan je massaal gezinnen met kinderen naartoe wilt sturen. Zeker als je beseft dat een deel van de mensen die daar werkzaam is, dat onder dwang doet. De Oude Kerk (oudste nog bestaan gebouw van Amsterdam) en Nieuwe Kerk vind ik persoonlijk niet bijzonder genoeg voor een vermelding in de top 5.  Verder heb ik alle leuke plekken om te winkelen niet meegenomen in het overzichtje van 5 dingen om te zien en te doen in Amsterdam.

Voordeelkaart voor Amsterdam

Wil je alles uit je bezoek aan Amsterdam halen? Overweeg dan het aanschaffen van de ‘I amsterdam City Card‘. Met deze stadskaart krijg je GRATIS toegang tot alle grote highlights en meer dan 70 musea, openbaar vervoer (tram / bus / metro), een rondvaart en fietsverhuur. Je bespaart tijd door het vermijden van de soms lange wachtrijen en financieel is deze voordeelkaart gunstiger dan het kopen van losse kaartjes.

Je kunt de I amsterdam City Card voor een geldigheid van 24, 48, 72, 96 of 120 uur. Hoe langer je kaart geldig is, des te goedkoper de prijs per dag wordt.

Lees alles over de I amsterdam City Card

Ontdek Amsterdam op de fiets

De leukste en meest leerzame manier om Amsterdam te leren kennen is per fiets. Hoe Hollands wil je het hebben? Je kunt ervoor kiezen om een fiets te huren en zelf op pad te gaan. Er zijn tal van goede apps die je de weg kunnen wijzen. De leukste manier om Amsterdam op de fiets te ontdekken is door middel van een fietstocht met gids. Baja Bikes, de wereldwijde marktleider op het gebied van georganiseerde fietstours, biedt verschillende fietstochten door Amsterdam aan. De populairste fietstour is de Amsterdam Highlights Fietstour, waarbij je in 2,5 uur de hoogtepunten van de stad ontdekt terwijl een ervaren gids de nodige uitleg geeft en vragen beantwoordt. Wil je niet met een groepje op pad? Dan kun je kiezen voor een privétour met eigen gids.

Bekijk alle fietstours in Amsterdam

Vooraf reserveren is verplicht, maar je mag gratis annuleren of wijzigen. Betalen doe je ter plaatse en hoeft niet vooraf.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Amsterdam is een grote stad, maar veel van de hoogtepunten bevinden zich op loopafstand van elkaar. Het is daarom een geschikte bestemming om in één dag te doen. Wie het verhaal ‘Amsterdam in één dag: de highlights van Amsterdam‘ leest die ziet hoe je een dag in Amsterdam kunt beleven waarbij je de belangrijkste hoogtepunten van de stad ontdekt.

Als je Amsterdam op je gemak wilt ontdekken, trek dan minstens twee dagen uit voor je bezoek. Zeker als je meer dan een museum wilt bezoeken, wat ik zeker aan zou raden.

Beste reistijd

Amsterdam is het meest aangenaam om te bezoeken als het lenteachtig of zomers weer is. Het gematigd zeeklimaat van Amsterdam zorgt ervoor dat je nooit zekerheid hebt wat betreft het weer. Wel kun je stellen dat de periode mei tot en met september de grootste kans op lekker weer biedt, waardoor dit de beste reistijd voor Amsterdam is.

Meer over Amsterdam

Wil je meer informatie over Amsterdam lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Amsterdam: Amsterdam voor beginnersTop 10 bezienswaardigheden van Amsterdam en Amsterdam op steden.net. Een prachtige fotoreportage over Amsterdam kun je bewonderen op Amsterdam in 24 foto’s.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden