Ontdek het echte Berlijn op de fiets

Veel mensen kiezen ervoor om tijdens een stedentrip het lijstje met de 10 belangrijkste bezienswaardigheden af te werken. Helemaal prima natuurlijk, maar een stad is vaak meer dan een verzameling hoogtepunten. Neem bijvoorbeeld Berlijn. Deze hoofdstad van Duitsland behoort al jaren tot de best bezochte stedentripbestemmingen van Europa. En ja, ook Berlijn barst van de boeiende bezienswaardigheden. Denk aan de Berlijnse Muur, de Rijksdag en de Brandenburger Tor om er eventjes een paar op te noemen. En natuurlijk moet je deze typisch Berlijnse hoogtepunten gaan bewonderen. Maar als je het echte Berlijn wilt ontdekken, dan zul je de centraal gelegen wijk Mitte moeten verlaten. Het alternatieve karakter van Berlijn, wat Berlijn zo typeert, vind je vooral terug in de omringde wijken. Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg. Dat zijn de plekken waar je het echte Berlijn zult leren kennen.

Lastig of niet?

Toeristen vinden het vaak handig als ze ankers hebben. Plekken in een stad die ze kunnen gebruiken om een route uit te stippelen. Zelfs als mensen zich spontaan door een stad bewegen, doen ze dat onbewust toch door van punt naar punt te gaan. Vaak zijn het de bekende pleinen, musea en bezienswaardigheden waarop men zich dan oriënteert. In het geval van Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg wordt dat wat lastiger. Ja, je hebt hier een aantal plekken die je als een belangrijke bezienswaardigheid of een noemenswaardig mooi plekje kunt bestempelen. De bekende East Side Gallery, waar je het langste overgebleven stuk van de Berlijnse Muur kunt zien, is er daar eentje van. Maar het grootste deel van deze drie boeiende wijken zijn wat lastiger om in lijstje van hotspots te zetten.

Hoe Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg te verkennen?

Je kunt er voor kiezen om lukraak rond te gaan wandelen door Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg. Ik wens je veel succes, een goede conditie en veel tijd toe. Want dit zijn flinke stukken van Berlijn, die je aardig wat kilometers wandelen kosten. Mijn tip? Boek de Berlijn Alternatief Fietstour. Een ervaren gids neemt je gedurende drie uur mee door de leukste plekjes van alternatief Berlijn. Je krijgt een aantal van de beste plekken van de drie wijken Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg te zien. Soms wordt er even gestopt om uitleg te geven of een foto te kunnen maken.

Die drie uur zijn natuurlijk niet voldoende om de sfeer van deze drie hippe wijken helemaal in je op te nemen. Het advies is om de Berlijn Alternatief Fietstour vroeg binnen je stedentrip naar Berlijn in te plannen, tijdens de fietstocht de plekken op te slaan waar je terug naar toe wilt gaan en vervolgens later op je gemak de leukste plekjes op je gemak bezoeken.

Praktische info

De Berlijn Alternatief Fietstour wordt in het zomerseizoen (t/m begin november) drie keer per week gereden: op dinsdag, op vrijdag en op zaterdag. De tour wordt aangeboden met een Nederlandse, Engels en Duitse gids.

Reserveren is verplicht, maar je mag altijd gratis verzetten of annuleren. De Berlijn Alternatief Fietstour is boekbaar bij Baja Bikes; de grootste aanbieder van fietstours in Europa.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden