Bijzonder is hoe tijdens het verstrijken van de jaren je perspectief op dingen en je wensen veranderen. Nu ik vrijwel zeker over de helft van mijn leven ben, merk ik hoe mijn behoeftes aan het veranderen zijn. Ze zeggen weleens dat je bij 50 weet waar Abraham de mosterd haalt. Vroeger begreep ik dit spreekwoord niet helemaal. Pas op het moment dat ik zelf deze grens gepasseerd ben, begint het op z’n plaats te vallen. Dingen waar ik me als tiener, twintiger of dertiger druk om kon maken, lijken nu ineens veel minder relevant te zijn. Zo ook de manier waarop ik vakantie vier. Dat begint steeds meer te veranderen. Vroeger ging ik tijdens een speurtocht naar een geschikte vakantie bijna automatisch uit van een vakantie in een hotel. Niet zelden kwamen we dan terecht op een plek waar je eigenlijk met een hoop andere mensen verbleef. Hotels met honderden, soms zelfs meer dan duizend gasten, waren geen uitzondering.

Kleinschalige accommodaties

De laatste jaren kiezen we vaker voor kleinschalige accommodaties. Een sfeervolle bed-en-breakfast, een fraai ingericht boetiekhotel, overnachten op een kasteel of genieten van de vrijheid van een vakantiewoning. Zo hebben we meerdere keren in Spanje een vakantiehuis met privézwembad gehuurd. Alle vrijheid en geen vreemde mensen in ‘jouw’ zwembad. Als je wilt, zoek je de drukte buiten de deur op. Op het moment dat je behoefte hebt aan rust, dan blijf je comfortabel in of bij je vakantiewoning. Deze vorm van vakantie vieren zijn wij (mijn vrouw deelt deze mening) enorm gaan waarderen.

Natuur

Een andere verandering die ik bij mijzelf opmerk, is dat ik veel meer de natuur in trek. Zo hebben we de afgelopen jaren rondreizen gemaakt door de Schotse Hooglanden en Canada. De laatste ver-weg-reis was een vijf weken durende rondreis langs verschillende nationale parken in de VS. Op het moment dat de coronapandemie uitbrak is de lokroep van de natuur alleen maar sterker geworden. Zo heb ik mijn fotografieskills verbeterd tijdens lange wandelingen in de omgeving van mijn woonplaats Roosendaal. In de zomer van 2020 voor een reportage voor in12uur.nl naar de Hoge Veluwe gegaan. Vanwege de lange reistijd waren we natuurlijk veel te laat om de dieren in de ochtend te kunnen spotten. Ik wil nog een keer terug naar de Veluwe. Dan zal ik er eerder voor kiezen om een vakantiehuis in Otterlo of een andere plaats vlak bij het nationale park te boeken. Dan is het nog te doen om een beetje bijtijds op pad te gaan.

De rust van een vakantiewoning

Mogelijk dat ik dit najaar weer kies voor de rust van een vakantiewoning. Ik ben al aan het kijken om voor de herfstvakantie een vakantiehuis in Gelderland te boeken. Vanwege de ligging zal het waarschijnlijk een huisje in Garderen, Elspeet of Putten worden. Dit gebied is ideaal gelegen om met de fiets op pad te gaan en te genieten van de herfstkleuren die op dat moment de natuur op z’n mooist laten zien. De geuren en kleuren van de herfst ervaar ik als zo enorm rustgevend. Ook dat is iets wat ik me nu op wat latere leeftijd ben gaan beseffen, overigens.

We zullen waarschijnlijk ook een dagje naar Harderwijk, Apeldoorn of Amersfoort gaan. Prima om een keertje wat meer de drukte op te zoeken. Juist dan is het zo lekker om ’s avonds de rust van je ‘eigen’ vakantiewoning op te kunnen zoeken.

Nog niet bejaard

Misschien denk je bij het lezen van dit artikel wel ‘wat een bejaarde’. Nee hoor, verre van. Wel heb ik geleerd dat in een maatschappij waarbij de druk van het presteren alsmaar groter wordt en de hoeveelheid prikkels enorm toeneemt, je een bepaalde vorm van rust nodig hebt om de balans te herstellen. En met rust bedoel ik echt niet luieren in een stoel. Nee, ik ben juist graag actief bezig. Alleen merk ik dat ik dat liever doe terwijl ik mijn zintuigen helemaal open zet, zonder dat ik overprikkeld raak door storende elementen zoals jankende kinderen of lallende dronkenlappen. Sommige vakanties staan bij mij in het teken van het herstellen van de balans en het opladen van de batterij. Klinkt heerlijk, toch?