Nu de coronacrisis geen crisis meer is en reizen steeds gemakkelijke wordt, gaan steeds meer mensen nadenken over de vraag waar ze het komende zomerseizoen op vakantie zullen gaan. Een deel van de Nederlanders heeft de zomervakantie al geboekt. In vergelijking met normale jaren ligt het aantal vroegboekers nog wel lager dan normaal, maar aanzienlijk hoger dan vorig jaar. De coronapandemie heeft hopelijk de ergste periode gehad. Nu hebben we een nieuw probleem: de extreem gewelddadige inval van de Russen in Oekraïne.

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne loopt steeds verder uit de hand. Bommen die steeds dichter tegen de NAVO-grens vallen, grote stromen aan vluchtelingen richting het westen van Europa en zorgen om een mogelijke Derde Wereldoorlog baren Europa zorgen. Daar komen de alsmaar stijgende kosten voor brandstof en energie bovenop. Dan stel je jezelf al snel de vraag “Is dit het beste moment om een vakantie te boeken?”.

Het eerlijke antwoord is dat niemand dat met enige zekerheid kan zeggen. Het zijn rare tijden. De geopolitieke situatie kan ineens veranderen. De oorlog kan plots ophouden, maar ook escaleren. Iedere vorm van zekerheid lijkt te zijn verdwenen. Toch kan juist dit een goed moment zijn om je zomervakantie te boeken.

Waarom nu wél boeken?

Er bestaat een redelijke kans dat de prijzen van vakanties in alle opzichten gaan stijgen. De hogere prijzen voor energie, brandstof en grondstoffen zullen op verschillende manieren doorsijpelen in de prijs die je voor je vakantie betaalt. Hotels zullen hun hogere energiekosten door moeten gaan rekenen, de prijzen van vliegtickets zijn al aan het stijgen en wie een rondreis boekt die zal ongetwijfeld meer gaan betalen vanwege de extreme prijzen voor diesel en benzine. Daar komt bovenop dat je bij aanbieders zoals TUI en Sunweb nog te maken kunt hebben met aantrekkelijke (vroegboek)kortingen. Zo heeft TUI de komende weken een TUI Deals actie lopen, waarbij je tot maar liefst 200 euro per persoon korting kunt krijgen. Met z’n tweetjes kun je dan 400 euro besparen!

>> bekijk TUI Deals met kortingen tot € 200,- per persoon

Of toch de last minutes afwachten?

Je kunt de gok wagen en een last minute vakantie boeken. De kans dat je goede lastminute aanbiedingen vindt, is kleiner dan je zou willen. Vooral voor het hoogseizoen is er al jarenlang een trend dat goedkope vakanties zeldzaam aan het worden zijn. Neem in je besluitvorming mee dat de prijzen voor de goedkopere vakanties eerder getroffen zullen worden door prijsstijgingen, dan kun je je kansen wel uitrekenen.

Wat als het misgaat?

Stel je voor dat er inderdaad een derde wereldoorlog uitbreekt en sommige vakantiebestemmingen worden onveilig. Als je een pakketreis geboekt hebt bij een reisorganisatie zoals TUI, dan is de kans groot dat de touroperator de reis annuleert of wijzigt als dat nodig is. Niemand heeft er iets aan om een vakantie te organiseren naar een plek waar het niet veilig is.