Málaga behoort tot de meest populaire steden van Spanje. Deze op een na grootste stad van Andalusië profiteert van de gunstige ligging ten opzicht van populaire badplaatsen aan de Costa del Sol, zoals Marbella, Fuengirola en Torremolinos. Verder is Málaga vaak het vertrekpunt en/of de laatste bestemming van een rondreis door het wonderschone Andalusië. Het aangename mediterrane klimaat zorgt ervoor dat Málaga een stad is die het hele jaar door prima bezocht kan worden. Hartje winter zijn middagtemperaturen van 15 tot 20 graden normaal. In de zomer is het met maxima van gemiddeld 30 graden over het algemeen prima uit te houden. En is het een keertje te warm in Málaga, dan bieden het strand en de zee voor voldoende afkoeling.

Ik bezocht vorige week Málaga voor het eerst sinds jaren. Ik heb er aardig de tijd voor uitgetrokken om de stad te verkennen. In totaal heb ik bijna volle drie dagen in Málaga gespendeerd. De meeste toeristen doen Málaga in één dag tot maximaal drie dagen. Het aantal Nederlanders dat langer dan drie dagen in deze Spaanse stad verblijft is beperkt.

Stel dat je Málaga bezoekt? Wat mag je dan niet missen? Het makkelijkste is natuurlijk om de top 10 bezienswaardigheden van Málaga af te gaan en voor zover de tijd het je toelaat af te werken. Maar als ik vanuit mijn eigen perspectief naar Málaga kijk? Wat zou ik iemand dan aanraden om te zien en te doen in Málaga? Ik geef jullie graag mijn top 5 van wat je niet mag missen in Málaga.

Ontdek Málaga tijdens een fietstocht

De allereerste tip die ik graag wil geven is om deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht door Málaga. Ik heb via Baja Bikes de Málaga Highlights fietstour geboekt voor de eerste ochtend dat ik in Málaga was. Om half elf vertrokken we vanuit de wijk Soho om in drie uur tijd op een rustig tempo de stad te ontdekken. De Nederlandse gids vertelde onderweg van alles over Málaga en de bezienswaardigheden die we onderweg zagen.

De georganiseerde fietstour door Málaga is een leuke, boeiende en gezonde manier om Málaga in een notendop te ontdekken. Fietsen in Malaga is prima te doen. Voor deelname is vooraf reserveren noodzakelijk. Je mag altijd kosteloos annuleren of verzetten, mochten je plannen wijzigen.

Bekijk de Málaga Highlights fietstour
(en reserveer direct online als je dat wilt)

[1] Ontdek de binnenstad, vooral in de avond

Het historische centrum is de grote publiekstrekker van Málaga. Het maakt niet uit op welk moment van de dag dat je hier komt, er is altijd wel iets te beleven. In de vroege ochtend kun je in alle rust genieten van de typisch Andalusische architectuur of lekker (en goedkoop) ontbijten in een van de barretjes. In de loop van de dag komen de musea, winkels en terrassen tot leven. In de avond is het Centro Histórico van Málaga misschien wel het leukste. Als het weer het toelaat (en dat is ruim 300 dagen per jaar) dan is het ronduit levendig in de straten van Málaga. De vele bars, restaurants en terrassen zorgen dan voor een levendig uitgaansleven, dat tot in de kleine uurtjes doorgaat.

Overdag zijn er een aantal bezienswaardigheden die je in de binnenstad van Málaga kunt ontdekken. Denk aan het geboortehuis van Pablo Picasso, de indrukwekkende kathedraal van Málaga of het oude Romeinse theater dat vorige eeuw blootgelegd werd. Ga shoppen in het winkelgebied rondom de beroemde winkelstraat Calle Larios. Tijdens de jaarlijkse uitverkoop kun je hier prima koopjes scoren.

[2] Bezoek de haven

Al eeuwenlang is de haven van Málaga een belangrijk logistiek knooppunt voor het vervoer van mensen en goederen. Al die tijd was het havengebied vooral functioneel ingericht. Enkele jaren geleden is men aan een enorme transformatie begonnen van het havengebied dat nu bekend staat onder de naam Muelle Uno. Een honderden meters lange wandelpromenade voert je vanuit het centraal gelegen plein Plaza de la Marina richting de Farola de Málaga. Deze witte vuurtoren is sinds het jaar 1817 het gezicht van de haven. Langs de moderne wandelpromenade vind je nu leuke winkels en aangename horecagelegenheden. Bijzondere blikvanger is het kubusvormige kunstwerk dat op het dak van het Centre Pompidou Málaga staat. Muelle Uno is een geweldige plek om te flaneren, van de zonsondergang te genieten en om de stad van een andere kant te bekijken.

[3] Ontdek de twee forten

Op de heuvels ten oosten van het centrum zijn twee forten gebouwd: het Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro. Het Alcazaba de Málaga is een Moord fort dat tegen een helling aangebouwd is. Het redelijk goed bewaard gebleven fort wordt als het belangrijkste overblijfsel van de Moorse periode binnen Málaga gezien. Je kunt het Alcazaba tegen betaling bezoeken. De binnentuin wordt als het hoogtepunt van dit fort gezien.

Een stukje hoger ligt het Castillo de Gibralfaro. De top van de berg Gibralfaro is rond 929 na Christus gefortificeerd. Dit kasteel heeft de tand des tijds minder goed doorstaan. De meeste muren staan nog overeind en je kunt goed zien hoe dit kasteel is gebruikt om Málaga tegen potentiële indringers te beschermen. De belangrijkste reden om het Castillo de Gibralfaro te bezoeken is om te kunnen genieten van de geweldige uitzichten over Málaga en de directe omgeving.

Ontdek de twee forten

[4] Geniet van prachtige musea

In Málaga kun je inmiddels enkele tientallen musea bezoeken. Grote en bekende musea zijn het Málaga Museum en de Carmen Thyssen. Een klein museum dat je kunt bezoeken is het flamenco museum. Je zult er daar geen uren nodig hebben, maar daar is de lage entreeprijs ook naar. Mijn drie favoriete musea in Málaga zijn het Picasso Museum, het Centre Pompidou Málaga en het Musea Automovilístico y de la Moda. Dit laatste museum ligt wat buiten het centrum, maar is wel de moeite waard om er speciaal naartoe te gaan. Hier wordt een fraaie autocollectie gecombineerd met mode en kunst. Ik was onder de indruk.

Het Centre Pompidou Málaga is een departement van het bekende museum in Parijs. Hier draait alles om moderne en hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd in Muelle Uno. Málaga is de geboortestad van iemand die uitgroeide tot een van de bekendste kunstenaars van Spanje: Pablo Picasso. Je kunt zijn geboortehuis bezoeken, maar het elders in het centrum gelegen Museo Málaga is interessanter. Hier kun je zien hoe Picasso zich door de jaren heeft ontwikkeld heeft als kunstenaar.

Geniet van prachtige musea

[5] Ontdek de andere kant van Málaga

De focus ligt bij een bezoek aan Málaga vaak vooral op het historische centrum, de haven en de stranden. Als je de tijd hebt moet je zeker de kans aangrijpen om een andere kant van Málaga te ontdekken. Een tip die ik voor mijn bezoek aan Málaga al gelezen had was om de wijk Soho te bezoeken. Deze buurt ligt in een driehoek ten westen van de haven. Het hotel waar ik overnacht heb, het Soho Boutique La Equitativa, ligt net in de hoek van deze leuke wijk. Soho is hip en happening, maar daardoor al wel gepolijst.

De ten noorden van het historisch centrum gelegen wijk Lagunillas is nog een ruwe diamant. Dit is een nog onontwikkelde volkswijk, waar armoede soms duidelijk zichtbaar is. Het is de straatkunst die Barrio de Lagunillas zo bijzonder maakt. De straatkunstartiesten hebben hun handen ineengeslagen om de wijk aanzienlijk kleurrijker en mooier te maken. Als toerist is het een genot om hier doorheen te wandelen.

Lagunillas

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Als je je best doet dan kun je deze vijf hoogtepunten van Málaga binnen één dag bezoeken. Dan zal het automuseum wel wat lastiger worden, zeker omdat die net buiten het centrum ligt. Wil je Málaga goed ontdekken, trek van twee of misschien wel drie dagen uit voor je bezoek. Veel langer heb je niet nodig, tenzij je van tijd tot tijd wat uurtjes op het strand in wilt plannen of iedere bezienswaardigheid in Málaga wilt gaan zien.

Meer over Málaga

Wil je meer informatie over Málaga lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Málaga: Málaga voor beginnersTop 10 bezienswaardigheden van Málaga en Málaga op steden.net. Een prachtige fotoreportage over Málaga kun je bewonderen op Málaga in 24 foto’s.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.