Fotograferen in Dubai

Fotograferen in Dubai valt niet altijd mee. Zo willen de licht- en luchtomstandigheden willen niet altijd meewerken. Vaak hangt er veel stof en/of vocht in de lucht, waardoor je een soort van grijsbruin filter krijgt. Het gevolg is uitgebeten lucht of over langere afstand gewoon geen mooie zuivere foto’s. Daartegenover staat is dat het niet vaak gebeurt dat regen de kans op goede foto’s verpest. Daarnaast zijn er veel bouwkranen, LED-reclamepanelen, bouwwerkzaamheden en wegomleggingen die je amper uit je foto’s weg kunt laten. Er zijn zelfs aardig wat foto’s die ik niet maak in Dubai omdat er teveel op de foto komt te staan wat ik er niet in wil hebben.

Bewakers

Het meest storende element wordt gevormd door het grote aantal overijverige bewakers dat in Dubai rondloopt. Zodra ze maar denken dat je (semi-)professioneel aan het fotograferen bent dan heb je op veel plekken al zo’n mannetje in je nek staan hijgen. Tijdens mijn laatste trip naar Dubai is mij minstens één keer per dag gevraagd of ik fotograaf ben? Wat aardig dat anderen zo’n belangstelling tonen in wat mijn beroep is. Feit is dat in Dubai formaat er wel degelijk toe doet en dat veel bewakingsmannetjes- en vrouwtjes liever niet hebben dat je met een té professioneel uitziende camera rondloopt.

Natuurlijk ontken ik altijd dat ik fotograaf ben. Dat ben ik ook niet. Ik maak wel foto’s om te publiceren, dat is een feit. Maar ik zal dat nooit tegen die lui zeggen, want dan vragen ze je gewoon om niet meer te fotograferen of om zelfs te vertrekken. Echt lekker fotograferen doe je daarna echter niet meer. Je hebt continu het gevoel dat je op je hoede moet zijn.

Nou heb ik er laatst wel een mooie oplossing voor gekocht: een compactcamera die bijna net zulke goede of misschien wel net zulke goede foto’s voor internetgebruik oplevert als mijn Canon 5d. Hiermee lijk ik ineens op een toerist en vraagt men mij niet meer naar mijn beroep. Heerlijk!

Wie in Dubai wil gaan fotograferen en een wat groter uitgevallen spiegelreflexcamera mee wil nemen die moet er rekening mee houden dat hij of zij ook te maken gaat krijgen met bewakers die het je soms lastig kunnen maken. Een statief met drie poten gebruiken helpt nog meer in je nadeel. In winkelcentra en dat soort plekken is de kans dan groot dat je al aangesproken bent voordat je je eerste foto hebt kunnen maken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden