De verantwoordelijkheid van de media

Kranten en websites publiceren dagelijks een grote berg aan nieuws. Het RTL Nieuws, Hart van Nederland en het Journaal laten ons iedere avond zien wat er in Nederland en de rest van de wereld gaande is. Vaak doen ze dat kundig, soms wat minder. Niemand is perfect toch? Zelfs ik niet! Wat mij stoort aan de verhalen van de media is dat negatief nieuws vaak breed uitgemeten wordt, maar op het moment dat het slechte nieuws ‘over’ is er bijna geen medium meer is dat daarover publiceert. Geen nieuws is geen nieuws. Zo kortzichtig wordt er gedacht. Waar de journalisten, redacteuren en bloggers vaak niet bij stil staan zijn de gevolgen die dit heeft. Een fraai voorbeeld hiervan is Griekenland. Vooral dankzij de media heeft het toerisme naar Griekenland een flinke knauw gekregen. Nee, zij zijn niet schuldig aan de stakingen die het land een paar jaar geteisterd hebben. Ze zijn niet schuldig aan de financiële crisis die in Griekenland uitbrak en ze kunnen er ook helemaal niets aan doen dat er een stroom vluchtelingen op gang kwam vanuit onder andere Syrië via Turkije naar de Griekse eilanden.

Op het moment dat de vluchtelingen met duizenden per dag toestroomden richting Griekenland ontstond er een inderdaad een tijdelijke crisis op populaire vakantieeilanden zoals Kos en Samos. Niemand had voorzien in welke grote aantallen de Syriërs humanitaire hulp in Europa zouden gaan zoeken. In het begin werden toeristen dan ook inderdaad geconfronteerd met vluchtelingen die in tentjes op straat sliepen in populaire badplaatsen. Deze beelden zijn dan ook volop uitgemeten in de media. Dat was vorig jaar.

Dit jaar is de situatie in Griekenland enorm veranderd. De vluchtelingenstroom via Turkije is vrijwel geheel een halt toegeroepen door afspraken van de Europese Unie met de Turken. De vluchtelingen die nog wel tot in Griekenland komen die worden binnen een etmaal doorgestuurd naar de opvangkampen die zich niet op de populaire toeristenbestemmingen bevinden. Het werkelijke beeld in Kos Stad is dat je hier geen of amper vluchtelingen ziet. Ik ben nu op Kos en heb mogelijk een paar mannen gezien die van Syrische afkomst zouden kunnen zijn. Ze vallen echter op geen enkele manier op en zouden ook gewoon toeristen kunnen zijn. De enkele bedelende dames die je vooral rond de haven ziet zijn zigeunervrouwen die al jaren op Kos op deze manier in hun bestaan voorzien. Het nadeel is dat de gemiddelde toerist dit allemaal niet weet. Die heeft nog steeds het beeld voor ogen dat sommige Griekse eilanden overspoeld worden met vluchtelingen en boekt vervolgens maar een vakantie naar Spanje of Portugal.

Dit is het punt waar ik vind dat de media hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Lokale ondernemers op een bestemming als Kos Stad zien dit jaar hun omzet soms met tientallen procenten dalen omdat Nederlanders ineens niet meer naar Kos durven te komen. Dit alles door het beeld dat door de Nederlandse media geschapen is. Een beeld dat helemaal niet meer klopt, maar wie vertelt ze dat? De Telegraaf maakt zich drukker om de excuses van Rutte, het AD schrijft weer vol trots over Feyenoord en het RTL Nieuws meldt braaf dat Nederland er economisch op vooruit gaat. Geen woord over Griekenland. Geen woord over het feit dat je met een gerust hart een vakantie kunt boeken naar de Griekse eilanden. Dat tientallen, nee misschien wel honderden ondernemers in Griekenland hierdoor ook volgend jaar weer getroffen zullen worden in hun portemonnee dat maakt hen geen ruk uit. Nee, op het moment dat er weer een economische crisis uitbreekt in Griekenland dan staan ze weer vooraan om hun verhalen te vertellen. Kunnen ze gaan wijzen naar de Grieken die het zo slecht regelen in plaats van de hand in eigen boezem te steken. Slaap zacht, meneer of mevrouw de journalist. U treft geen enkele blaam….

Groeten vanuit Kos,
Patrick

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden