De Portugese hoofdstad Lissabon heeft zichzelf een permanente plek weten te veroveren in de top 10 van populairste stedentripbestemmingen. Binnen Portugal is Lissabon veruit de best bezochte stad. In het laatste jaar voordat de coronapandemie toesloeg ontving Lissabon naar schatting 7,5 miljoen toeristen. Omdat men vooral voor cultuur, geschiedenis, lekker eten en mooie bezienswaardigheden naar Lissabon komt, is deze bestemming minder afhankelijk van de zomermaanden juni, juli en augustus. Sterker nog: mei en september vormen misschien wel de beste reistijd voor Lissabon en dat weten de bezoekers kennelijk ook. Tijdens die maanden is het gezellig druk in de grootste stad van Portugal.

Stel dat je tot de gelukkigen behoort die Lissabon gaat bezoeken, wat mag je dan absoluut niet missen als je daar bent? Wat moet je doen buiten het afwerken van de top 10 bezienswaardigheden van Lissabon? En welke hoogtepunten uit die top 10 mag je echt niet missen, ongeacht waar je persoonlijke interesses liggen? Ik geef je graag mijn persoonlijk ideeën over wat je niet mag missen tijdens een vakantie in Lissabon.

[1] Alfama

Je hebt Lissabon niet gezien als je Alfama niet bezocht hebt. Deze oudste wijk van de stad werd in de middeleeuwen door de Moren gesticht. Hier verdwaal je in de kronkelige straatjes en ervaar je een ontdekkingsreis door het echte Lissabon. Alfama is het leukste om te bezoeken op het moment dat de avond is gevallen. Ervaar spontane straatfeesten, geniet van de drukte op de terrasjes en snuif de sfeer van de stad op. In Alfama zijn er verder verschillende plekken waar je kunt genieten van de voor Portugal zo kenmerkende fado-muziek.

https://www.lissabontop10.nl/alfama/

[2] Belem

Vrijwel iedereen die naar Lissabon gaat, brengt een bezoek aan Belem. De officiële naam van deze voorstad van Lissabon luidt Santa Maria de Belém. Twee van de tien belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon bevinden zich hier: het Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. Voor het beroemde klooster heb je entreetickets nodig. Voor de toren is dat niet van toepassing. Je kunt de Torre de Belém van buiten gratis bewonderen en dat is volgens mij al de moeite waard.

Er is één ding dat je absoluut niet mag vergeten als je Belem bezoekt: het kopen en eten van de wereldberoemde Pastéis de Belém. Volgens de kenners eet je de beste versie van deze kleine taartjes van bladerdeeg en pudding hier in Belem.

Torre de Belém

[3] Prachtige paleizen

Lissabon en omgeving staat bekend om zijn prachtige paleizen. Het meest bekend is het Palacio de Peña in Sintra. Dit voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie is vooral populair vanwege de bijzondere mix van bouwstijlen en de typerende felle kleuren aan de buitenzijde. Een minder bekend, maar minstens even indrukwekkend paleis is het het Palácio de Queluz. Hier kun je genieten van een schitterende combinatie van combinatie van barok en rococo. Breng ook zeker een bezoek aan de schitterende paleistuinen.

Prachtige paleizen

[4] Time Out Market Lisboa

Voor mij zijn Lissabon en culinair genieten onlosmakelijk met elkaar verbonden. In dat kader kun je een bezoek aan de Time Out Market Lisboa niet overslaan. Deze markthal/eetzaal laat je dankzij de ruim dertig restaurants en kiosken kennismaken met de veelzijdige en smaakvolle keuken van Portugal en van een aantal andere landen. Dat doe je in een geweldige ambiance en tegen over het algemeen betaalbare prijzen.

Time Out Market Lisboa

[5] Tramlijn 28

Is het overschat of niet? Kun je naar huis gaan zonder een rit gemaakt te hebben in de historische Tram 28? De meningen zijn daarover verdeeld. Ik moet zeggen dat ik het tijdens mijn bezoek aan Lissabon toch niet had willen missen: een rit in een historische tram die zich door de steile en smalle straatjes van historisch Lissabon kronkelt. Wil je een mooi plekje hebben in de tram? Zorg dan dat je vroeg op de dag bij het vertrekpunt Martim Moniz opstapt.

Ben je in het bezit van de Lisboa Card? Dan mag je gratis meerijden met Tram 28.

Tramlijn 28

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Als je de paleizen uit je schema haalt, dan kun je de andere vier dingen binnen één dag doen. Voor een bezoek aan Sintra moet je eigenlijk gewoon een dag uittrekken en het Palácio de Queluz vraagt toch ook zeker een halve dag inclusief de treinrit en zo. Mijn advies is om Sintra alleen te doen als je totale reis naar Lissabon tenminste uit drie dagen bestaat.

Voordeel met de Lisboa Card

De Lisboa Card is een populaire toeristenkaart waarmee bezoekers toegang krijgen tot verschillende bezienswaardigheden en het openbaar vervoer in Lissabon. Deze kaart wordt door veel toeristen gebruikt. In 2019 bijvoorbeeld, meldde het toeristenbureau van Lissabon dat meer dan 600.000 toeristen de Lisboa Card hadden gekocht. Dat is meer dan tien procent van alle toeristen. Dit aantal kan echter variëren van jaar tot jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals het toerisme, de populariteit van Lissabon als bestemming en de marketinginspanningen voor de kaart.

Wil je kijken wat voor voordelen de Lisboa Card heeft? Bekijk dan deze pagina over de Lisboa Card van de officiële aanbieder Tiqets.

Meer over Lissabon

Wil je meer informatie over Lissabon lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Lissabon: Lissabon top 10, Lissabon voor beginnersTop 10 bezienswaardigheden van Lissabon en Lissabon op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.