5x zien & doen op Tenerife

Stel dat je binnen een redelijke vliegafstand vanaf Nederland wilt genieten van zon, zee en strand, dan komt Tenerife al snel in beeld als vakantiebestemming. Deze onder Nederlanders geliefde bestemming behoort tot de Canarische Eilanden; een archipel die tot Spanje behoort maar geografisch ten westen van Marokko ligt. Hierdoor is het gedurende vrijwel het hele jaar lenteachtig tot zomers op Tenerife. Vooral de zuidelijke kant van het eiland doet het goed als zonbestemming. Nou kun je naar Tenerife vliegen, naar je accommodatie reizen en daar de rest van je vakantie een beetje blijven rondhangen. Er zijn genoeg mensen die dat doen. Jammer, want Tenerife heeft voldoende te bieden behalve het aangename klimaat.

Zelf vloog ik de afgelopen week voor de zesde keer naar Tenerife. Dit keer was het belangrijkste reisdoel rust. Lekker een paar dagen genieten van het goede weer en verder niet te veel ondernemen. Halverwege oktober zit je nog net binnen de beste reistijd voor Tenerife. Ik leek wel een echte toerist. Zoals altijd heb ik een auto gehuurd. Op die manier kan ik gaan en staan waar ik wil. De totale huurprijs van 142 euro voor zes dagen, inclusief volledige all-in verzekering zonder eigen risico, maakt het laagdrempelig om een auto te huren. Als je één excursie voor een paar man boekt ben je vaak al meer kwijt. Nu heb ik de auto ook gebruikt om van en naar de luchthaven te reizen.

Voor de vijf Tenerife-tips die ik ga geven is het handig om een auto te huren. Je bent dan niet afhankelijk van het openbaar vervoer of van Tenerife excursies. Let dan wel heel erg goed op waar je een auto huurt. Er zijn bedrijven die klanten met hoge ongewilde kosten opzadelen. Lees dit verhaal over Goldcar maar en vooral de reacties die eronder staan. Ik huur tegenwoordig zelf altijd via Sunny Cars. Bij Sunny Cars zijn de auto’s all-risk verzekerd en heb je geen eigen risico. Ook ben je niet verplicht om een volle tank brandstof af te nemen tegen woekerprijzen.

Bekijk de huurauto’s van Sunny Cars op Tenerife

Om auto te rijden op Tenerife is een geldig Nederlands rijbewijs voldoende. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Voor de borg is een creditcard vaak verplicht. Benzine en diesel is een stuk voordeliger dan in Nederland. Ik betaalde nu iets van 95 cent per liter benzine.

Op basis van mijn eigen ervaringen met Tenerife heb ik vijf must-do’s voor Tenerife uitgezocht die wat mij betreft een toegevoegde waarde bieden aan je vakantie naar Tenerife. Het maakt hierbij niet zoveel uit waar je zit op Tenerife, want deze vijf tips liggen verspreid over het eiland. Sommige van deze tips kun je als georganiseerde excursie boeken, voor het geval je geen auto kunt of wilt huren.

[1] Teide Nationaal Park

Dat Tenerife een vulkanische oorsprong heeft zie je vrijwel overal wel terug in het landschap. De beste plek om dit te ervaren is in Teide Nationaal Park. Dit centrale deel van het eiland laat op fantastische wijze verschillende soorten vulkaanlandschappen zien. Soms erg ruw waarbij je denkt in een maanlandschap terecht gekomen te zijn, soms bijna aaibaar als gevolg van de wind die fijn vulkaanzand tot glooiende heuveltjes heeft gevormd. Wat mij betreft is een bezoek aan dit gratis toegankelijke natuurgebied een absolute must als je op Tenerife bent.

Als de wind het toelaat dan kun je met de kabelbaan de hoogste berg van Spanje bezoeken: de Teide. De Pico del Teide is maar liefst 3718 meter hoog en is in de winter bedekt met een sneeuwlaag, terwijl het aan de kust gewoon 25 graden kan zijn. In het nationale park zijn verschillende uitzichtpunten en parkeerplaatsen waarvandaan je prachtige wandelingen kunt maken.

Er zijn verschillende aanrijroutes om naar het hart van het nationale park te rijden. Mijn favoriete route vanuit de zuidelijke badplaatsen is via de TF-38 vanuit het westen van Tenerife richting de Teide en vervolgens via weg TF-21 richting La Orotava en Puerto de la Cruz. Je ziet dan de grootste variëteit aan landschappen.

Teide

[2] De mooie dorpen van Tenerife

Tenerife staat vooral bekend vanwege het massatoerisme. Vooral wie de aaneenschakeling van badplaatsen rond Playa de las Americas ziet die zou kunnen denken dat authenticiteit ver te zoeken zou zijn op Tenerife. Gelukkig is dat niet zo. Op het eiland vind je een aantal prachtige authentieke dorpen waar je het echte Canarische leven aan zult treffen. In dit soort plaatsjes kun je de traditionele architectuur terugzien, genieten van sfeervolle pleinen en straatjes en kennis maken met de lokale bevolking. De fraaiste ligging heeft het bergdorp Masca, dat in een groene kloof gelegen is. Aan de oostkust van Tenerife ligt het kleurrijke dorp dorp Candelaria waarvan de Basílica de Nuestra Señora de La Candelaria de bekendste bezienswaardigheid is. Mijn persoonlijke favoriet is La Orotava, dat enkele kilometers ten noorden van Puerto de la Cruz ligt. Binnen tien minuten tijd rijdt je vanuit deze badplaats naar het echte Tenerife. La Orotava is zelfs tijdens het lokaal veel voorkomende bewolkte weer nog een plaatje om te zien.

Bekijk de mooiste dorpjes van Tenerife

De mooie dorpen van Tenerife

[3] De stranden van Tenerife

De vele stranden mogen niet ontbreken in dit overzicht. Tenerife telt een enorm aanbod van uiteenlopende stranden. De meest rustige stranden vind je in het zuiden van het eiland. Aan de noordkust zijn het vooral ruigere zwarte stranden waar vaak een flinke golfslag staat. Dit is vooral het terrein van de vele surfers die speciaal hiervoor naar Tenerife komen. Als je wilt kun je een surfuitrusting huren en mee genieten van de uitstekende golven die hier voor veel surfplezier zorgen.

De meeste stranden om te relaxen vind je in het stuk La Caleta – Costa Adeje – Playa de las Americas – Los Cristianos. Hier liggen heerlijke zandstranden die variëren van lichtgeel of goudgeel zand tot aan pikzwarte stranden die bestaan uit vulkanisch zand. Duizenden ligbedjes met parasols staan hier klaar om voor een dag gehuurd te worden.

Het mooiste strand van Tenerife is Playa de las Teresitas. Dit fijne zandstrand is gelegen in een baai ten noorden van de hoofdstad Santa Cruz. Het ligt bij het dorpje San Andrés. Je waant je op dit palmenstrand bijna in het Caribisch gebied in plaats van op Tenerife.

De stranden van Tenerife

[4] Lokaal eten

Als toerist zul je vooral te maken krijgen met restaurants die zich richten op de toeristen. Dat betekent een vooral steak, hamburgers, sushi, vis, pizza en de commerciële varianten tapas, die eigenlijk ooit als een gratis hapje bij een drankje bedoeld waren. Wie de bekende badplaatsen uitrijdt en naar de meer authentieke plaatsen op het eiland reist, die kan genieten van de lokale keuken. Net als in ieder land heeft iedere streek of eiland zijn eigen specialiteiten. Zo ook de Tenerife, samen met de andere Canarische Eilanden. Typische lokale gerechten zijn stoofpotjes met konijn, vis in zoutkorst en Canarische aardappeltjes met rode en groene saus (salsa verde en salsa rojo).

Canarische aardappeltjes met rode en groene saus

[5] Dolfijnen spotten

Rondom Tenerife leven meer dan twintig verschillende soorten zeezoogdieren, waaronder verschillende dolfijnsoorten. Denk aan de grienden (die in het Engels ‘pilot whales’ genoemd worden), tuimelaars en langsnuitdolfijnen. Je kunt vanaf verschillende plekken boottochten maken om de dolfijnen in het wild te spotten. De meest geliefde vertrekhaven is Los Gigantes aan de westkust van Tenerife. De kans dat je dan dolfijnen zult gaan zien is bijna honderd procent. Het maakt daarbij niet veel uit wanneer je naar Tenerife reist. Deze bijzondere zeedieren laten zich het hele jaar door zien.

Er zijn regels met betrekking tot het dolfijnen spotten. Zo mogen boten de dieren op maximaal zestig meter naderen, mogen boten niet langer dan dertig minuten op één plek blijven hangen en mogen er niet teveel boten op één plek bevinden. In de praktijk zul je dolfijnen vaak van veel dichter bij zien, omdat deze dieren graag naast een boot komen zwemmen.

Dolfijnen spotten

Niet in deze top 5

Een top 5 van hoogtepunten maken betekent dat er ook bezienswaardigheden en attracties buiten zo’n lijstje vallen. Ik heb ervoor gekozen om bijvoorbeeld de Piramides van Güímar net buiten de top 5 voor Tenerife te laten, omdat ik ze niet bijzonder genoeg vind. Er is teveel onduidelijkheid over de herkomst en de functie van deze zes piramideachtige constructies. Ik heb ook de verschillende themaparken uit het overzicht gelaten. Loro Parque, Siam Park, Aqualand en Jungle Park zijn geliefd onder de toeristen. Ik vind ze echter weinig met het eiland Tenerife zelf te maken hebben en schaar ze daardoor onder de categorie ‘vertier zonder noodzaak’. Leuk als je je verveelt of als je je kinderen een dag moet zien te vermaken, maar niet meer dan dat.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden