5x zien & doen in Brussel

De laatste jaren ontdekken steeds meer Nederlanders de Belgische hoofdstad Brussel als stedentripbestemming. En dat is niet voor niets, wat Brussel behoort tot de meest aantrekkelijke steden van België en doet absoluut niet onder voor stedentriptoppers Antwerpen, Gent en Brugge. Sterker nog, Brussel is misschien wel de meest interessante stad bij onze zuiderburen. Het telt tal van boeiende musea, er zijn verschillende unieke bezienswaardigheden om te ontdekken en Brussel is een prima stad om te winkelen of uit te gaan. De vraag is daarom wat je nog meer nodig hebt dan dit om je een aantal dagen prima te vermaken.

Wat ‘moet’ je gaan zien en doen als je Brussel bezoekt? Die vraag is op vele verschillende manieren te beantwoorden. Dat komt vooral omdat je te maken hebt met persoonlijke interesses en voorkeuren. Zo zal de één vooral naar Brussel reizen om te gaan winkelen en de culinaire kant van de stad te ontdekken, terwijl de ander al helemaal blij is als ze Manneke Pis een keer in het echt hebben kunnen zien.

Op basis van mijn eigen ervaringen met Brussel heb ik een top 5 samengesteld van dingen die je in Brussel ‘moet’ gaan zien en doen.

[1] Grote Markt

De Grote Markt, die in het tweetalige Brussel ook als Grand-Place aangeduid wordt, behoort tot de mooiste marktpleinen ter wereld. Het is daardoor één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brussel. Het rechthoekige plein ligt centraal in het historisch centrum van de stad. Wat de Grote Markt zo bijzonder maakt zijn de gildenhuizen, het neogotische Broodhuis en het in flamboyante gotiek opgetrokken stadhuis van Brussel. Wat een aanrader is, is om het in het Broodhuis gevestigd stadsmuseum te bezoeken. Hier kun je de historie van Brussel ontdekken en het originele Manneke Pis aanschouwen.

Grote Markt

[2] Kunstberg

Tussen het historische hart van de stad en de Koninklijke wijk bevindt zich de Kunstberg. Feitelijk is het een helling van de Koudenberg. Centraal op de Kunstberg lift de Tuin van de Kusntberg. Dit kleine park is een belangrijke verbinding tussen de boven- en benedenstad van Brussel. Deze geometrische tuin is in 1956 geopend en werd ontworpen door de beroemde tuinarchitect René Pechère. Vanaf het bovenste deel van de Kunstberg heb je het mooiste uitzicht op Brussel. Je kunt door het hoogteverschil van veertig meter vrij ver kijken. Vandaar dat je achter het historisch centrum de Basiliek van Koekelberg goed kunt zien liggen als het weer het toelaat.

Kunstberg

[3] Atomium

Ik ken geen enkel bouwwerk ter wereld dat op het Atomium lijkt. Daarmee is het Atomium een bijzonder object dat niet voor niets als één van de symbolen van Brussel beschouwd wordt. Het monument staat in het Heizelpark. Het werd in 1958 geopend vanwege de Wereldtentoonstelling die dat jaar in Brussel gehouden werd. Het Atomium is ontworpen door de Belgische ingenieur André Waterkern. Het uit negen aan elkaar gekoppelde bollen gebouw zou eigenlijk tijdelijke blijven bestaan. Gelukkig zijn de plannen om het Atomium te slopen in de prullenbak gegooid.

[4] Jubelpark

Het aan de oostelijke kant van Brussel gelegen Jubelpark is niet zomaar een stadspark. Nee, het is een tentoonstellingspark. Het park huisvest een aantal bouwwerken waaronder de triomfboog met de aansluitende zuilengalerijen. Mijn persoonlijke favoriet in het Jubelpark is Autoworld. Dit automuseum laat op mooie wijze de geschiedenis van de automobielindustrie zien. Het zijn vooral Europese auto’s die hier tentoongesteld staan.

Jubelpark

[5] Koninklijke St. Hubertusgalerijen

In de negentiende eeuw waren overdekte winkelpassages helemaal ‘in’. Redelijk wat grotere Europese steden telden één of meerdere van dergelijke winkelstraten die alleen maar toegankelijk waren voor voetgangers. Zo ook Brussel. Veel van de passages zijn inmiddels uit het straatbeeld verdwenen. Een uitzondering daarop zijn de Koninklijke St. Hubertusgalerijen. Gelukkig maar, want dit complex van drie winkelgalerijen is prachtig om te zien. Behalve de knappe architectuur (let vooral op de glazen overkappingen) is er nog een goede reden om de Koninklijke St. Hubertusgalerijen te bezoeken. Hier zitten een aantal van de beste chocolatiers van Brussel. En Belgische chocolade behoort tot de beste ter wereld. Onder de chocoladezaken zit een heel bijzondere: Neuhaus. Deze zaak zit hier al sinds 1857. Het is de plek waar rond 1910 de praline oftewel de bonbon bedacht werd.

Koninklijke St. Hubertusgalerijen

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Als je verder niet veel andere dingen doet dan kun je deze vijf hoogtepunten van Brussel in één dag bezoeken. Als je het Atomium of Jubelpark weglaat dan kun je al veel meer in een dag doen. Dat komt omdat je voor deze twee bezienswaardigheden het openbaar vervoer of een huurfiets moet gebruiken om er te komen. Die reistijd gaat ten koste van de tijd die je in Brussel spendeert.

In het verhaal ‘Brussel in 12 uur: de highlights van Brussel‘ kun je zien hoe zo’n dag in Brussel eruit kan zien. De handige tijdlijn en vele goede foto’s zorgen voor een inspirerend verhaal.

Meer over Brussel

Wil je meer informatie over Brussel lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Brussel: Brussel voor beginners en Brussel op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden