5x zien & doen op Ibiza

Ibiza is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste vliegbestemmingen onder Nederlandse toeristen. Afgelopen jaar vlogen meer dan een kwart miljoen Nederlanders naar Ibiza om te genieten van zon, zee, strand en het uitgaansleven op dit aangename Spaanse eiland. De grootste drukte is er vanaf juni tot en met september. Op dat moment heb je het beste weer op Ibiza en draait het uitgaansleven op volle toeren. Het is dan werkelijk alle dagen feest op Ibiza als je dat zou willen. Stel dat je een last minute naar Ibiza hebt geboekt, wat kun je dan allemaal gaan zien en doen op Ibiza? Wat mag je absoluut niet missen? Hoe ontdek je Ibiza? Dat zijn vragen die voor iedereen anders te beantwoorden zijn. Sommige mensen gaan naar Ibiza om een week lang tot rust te komen tijdens een yoga-vakantie, anderen liggen vrijwel hele dagen op het strand en een deel van de toeristen komt vooral om het nachtleven in te duiken.

Ik ben zelf een paar keer op Ibiza geweest en heb op basis van die bezoeken een eigen top vijf samengesteld van dingen die je ‘moet’ zien en doen op Ibiza. Wat ik in ieder geval aan kan bevelen is om vooraf voldoende te sparen. Eten en drinken kan aan de dure kant zijn op het moment dat je de hippe plekken op Ibiza gaat bezoeken. Daarnaast zijn de accommodaties gemiddeld genomen een stukje duurder dan op buureiland Mallorca of het vasteland van Spanje. Gelukkig zijn er ook voldoende dingen op Ibiza te ondernemen die goedkoper of zelfs helemaal gratis zijn.

[1] Stranden

Het strandleven is wat mij betreft de absolute nummer één van Ibiza. Het eiland telt tientallen stranden en baaien, waarvan sommige stranden tot de mooiste van Spanje behoren. Er zijn grote verschillen in soorten stranden. In de populaire badplaats Playa d’en Bossa heb je bijvoorbeeld een langgerekt zandstrand van pakweg twee kilometer lang, terwijl je bij Sa Caleta aan de zuidkust een fijn strandje in een beschut gelegen baai aantreft. Op en top Ibiza zijn de beachclubs waar je op luxe strandbedjes kunt genieten van zonnige cocktails, goede champagne en lekkere hapjes terwijl de typische Ibiza-sound uit de speakers te horen is. Een bekend voorbeeld hiervan is Blue Marlin.

5x-ibiza-stranden

[2] Uitgaan

Het uitgaansleven op Ibiza behoort al meer dan een kwart eeuw tot het beste wat je wereldwijd kunt vinden. Beroemde clubs zoals Pacha, Privilige, Ushuaïa en Amnesia weten iedere zomer duizenden mensen te vermaken op de beste feesten waar bekende en minder bekende DJ’s draaien. Het kost je wat, maar dan heb je ook wat. Reken op entreeprijzen van pakweg dertig tot soms wel rond de tachtig euro voor een standaardticket. Wil je een VIP-tafel dan ben je een stuk meer kwijt. Daar is dan wel wat drank bij inbegrepen. Op de site Ibiza Spotlight lees je alles over clubbing op Ibiza, inclusief een actuele agenda.

Op het populaire blog www.in12uur.nl kun je twee verhalen lezen over een dag stappen op Ibiza:

Verhaal 1: Ibiza in één dag: uitgaan op Ibiza dag 1
Verhaal 2: Ibiza in één dag: uitgaan op Ibiza dag 2

[3] Ibiza Stad

Wie wat wil bezichtigen of een leuke plaats wil bezoeken, die moet naar de hoofdstad van Ibiza gaan: Ibiza Stad , dat ook wel Eivissa genoemd wordt. Hier kun je heerlijk struinen door de straatjes om te winkelen, een terrasje pakken, uit eten bij een vrij grote keuze aan restaurants en de oude binnenstad bezoeken: Dalt Vila. Dit historische deel van Ibiza stamt uit de middeleeuwen. Via een prachtige stadspoort ga je het ommuurde deel binnen waarachter je een wirwar van smalle straatjes en steegjes aantreft. Vanuit Ibiza Stad kun je ook diverse bootexcursies doen.

5x-ibiza-stad

[4] Ontdek het eiland

Huur een auto en ga het eiland ontdekken. Het is eigenlijk zonde om je op Ibiza te beperken tot slechts één locatie. Zo telt het binnenland een aantal leuke dorpen die de moeite waard zijn zoals Santa Gertrudis de Fruitera en Sant Carles de Peralta. In dit laatstgenoemde dorp wordt op zaterdag de overbekende en populaire hippiemarkt Las Dalias gehouden. Deze hippiemarkt wordt iedere zaterdag in het hoogseizoen georganiseerd en is altijd enorm druk. Een andere optie is de oudste hippiemarkt van Ibiza: Punta Arabi. Die wordt in de zomer iedere zondag gehouden bij het dorp Es Canar.
Als je de centraal op het eiland gelegen winkel Sluiz tegenkomt dan moet je daar ook zeker even een kijkje nemen. Deze winkel is op en top Ibiza, maar dan gespecialiseerd in decor en design.

Pas wel op bij wie je een auto huurt op Ibiza. Zo heb ik persoonlijk slechte ervaringen met Gold Car en wie de reacties onder dit artikel leest die ziet dat ik niet de enige ben. Veilig autohuren zonder een oor aangenaaid te krijgen kan via Sunny Cars. Je betaalt wel wat meer, maar bent volledig verzekert en je hebt geen eigen risico.

Bekijk de huurauto’s op Ibiza bij Sunny Cars

5x-ibiza-maak-een-rondrit

[5] Zonsondergang

Omdat de zon vaak uitbundig schijnt kun je op veel dagen genieten van een prachtige zonsondergang aan de westelijke kant van Ibiza. Vanaf diverse plekken aan de westkust heb je een prachtig uitzicht op de zonsondergang. De meest populaire en dus ook drukke plek is de boulevard van Sant Antoni de Portmany. Een deel van de Passeig de Ponent wordt de San Antonio Sunset Strip genoemd. Hier komen in het zomerseizoen vrijwel iedere avond duizenden mensen samen om te genieten van de zonsondergang. Sommigen doen dat op het strand met een koel biertje dat ze bij de supermarkt aangeschaft hebben, anderen betalen aanzienlijk meer geld om op het terras van bars zoals het wereldberoemde Café del Mar of het tegenwoordig misschien nog wel populairdere Café Mambo Ibiza te mogen zitten. De prachtige zonsondergang zelf is voor iedereen gratis.

5x-ibiza-zonsondergang

Een extra tip: maak een uitstapje naar Formentera

Ibiza heeft een zustereiland dat de mooie naam Formentera draagt. Omdat Formentera zelf geen luchthaven heeft, is de boot de enige manier om daar te geraken. Het gevolg is dat het op Formentera een stuk rustiger is dan op Ibiza. Wie van relaxen, goed weer en mooie stranden houdt die kan met de veerboot een dagtocht naar Formentera maken. De boten vertrekken vanuit Ibiza Stad. Op Formentera kun je een auto, scooter of fiets huren om een deel van het eiland te ontdekken. Je kunt je huurauto van Ibiza meenemen, maar dat maakt de overtocht wel erg duur. Als je voor één dag naar Formentera gaat kun je dat beter als voetganger doen.

5x-ibiza-formentera

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden