Düsseldorf is waarschijnlijk de populairste Duitse stad onder Nederlandse toeristen. Mogelijk dat de Duitse hoofdstad Berlijn nog meer bezoek vanuit Nederland trekt, maar die cijfers heb ik even niet voor handen. Op het moment dat ik door de straten van Düsseldorf loop hoor ik in ieder geval veel landgenoten. Door de ligging redelijk vlakbij Nederland is dat niet verbazingwekkend. Dat zal echter niet de enige reden zijn dat men vrij massaal richting deze middelgrote stad aan de Rijn reist. Düsseldorf is vooral een leuke en gezellige plek om te vertoeven. Je kunt er prima winkelen, de Duitse keuken is volop vertegenwoordigd en het uitgaansleven biedt voldoende mogelijkheden. Daarnaast zijn er voldoende bezienswaardigheden in Düsseldorf om je één of meerdere dagen te vermaken.

Zelf ben ik inmiddels meerdere keren in Düsseldorf geweest. Deze week voor de tweede keer in de zomer. Dit vind ik toch wel het fijnste moment om deze stad te bezoeken. Het hoogseizoen voor Düsseldorf is echter de adventsperiode. Dit zijn de weken voor Kerstmis. Voor veel Nederlanders is dit hét moment om naar Düsseldorf te reizen, vanwege de kerstmarkten die in de binnenstad te vinden zijn. Voor wie meer wil zien dan de kerstmarkten van Düsseldorf of op een ander moment naar Düsseldorf reist, heb ik hieronder mijn vijf persoonlijke tips voor Düsseldorf beschreven.

[1] Medienhafen

Veruit mijn favoriete plek in Düsseldorf is Medienhafen. Het is een fraai voorbeeld van hoe een gebied in een stad een nieuwe functie gekregen heeft, waarbij een deel van het oude karakter bewaard is gebleven. Eindhoven heeft zo bijvoorbeeld Strijp-S op een voormalig fabrieksterrein van Philips, Düsseldorf heeft Medienhafen op de plek waar jarenlang havenactiviteiten plaatsgevonden hebben. Rondom het water staan nog een aantal oude pakhuizen en douanekantoren. Daarnaast staan er een groot aantal modern vormgegeven gebouwen die samen met de historische havenpanden een prachtige mix van oude en nieuwe stadsarchitectuur vormen. Je kunt hier rondwandelen, wat eten in de upscale restaurants en genieten van de architectuur. Een bijzondere vermelding verdienen de drie Gehry-gebouwen. De stijl van de beroemde Amerikaanse architect Frank O. Gehry (hij heeft ook het Guggenheim in Bilbao ontworpen) is hier duidelijk in herkenbaar.

5x-dusseldorf-medienhafen

[2] Altstadt

De Altstadt is eigenlijk een verplicht nummer als je Düsseldorf bezoekt. Dit is de historische binnenstad van Düsseldorf, waar je veel historische gebouwen ziet, waar de lokale winkeltjes te vinden zijn, waar het uitgaansleven zich concentreert en waar aan het eind van het jaar de leukste kerstmarkten te vinden zijn. In Düsseldorf zijn verschillende bezienswaardigheden te bewonderen waaronder een aantal musea en historische kerken. Omdat het oude centrum van Düsseldorf veel schade opgelopen heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel van de oude panden hersteld of helemaal herbouwd. Een winkeltje waar je zeker even binnen moet lopen als je van mosterd houdt is de Düsseldorfer Senfladen aan de Berger Strasse 29. Behalve dat je hier vele soorten lokale mosterd kunt kopen leer je ook wat over mosterd en mosterdzaad in het kleine museum dat zich in de winkel bevindt.

5x-dusseldorf-altstadt

[3] Rijnoever

De rivier de Rijn loopt dwars door Düsseldorf heen. Aan de kant van het centrum hebben ze langs de oever een lange en fraaie wandelpromenade gemaakt. Dit is bij een beetje lekker weer een zeer aangename plek om te vertoeven. De ‘Rheinuferpromenade‘ bestaat uit twee delen: het laagst gelegen wandelpad ligt het dichtst bij het water en telt een groot aantal horecagelegenheden. Dit is ook de plek waar je op kunt stappen voor de verschillende rondvaarten. Persoonlijk vind ik het hoger gelegen deel mooier, wat mede te danken is aan de lange rijen met bomen die de wandelboulevard karakter geven.

5x-dusseldorf-rijnoever

[4] Uitzicht op de stad

Uitzichtpunten behoren tot mijn favoriete plekjes in een grotere stad. Er zijn verschillende goede plekken om de stad van bovenaf te zien. De meest bekende en populaire is de Rheinturm. Deze toren is een herkenbaar icoon van Düsseldorf en tevens het hoogste gebouw van de stad. In totaal meet de toren ruim 240 meter. Je kunt tegen betaling het observatiedek op 168,5 meter hoogte bezoeken. Het uitzicht is dan wel van achter glas. Je kunt met een trap een verdieping lager gaan (164 meter). Het uitzicht is daar in de open lucht, maar achter zoveel traliewerk dat je geen fatsoenlijk uitzicht hebt.

Er zijn ook plekken in Düsseldorf waar je praktisch gratis van het uitzicht kunt genieten. Dat is  bijvoorbeeld vanaf de zogenaamde ‘rooftop bars’ waarbij je vanaf de bovenste verdieping van een hotel van een goed uitzicht kunt genieten. Een echte rooftopbar heeft een buitendeel, waardoor je optimaal van het uitzicht over de stad kunt genieten. Zelf ben ik een grote fan van de rooftopbar van het 25hours Hotel. Een bar waar ik zelf niet geweest ben maar heel erg goed moet zijn qua uitzicht is The View Skylounge & Bar in de Medienhafen.

5x-dusseldorf-uitzicht

[5] Huisbrouwerijen

Duitsers houden over het algemeen van bier (net als ik) en sommige steden hebben hun eigen biertradities. Zo heeft München natuurlijk het Oktoberfest en heeft Köln met het Kölsch bier een eigen beschermde biersoort. Ook Düsseldorf is rijk aan biertradities. De stad telt meerdere stadsbrouwerijen waar bier op traditionele wijze gebrouwen wordt. Het meest geliefd is het zogenaamde Altbier. Dit bier van hoge gisting is bruin van kleur en heeft een kruidige smaak. Er zijn verschillende brouwerijen die hun eigen recept hebben voor het Altbier. Bekende brouwerijen zijn ‘Zum Schlüssel’, ‘Uerige’, ‘Im Goldenen Kessel’ en ‘Im Fuchsen’. Het bier wordt in cilindrische glazen geserveerd.

5x-dusseldorf-altbier

Niet in deze top 5

Op het moment dat je een top 5 maakt is het onvermijdelijk dat er leuke bezienswaardigheden en activiteiten buiten het overzicht vallen. Zo houd ik niet van winkelen, maar zie ik wel dat Düsseldorf een zeer leuke stad is om te gaan shoppen. Vooral in en rondom de Königsallee kun je urenlang winkelen. Een tweede groep bezienswaardigheden die ik niet meegepakt heb is de musea. Düsseldorf tet meerdere leuke musea, maar ik heb geen specifiek museum ontdekt dat in de top 5 terecht moet komen. Voor velen zijn de jaarlijkse kerstmarkten van Düsseldorf een hoogtepunt. Voor mij geldt dat niet, want ik houd niet van markten en braderieën. Ik houd overigens ook niet van winters weer.

Tip: de Düsseldorf Card

Toeristenkaarten zijn op sommige bestemmingen erg duur en daardoor niet altijd de moeite waard, maar in Düsseldorf hebben ze de erg voordelige Düsseldorf Card die je er wel heel snel uit haalt. Voor slechts 9 euro (24-uurskaart) kun je een hele dag gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. Je krijgt ook gratis toegang of een flinke korting op veel musea en attracties in Düsseldorf.
Voor een driepersoonskaart betaal je slechts 18 euro (6 euro per persoon) en voor een familiekaart (2 volwassenen plus twee kinderen) is de prijs ook 18 euro.

Je kunt de Düsseldorf Card online kopen en meteen gebruiken.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

In principe kun je in één dag deze hele top 5 voor Düsseldorf ‘afwerken’. Alles hangt af van hoeveel tijd je spendeert aan andere zaken zoals winkelen en musea. Als je wilt zien en doen dan is het handiger om het over twee dagen uit te smeren.

Meer over Düsseldorf

Wil je meer informatie over Düsseldorf lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Düsseldorf: Düsseldorf voor beginners en Düsseldorf op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.