Van de Canarische Eilanden is Gran Canaria onder de Nederlandse toeristen de nummer één-bestemming. Internationaal doet Tenerife het iets beter dan Gran Canaria, maar Nederlanders hebben om de een of andere reden al decennialang een voorkeur voor Gran Canaria. Het zeer aangename subtropische klimaat van Gran Canaria is de allerbelangrijkste factor om voor deze vakantiebestemming te kiezen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan negentig procent van de toeristen die naar Gran Canaria vliegt een zonvakantie als hoofddoel heeft. Begrijpelijk als je weet dat het er een groot deel van het jaar prima weer is om aan het zwembad of op het strand te vertoeven.

Inmiddels heb ik Gran Canaria meerdere keren zelf bezocht. Ik moet zeggen dat het eiland mooier wordt naarmate je wat verder van het episch centrum van toeristisch Gran Canaria verwijderd raakt. In badplaatsen zoals Playa del Inglés, Costa Meloneras of Puerto Rico kun je prima terecht om te genieten van zon, zee en strand. De ruimschoots aanwezige horeca zal je voorzien van een natje en een droogje. In de winkelcentra kun je alle inkopen doen die je maar nodig zou kunnen hebben op vakantie. Maar wat als je meer van het eiland wil zien? Wat als je de lokale cultuur op wilt snuiven, de mooiste plekjes wilt ontdekken en de echte Canarische keuken wilt ontdekken? Dan moet je er op uit. En ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat dit in het geval van Gran Canaria echt de moeite waard is.

Huur een auto!

De allerbeste tip die ik je sowieso wil geven is om een auto te huren. Huurauto’s zijn op Gran Canaria zeer betaalbaar, net als de brandstof. Dankzij een gunstiger belastingklimaat liggen de accijnzen op benzine en diesel een stuk lager dan op het Spaanse vasteland en zeker dan in Nederland. Autorijden op Gran Canaria is prima te doen. Ben je niet zo’n held in kaartlezen of op wegwijzers letten? Met de huidige navigatiesoftware zul je je weg op het eiland goed weten te vinden. Let wel op waar je je auto huurt. Er zijn nog steeds voldoende malafide autoverhuurders actief die je een slechts onderhouden afgereden auto mee durven te geven of die je met belachelijke toeslagen of verzekeringen proberen een poot uit te draaien. Uit eigen ervaring durven wij Sunny Cars aan te bevelen. Deze tussenpersoon is inmiddels al meer dan dertig jaar actief op de Nederlandse markt. Zij bieden ‘no worries’ huurauto’s aan.

Bekijk de huurauto’s van Sunny Cars op Gran Canaria

Op basis van mijn eigen ervaringen met Gran Canaria heb ik vijf must-do’s voor Gran Canaria uitgezocht, die wat mij betreft een toegevoegde waarde bieden aan je vakantie naar Gran Canaria. Het maakt hierbij niet zoveel uit waar je zit op Gran Canaria, want deze vijf tips liggen verspreid over het eiland. Sommige van deze tips kun je als georganiseerde excursie boeken, voor het geval je geen auto kunt of wilt huren.

[1] Authentieke dorpjes

Gran Canaria telt verschillende mooie dorpjes, die nog niet verpest zijn door het toerisme. In deze plaatsen kun je het echte Canarische leven aanschouwen of je kunt genieten van de schoonheid die deze dorpen tentoonspreiden. Een favoriet onder veel Gran Canaria-kenners is het landinwaarts gelegen Teror. De architectuur is grotendeels typisch Canarisch. Het mooiste gebouw van het dorp is ongetwijfeld de Basílica de Nuestre Señora del Pino. Deze achttiende-eeuwse neoclassicistische basiliek is jaarlijks op 8 september het middelpunt van het Fiesta de la Virgen del Pino. Twee andere persoonlijke favorieten van mij zijn het authentieke Gáldar dat in het noorden van Gran Canaria ligt en het geweldige vissersdorp Puerto de las Nieves. Als je van verse vis en schaaldieren houdt, is dit de plek om aan te schuiven op het terras.

[2] Las Palmas

Tijdens je vakantie de drukte van een stad opzoeken? De een houdt ervan, de ander vermijdt het liever. In het geval van Gran Canaria zou ik een bezoek aan hoofdstad Las Palmas zeker aan durven te bevelen. Met bijna vierhonderdduizend inwoners is dit een serieuze stad. Toch is dat niet overal merkbaar. Zeker in de oude binnenstad, waar de Sint-Annakathedraal staat te schitteren aan het met palmbomen gedecoreerde Plaza Mayor de Santa Ana, is de moeite waard. Hier kun je ook het Casa de Colón bezoeken. De Casa de Colón was het huis van de gouverneur. In 1492 bezocht Columbus het huis tijdens zijn reis naar Amerika toen hij op het eiland landde om een van zijn schepen te repareren. Tegenwoordig is in dit mooie pand een museum gevestigd dat gewijd is aan Christoffel Columbus en zijn ontdekkingsreizen. Verder is Las Palmas een uitstekende plek om lokale gerechten te eten die niet aangepast zijn aan de toeristenwensen.

[3] Dolfijnen spotten

In de wateren rond Gran Canaria leven volop dolfijnen. Dit is daardoor een uitstekende plek om deze bijzondere in de zee levende zoogdieren in het wild te spotten. Onder andere vanuit de badplaats Puerto Rico vertrekken dagelijks boottochten die als dolfijnexcursie gepromoot worden. Veel van de aanbieders geven de garantie dat je onderweg dolfijnen zult spotten. Ik kan je zeggen dat het een geweldige beleving is die je niet snel zult vergeten. Het grote voordeel is dat voor dit soort tochten er geen dolfijnen in gevangenschap hoeven te leven of op commando trucjes hoeven te doen.

[4] Roque Nublo

Wil je wandelen op Gran Canaria? Er zijn verschillende plekken op Gran Canaria waar je dit uitstekend kunt doen. Een geliefde bezienswaardigheid op het eiland die je alleen maar wandelend kunt bereiken is de Roque Nublo. Deze ongeveer tachtig meter hoge rots is gesitueerd boven op een berg. De wandeling die je maakt gaat niet naar de rots zelf, maar naar een natuurlijk uitzichtplateau dat zich op een piek naast de Roque Nublo bevindt. Het is een redelijke klim naar boven die ervoor zorgt dat de wandeling zeker op warme dagen vrij pittig kan zijn. Tip: zorg voor goede schoenen!

[5] Pico de Bandama

Dat Gran Canaria een vulkanische oorsprong heeft, is op meerdere plekken op het eiland goed zichtbaar. Er zijn echter weinig locaties op het eiland waar dit zo goed zichtbaar is als bij de Pico de Bandama. Dit is een zogenaamde caldera. Dit is wat overblijft als een kegelvulkaan deels instort. De krater is vanaf de bovenkant fraai te bezichtigen. Het weer moet dan wel wat meezitten. Soms zorgt bewolking ervoor dat je hier op 569 meter hoogte geen goed zicht hebt. Je kunt de tweehonderd meter diepe krater wandelend afdalen. Dat kan alleen onder begeleiding van een gids.

Meer over Gran Canaria

Wil je meer informatie over Gran Canaria lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Gran Canaria: Gran Canaria voor beginnersGran Canaria in 24 foto’s en alles over Gran Canaria.

De website in12uur.nl heeft een aantal inspirerende verhalen gepubliceerd waarbij je kunt lezen en zien hoe je een dag op Gran Canaria in kunt vullen.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.