5x zien & doen in Metz

Als je vanuit Nederland (of België) via Luxemburg richting het zuiden rijdt, dan passeer je onderweg een aantal steden. Wie de rit geregeld maakt, die kan het rijtje Metz – Nancy – Dijon – Lyon inmiddels dromen. Mensen die snel op de plek van bestemming willen zijn, zien van Metz niet veel meer dan de borden die de afslagen richting deze in het noordoosten van Frankrijk gelegen stad aanduiden. Jammer, want het is de moeite waard om de autosnelweg hier te verlaten om een kijkje te nemen in de hoofdstad van de voormalige regio Lorraine. Dat ondervind ik zelf toen ik vorige week Metz bezocht. Mijn bezoek aan Metz bleef beperkt tot een dag.

Ik heb Metz grotendeels te voet ontdekt. Ik heb wel de gratis elektrische buslijn 83 naar Centre Pompidou-Metz genomen. Dat scheelde me toch weer een kilometertje wandelen, wat wel net zo fijn was bij een middagtemperatuur die op dat moment opgelopen was naar 32 graden Celsius.

Zoals altijd, deel ik ook nu graag mijn ervaringen en bevindingen met de lezers van mijn blog. Wat moet je volgens mij zien en doen als je in Metz bent? Welke van de top 10 bezienswaardigheden van Metz mag je absoluut niet skippen? En is er nog iets leuks om te zien of te doen in Metz dat niet als een bezienswaardigheid beschouwd wordt? Ik zal het je hieronder vertellen.[1] Centre Pompidou-Metz

Als liefhebber van moderne en hedendaagse kunst is een bezoek aan Centre Pompidou-Metz een must. Dit museum is onderdeel van het bekende Centre Pompidou museum dat in Parijs staat. Alleen al het gebouw waar het museum in gehuisvest is, is een plaatje om te zien. Architecten Shigeru Ban en Jean de Gastines (geassisteerd door Philip Gumuchdjian) hebben van het museum een strak vormgeven complex gemaakt, dat uitstekend in de omgeving past. Mocht je Centre Pompidou-Metz willen gaan bezoeken, dan moet je weten dat het op dinsdagen gesloten is.

Centre Pompidou-Metz

[2] Ports des Allemands

Stadspoorten fascineren mij. En laat Metz met de Ports des Allemands nou een bijzonder exemplaar binnen de stadsgrenzen hebben staan. Het is een stadspoort van formaat. Aan de stadszijde oogt de Ports des Allemands nog enigszins bescheiden. De twee torens zijn daar vrij hoog, maar niet dik. De andere kant van de Ports des Allemands is meer zwaarlijvig qua omvang.

Ports des Allemands

[3] De pleinen

Metz kent een aantal pleinen die het bezoeken waard zijn. De Place Saint-Louis wordt tot de meest bezienswaardige plekken van de stad gerekend. Persoonlijk vind ik de tussen de kathedraal en het stadhuis gelegen Place d’Armes mooier. De Place Saint-Jacques moet het vooral hebben van de dagen met goed weer, als op dat moment de terrassen op het plein topdagen beleven. Tot slot is er de Place de la République de Metz. Dit is momenteel het grootste plein in centraal Metz. Het plein gaat bijna naadloos over in de fraai aangelegde Jardin d’Esplanade.

Mijn favoriete plein is de Place de la Comédie. Het is een combinatie van factoren waarom mijn voorkeur bij dit plein ligt. Ten eerste is het de ligging op een klein eiland in de Moezel. Hierdoor heb je een mooi uitzicht op de historische huizen die op de oever van deze rivier staan. Ten tweede is het de inrichting van het plein zelf: veel groen, veel ruimte, maar toch op een bepaalde manier knus. Het Opéra-Théâtre de Metz, de Temple Neuf en de Préfecture de la Moselle zijn de noemenswaardige gebouwen rond het plein.

Place de la Comédie

[4] Cathedral Saint-Étienne

Je kunt niet om een bezoek aan de kathedraal van Metz heen, zelfs niet als je totaal niets met religie hebt. Vanwege zijn formaat is hij indrukwekkend. De architectuur en zeker de verschillende details maken van de Cathedral Saint-Étienne een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Metz. Als je het mij vraagt, dan is de enorme uit glas-in-lood bestaande rozet het mooiste element van dit rooms-katholieke kerkgebouw. Opvallend detail aan de buitenkant is de plaatsing van de extra kerkklok op de hoek van de kathedraal.

Cathedral Saint-Étienne

[5] Plan d’eau

Plan d’eau, gelegen in het hart van de stad, staat open voor varen, meerdere sportactiviteiten, zoals kanoën, roeien, skateboarden… en biedt momenten van ontspanning en vakantie: dansende fonteinen, Metz-Plage, vertrek van warme luchtballonnen, terrassen van de “Flottille” aan de Quai des Régates of de Guinguette de l’Esplanade.

Wandel langs de oevers van de Moezel of ga tussen april en oktober mee op een rondvaartboot om het vorige eeuw aangelegde meer te ontdekken.

Plan d'eau

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Metz is een vrij compacte stad. Je hebt daardoor echt niet meer dan een dag nodig om de vijf bezienswaardigheden die ik hierboven noem te bezoeken. Wie halverwege de ochtend in Metz arriveert, op z’n gemak luncht en een mooie wandeling door Metz maakt, die kan aan het einde van de middag weer op pad zijn.

Meer over Metz

Wil je meer informatie over Metz lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Metz: Metz voor beginners, Top 10 bezienswaardigheden van Metz en Metz op steden.net. De beste tip die ik kan geven, is om het verhaal Metz in 12 uur te lezen. Hierbij wordt je van uur tot uur meegenomen tijdens een dagje Metz. Het artikel staat boordevol tips en foto’s.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden