5x zien & doen in Toscane

Toscane is een van de mooiste regio’s van Italië. Volgens de liefhebbers en kenners van Italië wordt Toscane vaak zelfs dé mooiste Italiaanse regio genoemd. Wie ooit door de Toscaanse heuvels gereden heeft, die zal de vele liefkozende manieren waarop Toscane beschreven wordt helemaal kunnen herkennen. Zelfs was ik de afgelopen weken voor de tweede keer op bezoek in Toscane. Zes jaar geleden bezocht ik alleen Florence en Pisa. Dit keer had ik gelukkig meer tijd om een uitgebreider bezoek aan deze schitterende vakantiebestemming te maken.

Laat me beginnen met te vertellen dat alles wat ze over Toscane zeggen, waar is. Het eten is er geweldig, het barst er van de pittoreske dorpen en op het moment dat je de snelweg verlaat en e zon het glooiende landschap ziet beschijnen, kun je niet anders dan een gevoel krijgen dat met verliefdheid te vergelijken is. De Toscaanse steden zullen voor altijd op je netvlies gebrand blijven en de regio zal waarschijnlijk voorgoed een plekje in je hart krijgen. Er zijn tal van reisgidsen, boeken en websites aan Toscane gewijd. Wie tips wil hebben, die kan ze in overvloed krijgen. Zo heb ik op de website top10bezienswaardigheden.nl meerdere top-10 lijstjes van Toscane en Toscaanse steden geschreven.

Het is lastig om te zeggen wat je vooral moet zien en doen in Toscane. Het belangrijkste is dat je de regio gaat beleven, gaat voelen. Toscane is meer dan een opsomming van hoogtepunten die je af moet werken. Om je toch wat sturing te geven aan je mogelijke vakantie in Toscane, heb ik vijf globale dingen voor je op een rijtje gezet die je als leidraad zou kunnen gebruiken.

[1] Florence

Waar je ook verblijft in Toscane, je kunt eigenlijk niet om een bezoek aan Florence heen. De hoofdstad van de regio Toscane staat bekend als de bakermat van de Italiaanse renaissance. De stad heeft een overvloed aan kunstwerken en historische gebouwen, waaronder de wereldberoemde Uffizi-galerij, die een uitgebreide collectie Renaissancekunst herbergt. Florence telt zoveel interessante musea en ander bezienswaardigheden, dat je met een bezoek van slechts één dag de stad eigenlijk tekort doet.

Heb je niet meer dan één dag in Florence te besteden, plan hem dan zo efficiënt mogelijk. Bepaal vooraf wat je echt wilt gaan zien en regel op tijd je entreekaartjes. Met name topbezienswaardigheden zoals de Galleria dell’Accademia, het Uffizi, het Pallazzo Pitti en de Dom van Florence zijn zeer populair en soms al dagen van tevoren uitverkocht. Vooral om de beroemde koepel van de Duomo te bezoeken moet je er vroeg bij zijn.

Wil je geen vermogen kwijt zijn aan een bezoek aan Florence? Tal van hoogtepunten kun je gratis bewonderen, zoals de Ponte Vecchio, het uitzicht vanaf het Piazzale Michelangelo (het mooist tijdens zonsondergang) en de kopie van Michelangelo’s David dat bij het Palazzo Vecchio staat.

Florence

[2] San Gimignano

De website mooistedorpjes.nl had een probleem toen ze begonnen de mooiste dorpjes van Toscane te gaan fotograferen, beschrijven en publiceren. Het probleem is dat Toscane simpelweg teveel mooie dorpen en kleine stadjes heeft. Veel van de sfeervolle plaatsen die in de loop der jaren ontstaan zijn, hebben hun sfeer en authentieke karakter grotendeels weten te behouden. Dat is de reden dat er inmiddels tientallen plaatsen in Toscane vermeld staan op mooistedorpjes.nl.

Er is één plaats die ik er graag uit zou willen pakken en dat is San Gimignano. Dit dorp met zijn veertien overgebleven middeleeuwse torens is een unieke plek. Het geheel ommuurde dorp telde vroeger maar liefst 72 torens. Dankzij restauraties hebben uiteindelijk veertien van deze torens de tand des tijds weten te doorstaan en geven ze San Gimignano het unieke uiterlijk waar tegenwoordig dagelijks grote aantallen toeristen op af komen. Wil je de drukte een beetje proberen te vermijden? Ga dan pas tegen het einde van de middag naar San Gimignano.

San Gimignano

[3] Siena

Lees artikelen over Toscane en er zijn na Florence twee steden die veelvuldig getipt worden om te bezoeken: Siena en Lucca. Laat me beginnen te melden dat beide steden een bezoek meer dan waard zijn. Lucca en Siena zijn beide prachtige middeleeuwse steden. Ze hebben veel overeenkomsten, maar ook enkele belangrijke verschillen. Nou kun je een heel lijstje gaan maken met plussen en minnen, je kunt de verschillen gaan beschrijven, maar het belangrijkste is wat mij betreft, welk gevoel een stad je geeft. En dan wint Siena het wat mij betreft van Lucca.

Siena is bekend om zijn Piazza del Campo, een van de mooiste pleinen in Italië. Het plein is geplaveid met rode bakstenen en wordt omringd door middeleeuwse gebouwen, waaronder het Palazzo Pubblico, dat de zetel is van de gemeente Siena. Andere belangrijke bezienswaardigheden in Siena zijn de Duomo di Siena, het Palazzo Salimbeni, de Basilica di San Domenico en het Museo dell’Opera Metropolitana.

Siena

[4] Toren van Pisa

Supertoeristisch of niet, ik zou toch zeker een bezoek aan Pisa brengen als je in de buurt bent. De scheve toren van Pisa is zo beroemd, dat het jammer zou zijn als je hem niet in het echt gezien zou hebben. Natuurlijk moet je dan meteen de gelegenheid nemen om zo’n enorm originele foto te maken waarop het lijkt dat je de toren van Pisa tegenhoudt of juist omduwt.

Laten we eerlijk zijn: Pisa is in vergelijking tot pareltjes zoals Florence, Siena en Lucca niet de mooiste stad die je in Toscane kunt bezoeken. Toch hoef je je bezoek aan Pisa niet te beperken tot eventjes de toren bekijken en weer wegwezen. In het verhaal ‘Pisa in 12 uur: de highlights van Pisa‘ lees je hoe je een dag in Pisa op een leuke manier in kunt vullen.

Toren van Pisa

[5] Het Bourgondische leven

Dat Italianen van lekker eten en drinken houden is geen geheim. De Italiaanse keuken staat hoog aangeschreven. Iedere Italiaanse regio heeft zijn eigen specialiteiten en lekkernijen. Toscane behoort op culinair gebied tot de allerbeste regio’s van het land. Tijdens mijn bezoeken aan Toscane heb ik nog nooit slecht gegeten. Misschien een enkele keer middelmatig, maar over het algemeen is het volle bak genieten van het Toscaanse leven. Lokale gerechten en lekkernijen die je zou kunnen proberen zijn Pappardelle al cinghiale, Bistecca alla Fiorentina, Crostini toscani en als nagerecht moet je zeker de Torta della nonna een keer uitproberen.

De Toscane is een van de beroemdste wijnregio’s ter wereld. Zo zijn de wijnen uit Chianti wereldberoemd en erg in trek. Ik bezocht dit jaar de relatief nieuwe wijnregio Bolgheri. Het gelijknamige dorp kent meerdere goede wijnrestaurants waar je lokale wijnen kunt pairen met heerlijke streekgerechten. Bolgheri-wijnen worden gekenmerkt door hun fruitige aroma’s en hun soepele tannines.

Bolgheri

Meer over Toscane

Wil je meer informatie over Toscane lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Toscane: Toscane voor beginners,  top 10 bezienswaardigheden van Toscane en bijzondere plaatsen in Toscane.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden